Veszélyes vagy biztonságos

Hasznos vagy káros a vas? Vashiány vagy túladagolás?

 

Ha nem jutunk elegendő vashoz, a szerve­zet a saját készleteiből próbálja pótolni a hi­ányzó mennyiséget. E készletek kimerülése után alakul ki a vashiányos vérszegénység – ez az állapot már orvosi kezelést igényel. A vérszegénységben szenvedők szervezetében nem termelődik elegendő hemoglobin, vagyis a vörösvértestek azon összetevője, amely az oxigént szállítja a szövetekhez.

Már a kismértékű vashiány is okozhat gondokat. Kimutatták, hogy gyermekeknél és serdülőknél az enyhe vasszegénység nehézséget okoz a tanulásban, csökken a problémamegoldási képességük. Felnőt­teknél a kisebb mértékű vashiány tünetei a letargia, a gyengeség és a kimerültség.

Jóból is megárt a sok

A túl sok vas ugyanolyan veszélyes, mint a túl kevés. Ha pl. valaki fokozott vasfelvétellel járó öröklött betegségben szenved, az bele is halhat a vastartalmú táplálékkiegészítők szedésébe. A túladagolás károsíthatja a májat, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, esetleg a rák kockázatát is. A túl sok vas fo­kozhatja a változás kora után jelentkező ízü­leti fájdalmakat. Csak orvosi tanácsra szed­jünk magas vastartalmú táplálékkiegészítőt.

Rendező

Elég vasat fogyasztunk – vagy inkább túl sokat?

Ha úgy gondoljuk, a szervezetünk nem elég, vagy ellenkezőleg, túl sok vashoz jut, forduljunk orvoshoz. Íme a leggyakoribb tünetek:

VashiányGyakran nincs tünet, bár a fizikai teljesítőképesség csökkenhet.
VérszegénységKimerültség, gyengeség, sápadtság, légszomj, szabálytalan, vagy szapora szívverés.
Túlzott vasbevitelKorai tünetei: kimerültség, ízületi fájdalom. Előrehaladott állapot tünetei: cukorbetegség, szívbetegség, májzsugor.
Táplálékkiegészítők okozta mérgezésHasmenés ( véres is lehet), émelygés, gyomorfájás, heves görcsök és súlyos hányás. ) ez a hat év alatti gyermekeknél előforduló leggyakoribb túladagolásos mérgezés. Tartsunk távol tőlük minden vasat tartalmazó készítményt. Ha túladagolásra gyanakszunk, ne várjunk a tünetekre, hanem azonnal forduljunk orvoshoz.)
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.