Veszélyes vagy biztonságos

Szolárium mennyire veszélyes? Egészséges vagy káros?

A bőrgyógyászok károsnak tartják a „szoliban” való lebarnulást, és joggal: ma már egyértelmű, hogy a lebarnult bőr nem az egészség jele. Ne dőljünk be tehát azoknak a hirdetéseknek, amelyek szerint a szoláriumokban egészséges módon barnulhatunk.

Vigyázat! Ne gondoljuk, hogy a szoláriumban szerzett „alapszín” megóv bennün­ket a napsütés okozta további károsodásoktól. Igaz ugyan, hogy a lebarnult bőr valamivel nehezebben ég le, mint a hófehér, ám még a legin­tenzívebb barnaság is csak egy 4-es fényvédő faktorú napozószerrel egyenértékű védelmet nyújt.

Segít a szolárium?

A pikkelysömör egyik kezelési módja a fotótára pia, az orvosi ellenőrzés mellett végzett UV-[3-besugárzás. Egyes pácien­sek a szoláriumoktól remélnek hasonló hatást. A szoláriu­mok barnítócsövei főként UV-A-sugarakat bocsátanak ki, nem UV-13-t, ezért nem hasz­nálnak a pikkelysömör ellen.

Láthatatlan ártalom

A barnulás a bőrnek az ibolyántúli sugárzás­sal szembeni védekező reakciója. Függetlenül attól, hogy a sugarak a szolá­riumból vagy a Napból származnak, az eredmény ugyanaz: ha ismételten erős UV-sugárzás éri a bőrt, az halmozódó károsodást okoz a bőr kötőszöveteiben, amelytől a bőr szárazzá, pergamenszerűvé, ráncossá válik (ez az ún. fényörege­dés). Nem bizonyított, hogy a bőrrák (melanóma) kocká­zatát fokozná a szolárium, ettől nem kell tartani.

A szoláriumok a napozás biztonságosabb alternatívái­ként reklámozzák magukat. Az UV-sugara-kat kibocsátó barnítócsöveket úgy alakítják ki, hogy ne rövid hullámhosszú UV-B-, hanem főként a nagyobb hullámhosszú UV-A-sugarakkal érjék el a barnító hatást.

A bőr károsodásától függetlenül azonban más is aggodalomra ad okot. A Naphoz hasonlóan a szoláriumok is komoly veszélyt jelentenek azokra nézve, akik bizonyos beteg­ségekben szenvednek, vagy bizonyosfajta gyógyszereket szednek. A cukorbetegségben vagy SLE-ben (bőrfarkasban) szenvedők bőrén gyulladásos elváltozások jelenhetnek meg, aki pedig fogamzásgátló tablettát, anti-hisztamint, antibiotikumot vagy nyugtatót szed, az a megszokottnál gyorsabban leéghet, vagy a bőrén olyan reakciók léphetnek fel, mint a csalánkiütés vagy a felhólyagosodás.

Végül pedig, a szoláriumokban könnyen túl nagy dózisú ibolyántúli sugárzásnak te­hetjük ki a bőrt és a szemet. A szabadban sem érezzük, hogy leégünk, de a Nap leg­alább felforrósítja a bőrünket. A szolárium­ban azonban még ennyit sem érzünk, ezért semmi sem figyelmeztet a veszélyre.

A közvetlenül a szembe jutó UV-A-sugár­zás rövid távon károsíthatja a retinát vagy megégetheti a szaruhártyát, hosszabb távon pedig növelheti a szürke hályog kialakulásá­nak veszélyét. Az egyszerű napszemüveg vagy a szem becsukása nem jelent kielégítő védel­met. A szoláriumoknak kötelezniük kell vendégeiket a védőszemüveg viselésére. Eleve nem tanácsos befeküdni egy szoláriumba, de ha már megtesszük, legalább használjunk védőszemüveget.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.