Stresszkezelés

Miben más az éjszakai pihenés a nők esetében?

A nők körében gyakoribb az álmatlanság, mint a férfiaknál, talán mert több olyan időszak van az életükben, amely kihat az éjszakáikra. Ugyanakkor az erősebbik nemre jellemzőbbek a méréssel is kimutatható alvászavarok. Bár ezekről kevesebb adat áll rendelkezésre, mert a „teremtés koronái” ritkán vallják be, hogy efféle nehézségekkel küzdenek.

A két nem az alvási rendellenességekkel is másképpen birkózik meg. Az említett Future Foundation szerint a nő inkább családi, baráti körben keres segítséget, míg a férfi orvoshoz megy, vagy a világhálón próbál tájéko­zódni, és azután öndiagnózist állít fel.

De miért szenved annyi nő alvászavarban?

Ebben nyilván szerepet ját­szik a menstruáció és a terhesség. Az első gyermeküket gondozó anyák esetében gyakori, hogy éjszaka sem tudnak ellazulni, éberen feksze­nek az ágyban, fölriadva a kicsi minden rezdülésére.

A változó kor nehézségei

A klimaxszal érintett nőknél az éjszakai verítékezéssel járó hőhullámok okozhatnak álmatlanságot. Hatásuk sokszor éveken, évtizedeken át érez­hető. Az alvással összefüggő légzészavarok ugyancsak gyakoribbá válnak a változó kor után. A háttérben talán a progeszteron mennyiségének csök­kenése áll, amely valószínűleg befolyásolja a légzőizmok szabályozását.

Nem olyan régen a klimaxszal összefüggő tünetek kezelésének legjobb módját még a hormonpótló terápiában vélték megtalálni, de kiderült róla, hogy növelheti a mellrák, az infarktus és az agyvérzés kockázatát. Helyette ma már inkább az izoflavonoidokban (növényi ösztrogénekben) bővelkedő étrendet javasolják. E vegyüetek fő élelmi for­rása a szója, a tofu és a vöröshere. A relaxálás különféle módoza­tai ugyancsak segíthetnek.

Álmatlanság a terhesség alatt

Várandóssága idején szinte minden nő alvászavarokkal küzd. Eleinte a méhlepény által kiválasztott progeszteron eredményez fáradékonyságot és aluszékonyságot. Ez a hormon hőemelkedést is előidéz, ami viszont a jó alvás ellen hat. A hajnali órákban terhességi rosszullét (reggeli hányinger) jelentkezhet. A feszülő, domborodó has és az egyéb testi változások ugyancsak akadályai lehetnek a pihenésnek. A terhesség második harmadában javul a helyzet, mert a levertség érzése enyhül, az alvászavarok elmúlnak, ám ekkor a növekedő magzat miatt gyomorégés léphet fel.

A kismamák kb. háromnegyedét rémál­mok is gyötrik, amelyek rendszerint a bennük fejlődő élettel kapcsolatosak, és a nappali szorongások, félelmek, aggo­dalmak éjszakai kivetülései. A terhesség vége felé a nők többsége éjszakánként legalább háromszor feléb­red. Az alvást ilyenkor az a fájdalom nehezíti, amit a medencecsontok közötti ínszalagok szülést megkönnyítő fellazulá­sa vált ki. Másrészt nem kis tehertételt jelent a magzat ekkor már jelentős súlya.

Fontos a napközbeni szieszta

A terhesség késői szakaszában a nő, ha teheti, napközben is hunyja le a sze­mét egy kicsit. Éjszaka pedig párná­val a térde között, felhúzott lábbal és megtámasztott csípővel próbáljon aludni, a hát terhelésének csökkentése érdeké­ben. Sokak szerint ilyenkor az oldalfek­vés a legkényelmesebb testhelyzet.

A terhes nők mintegy harmada horkol. Ennek oka egyrészt az ilyenkor gyakori orrdugulás, másrészt az, hogy a méh és benne a magzat nyomást fejt ki a rekeszizomra. Ha alvási apnoé (éjszakai légzéskimaradás) is fellép, megemelkedhet a vérnyomás, főleg azoknál a kismamáknál, akik emellett fejfájást, lábduzzadást szintén tapasztalnak. A várandósság utolsó harmadá­ban az érintettek körülbelül 30-35 százalékánál nyugtalanláb-szindróma, más néven lábmozgatási kényszer is jelentkezik. (A nyugtalanláb-szindrómáról bővebben a Panaszok és kezelésük című cikksorozatunkban olvashatnak.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.