Veszélyes vagy biztonságos

Mire figyeljünk sportolás közben, hogy ne sérüljünk meg?

Az edzettségért keservesen meg kell dol­gozni? Ha olyan sportot űzve válunk edzetté, amelyet szeretünk, ez korántsem igaz. Az úszás pl. tökéletesen kiegyensúlyo­zott edzés, hiszen egyszerre erősíti a szív­es érrendszert, az izmokat, és növeli a hajlé­konyságot. A golf viszont megnyugtató ugyan, de a keringést csak akkor javítja, ha két ütés között gyalogolunk is.

Vigyázat! Negyven év fölötti férfiak vagy ötven fölötti nők kérjenek orvosi tanácsot, mielőtt valamilyen edzésprogramba kezdenének – ugyanez áll a fiatalab­bakra is, ha korábban nem sokat mozogtak.

Sajgó izmok, egészséges szív

A sport az élvezet és fáradtság mellett néha sportsérülésekkel is jár – ezek közül a rándu­lások és az izomhúzódások a leggyakoribbak. Jelentősen csökkenthetjük a kockázatot, ha a képességeinknek megfelelő sportágat vá­lasztunk, azt alaposan elsajátítjuk (a bizton­sági tudnivalókat is beleértve), és mindig használjuk a megfelelő védőfelszerelést.

A sportolásnak számtalan előnye van. A rendszeres testmozgás csökkenti a szív­es érrendszeri betegségek, a tüdőbetegségek, a cukorbetegség és a csontritkulás kockáza­tát; elengedhetetlen a testsúly állandó szinten tartásához, és enyhíti az artrózis fájdalmát. Csökkenti a stresszt, fokozza az energiáinkat és a kreativitásunkat, javítja a hangulatunkat, az önértékelésünket, a megjelenésünket, és segít maradandóvá tenni az életmódbeli változásokat, pl. a helyes táplálkozásra való áttérést vagy a dohányzásról való lemondást. Melyik sport megfelelő szá­munkra? Bármelyik, ame­lyet eléggé szeretünk ahhoz, hogy ki is tartsunk mel­lette. A lé­nyeg az, hogy élvezzük a dolgot, és el tudjuk érni a magunk elé célul kitűzött edzettségi szintet. A szívünknek jót tesz, ha a hét legtöbb nap­ján összesen legalább 30 perc mérsékelten intenzív testmozgást végzünk. Fontos az álló­képesség és az izmok erejének fokozása és a hajlékonyságot növelő nyújtás is.

Egy csepp megelőzés

Nyújtó gyakorlatok, helyesen

A hajlékonyság igen fontos a sérülé­sek megelőzéséhez, és soha nem va­gyunk túl öregek a rendszeres nyúj­tó gyakorlatokhoz. Megőrzi az izmok rugalmasságát, növeli az ízületek mozgástartományát, gyorsabbá tesz es oldja a feszültséget. Ha viszont helytelenül végezzük, több kárt okozhat, mint amennyit hasz­nál. Kövessük az alábbi tanácsokat!

 • Melegítsünk be, mielőtt nyújtani kezdünk! Öt perc aerob testmoz­gás (fürge gyaloglás, kocogás, ugrókötelezés) javítja az izmok vérellátását. Testedzés után is végezzünk nyújtó gyakorlatokat.
 • Először a nagyobb izomcsoporto­kat nyújtsuk, és menjünk végig minden csoport teljes mozgástartományán.
 • Egy-egy nyújtási testhelyzetet 20-30 másodpercig tartsunk ki.
 • Ha lehet, mindennap nyújtsunk, de hetente min. háromszor-négyszer.
 • Ne végezzünk gyors mozdulatokat. A gyors, rángató nyújtás megter­heli az ízületeket, és elszakíthatja az izomrostokat. Lassan és meg­fontoltan végezzük a nyújtást.
 • Nyújtás közben ne tartsuk vissza a lélegzetünket, hanem lélegezzünk természetes ritmusban.
 • Hagyjuk abba a nyújtást, ha fájdalmat okoz. A nyújtással járó enyhén kellemetlen érzés csak átmeneti lehet.

Ifjú szívek

A gyerekek imádnak szaladgálni és sportolni. Csakhogy a televízió hatására a mai gyerekek egyre inkább ülő életmódra tértek át. A gye­rekek jó része ma már nem mozog eleget ah­hoz, hogy megalapozza jövőbeli egészségét.

