Veszélyes vagy biztonságos

Káros vagy egészséges az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahangot először a haditengerészet­ben használták a tengeralattjárók nyo­mon követésére. Az orvosok az 1970-es évek­re ismerték fel, milyen kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével biztonságosan vizsgál­ják az ember belső szerveit – olyan módon, ahogyan az a röntgensugarakkal soha nem volna lehetséges. Az ultrahangot manapság az orvostudomány számos területén alkal­mazzák diagnosztikai eszközként. Az eljárás fájdalommentes, és nincs semmilyen ismert mellékhatása vagy kockázata.

Mit mutat a visszhang?

Az ultrahangos vizsgálat során az orvos egy vizsgálófejjel a bőrön keresztül nagyfrekven­ciájú ultrahang-hullámokat sugároz a testbe. Ugyanaz a vizsgálófej felfogja a vizsgált test­részről visszaverődő hanghullámokat, és az azokból számítógép segítségével készített képet egy képernyőn jeleníti meg.

Az ultrahangot elsőként szülészeti diag­nosztikai eszközként használták, a magzat helyzetének és nemének megállapítására, va­lamint az esetleges fejlődési rendellenességek kimutatására. Ma az orvosok már számos testrész, pl. a szív, a máj, a vese, az epehólyag, a végbél, a vastagbél, a prosztata, a pajzsmi­rigy, az emlők és a hüvely vizsgálatára hasz­nálják. A sóoldatos szonogram, amelyet a méh sóoldattal való feltöltése után készíte­nek, a rendellenes szövetburjánzás kimutatá­sára alkalmas. Nemrég fejlesztettek ki egy nagy felbontású képalkotó eszközt, amelynek segítségével különbséget lehet tenni az emlő­ben kialakuló jóindulatú csomók és rosszin­dulatú daganatok között. Ez a mammográ-fiával együtt alkalmazva feleslegessé teheti a szövetmintavételt. A csontritkulás vizsgála­tára is van ultrahangos módszer. Egy alig egy percig tartó, a sarkon elvégzett méréssel az egész test csontsűrűsége megbecsülhető.

A Doppler-effektuson alapuló ultrahan­gos vizsgálattal még a testen belüli mozgások is kimutathatók, pl. meg lehet jeleníteni a képernyőn a vér áramlását, ami lehetővé teszi az erek rendellenességeinek és elzáródásának vizsgálatát. Az agyról készített Doppler-felvé­tel alkalmas az aneurizmák és egyéb érrend­szeri problémák, ill. a migrén ellen használt gyógyszerek hatékonyságának kimutatására.

Azonban az ultrahangos vizsgálatnak is vannak korlátai. Nem ad pl. képet a csontok vagy a tüdő belsejéről, s olykor a hegszövetek is zavarhatják a képet. Elhízott egyéneknél a módszer nem mindig használható jól.

Nem csak nézelődéshez

  • Az ultrahangot ma már nem csak a diagnó­zishoz használják, hanem a gyógyításban is.
  • A csonttöréseknek a gipszkötésbe vágott kis „ablakon” keresztüli ultrahangos kezelésével a gyógyulási idő akár 45%-kai lerövidíthető.
  • A veseköveket ultrahang-hullámokkal zúzzák porrá, így nincs szükség műtétre.
  • Szövettani mintavétel esetén a mintavevő tűt ultrahang-ellenőrzés mellett szúrják be a vizsgálandó szervbe.

Jegyezze meg! A Doppler ultrahangos berendezéssel az érelme­szesedés is vizsgálható. A kép pontossága az or­vos ügyességétől is függ.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.