Cukorbetegség

A diabéteszes terhesség hosszú távú hatásai

Prégesztációs cukorbetegség

A diabéteszes nőkben bekövetkező terhesség mind az anya, mind a magzat későbbi életére kihatással lehet. Szövődménymentes terhesség esetén az anya szem­pontjából a szülés utáni hosszú távú életkilátások – közel normoglikémiás anyagcsere-beállítást követően – ked­vezőek, az érszövődmények gyakorisága ugyanis alacsonyabb, mint azon cukorbeteg nőkben, akik nem voltak terhesek.

Kivételt csupán a már a terhesség előtt is fennálló, beszűkült veseműködéssel (emelkedett kreatinin-szint stb.) járó vesekárosodás (diabéteszes nefropátia) jelent­het, az előrehaladott veseelváltozás ugyanis tapasztala­tok szerint a szülést követően gyakran gyors progresszi­ójú lehet. Azokban az esetekben, ahol a vese cukorbe­tegség okozta érintettsége csupán minimális fehérjeürí­tésben (mikroalbuminuría) nyilvánul meg, és a vesemű­ködés mutatói mind a terhesség előtt, mind annak során a normális értéktartományban maradnak, a veseállapot felgyorsult rosszabbodásával nem kell számolni.

Prégesztációs betegségről

Prégesztációs 1-es típusú cukorbeteg anyák gyerme­kei esetében annak valószínűsége, hogy cukorbetegség alakul ki 1-3%. Érdekes adat, hogy a kockázat csökken akkor, ha az anya életkora a teherbeesés idején 25 év feletti. (Magyarázata ez idő szerint nem ismert.) Ilyen anyáktól született gyermekek utánvizsgálatai során nem találtak érdemi eltérést sem a testi, sem a pszichés fejlődés, vagy az értelmi képességek tekintetében a nem cukorbeteg anyák gyermekeiéhez képest.

Prégesztációs 2-es típusú cukorbeteg anyák gyerme­kei között egy vizsgálatban a cukorbetegség előfordu­lását a gyermek 15-19 éves koráig 20%, 20-25. életéve között közel 50% -nak találták. Az előfordulási gyakori­ság leányok között magasabb volt (38 vs. 32%). E vizsgá­lat azonban nem vizsgálta az anyák terhesség alatti anyagcsere-állapotát, azaz nem ismert, hogy a terhesség során közel normális (normoglikémiás) anyagcsere-álla­pot az utód diabétesz-fogékonyságát csökkenthette-e vagy sem.

Az utóbb említett adat csak első olvasatra ijesztő. Jól ismert ugyanis, hogy a 2-es típusú cukorbetegség eseté­ben az öröklődés, a családon belüli ismételt előfordulás jóval nagyobb mértékű az 1-es típusú cukorbetegségéhez képest. Nincsenek továbbá adatok a gyermekekben ki­alakuló cukorbetegség „súlyosságára”, valamint táplált-sági állapotára vonatkozóan.

Mindenesetre, az ilyen anyáktól származó gyermekek esetében még nagyobb a jelentősége az egészséges életmódnak, a helyes táplálkozásnak, rendszeres test­mozgásnak és a súlytöbblet elkerülésének.

Minden amit tudni kell a gesztációs cukorbetegségről

A gesztációs diabétesz hosszú távú prognózisát illetően némileg eltérő a helyzet. Ez az állapot ugyanis az esetek mintegy 50%-ában egy későbbi cukorbetegség előre­jelzője. Ez annak ellenére így van, hogy az állapot a szü­lést követően az esetek túlnyomó többségében ren­deződik, s a kismama vércukorcsökkentő gyógyszeres kezelést nem igényel.

Később, a cukortűrő képesség újra romolhat, a cukorbetegség valamelyik előállapota, majd cukorbetegség alakulhat ki. Korábban és az esetek na­gyobb részében alakul ki cukorbetegség azokban az ese­tekben, amikor a terhességi cukorbetegség kórismézése a terhesség első felében megtörténik, illetve, ahol inzu­linkezelés is szükségessé válik.

Milyen betegségekkel járhat együtt a terhességi cukorbetegség?

Terhességi diabéteszeseken – a szénhidrát-anyagcsere alakulásától függetlenül – gyakoribb a magasvérnyo­más-betegség, a vérzsíreltérések és a következményes koszorúér-betegség kialakulása, azaz a metabolikus szindróma tünetcsoport megjelenése. Az ilyen nők cukorbetegség szempontjából életük egész további menete folyamán fokozott kockázatúnak minősülnek.

A felsorolt eltérések megelőzésében, későbbi cukor­betegség kialakulásának elkerülésében vagy késlelteté­sében a megfelelő életmód – életmódba épített, napi gyakoriságú fizikai aktivitás, kvantált étrend – és a túl­súly/elhízás megelőzése alapvető jelentőségű.

Mire kell figyelni a kisgyerekeknél, ha cukorbetegség állt fent a terhesség alatt?

A gesztációs cukorbeteg nőknél minden harmadik-­negyedik gyermek esetében kell számolni későbbi cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Elengedhetetlen a megfelelő életmód, táplálkozás, fizikai tevékenység mindennapi gyakorlattá válása, a túlsúly/elhízás kerülése.

Tapasztalatok szerint elsősorban a megfelelő moz­gásmennyiség életmódba iktatása sikkad el: az étrendre, fölös kalóriák bevitelének elkerülésére még figyel a csa­lád, de a számítógépezés helyetti közös programok, kirándulások, nyáron úszás, labdajátékok, biciklizés, télen korcsolyázás, síelés szorgalmazása, évszaktól függetlenül a séta, gyaloglás, természetjárás gyakran elmarad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.