Pedig a sportolás nemcsak formába hoz­hatja a gyerekeket, de maradandó jó hatással is van a szervezetükre. A fiatal sportolóknak is alacsonyabb a vérnyomásuk és vérkoleszte­rinszintjük, ami csökkenti az életük későbbi szakaszában kialakuló betegségek kockázatát. A lányok a sportolással növelik csontjaik sű­rűségét, ami évtizedekkel később sokat segít a csontritkulás elkerülésében. Hogyan vegyük rá a gyermekeket a biztonságos sportolásra?

 • A sport legyen szórakozás. Ne hajszoljuk bele a gyereket a versenysportok teljesítés-kényszerébe.
 • Ne erőltessük! Lehet, hogy gyermekünk csak 8-10 éves korában válik elég éretté az olyan csapatsportokra, mint a foci vagy a jéghoki. Egyes sportok űzését még éret­tebb korban lehet csak elkezdeni.
 • Ne vigyük túlzásba! Azok a gyerekek, akik egyetlen sportágban jeleskednek, na­gyobb valószínűséggel hagyják abba korán a sportolást. Biztassuk őket minél több sportág kipróbálására, és arra, hogy kós­toljanak bele az egyéni és a csapatsportok­ba is. A változatosság különböző képessé­geket fejleszt és fenntartja a lelkesedést.

Kezdjük újra!

A középiskolai és főiskolai évek után sok fel­nőtt hagyja abba a sportolást. Ekkor egyre in­kább a munka, a házasság és a gyerekek töltik ki az egykor a sportnak szentelt időt. Ámde az edzettség megőrzése nemcsak abban segít, hogy megőrizzük testsúlyunkat és csökkent­sük a krónikus betegségek kockázatát, hanem a stressz elleni küzdelemben és szellemi képességeink megőrzésében is.

Szó szerint igaz, hogy soha nem túl késő elkezdeni. Még a kilencvenes éveiket taposóknak is jót tesz, ha súlyzózni kezdenek. Manapság már sok idős ember űz kevésbé megterhelő sportokat, és a testedzés segít ne­kik a legyengülés és a betegségek távol tartá­sában. Persze szükséges betartani a megfelelő óvintézkedéseket: kérjünk orvosi tanácsot!

Sérülés nélkül

Az alábbiak életkortól, edzettségtől és sport­ágtól függetlenül segítenek csökkenteni a sérülések kockázatát:

 • Csak vigyázva! A mozgásszerveket erősen megterhelő sportokat – pl. kosárlabdázást, futást, teniszt – csak mértékkel űzzük, vagy váltogassuk olyan, kevéssé megerőltető mozgásformákkal, mint a gyaloglás, a kerékpározás vagy az úszás.
 • Változatosan! Váltogassuk a tevékenysé­geket. Az egyik nap gyalogoljunk, a mási­kon súlyzózzunk, a harmadikon ússzunk vagy golfozzunk. Ily módon különböző izomcsoportokat mozgatunk meg, és az igénybe vett izmoknak és ízületeknek időt adunk a regenerálódásra.
 • Kitartás! Legyen a cél napi 30 perc moz­gás. Ha izomlázat érzünk vagy fáradtak vagyunk, nyugodtan csökkentsük a terhe­lést. Ne hajtsuk túl magunkat!
 • Kövessük a 10%-os szabályt! Bármilyen jól érezzük magunkat, hetente legfeljebb 10%-kai növeljük edzéseink intenzitását vagy időtartamát.
 • Melegítsünk be! Nagyon megnöveli a sé­rülésveszélyt, ha bemelegítés nélkül kez­dünk bele bármilyen sporttevékenységbe. Először gyorsítsuk fel egy kicsit a szívveré­sünket, majd végezzünk nyújtó gyakorla­tokat.
 • Fő a biztonság! Mindig használjunk megfelelő védőfelszerelést. Gyakoroljuk be a megfelelő technikát, főleg akkor, ha súlyzókkal dolgozunk.
 • Hozzuk formába magunkat! A gyenge izmok, inak és kötőszalagok szakadások­hoz, ránduláshoz vezethetnek. Erősítsük őket és növeljük hajlékonyságunkat.
 • Figyeljünk oda a szervezetünkre! Ha új sportágat választunk (vagy növeljük a régi intenzitását), és edzés után sajognak az izmaink, az normális dolog. Ám ha egyetlen ízület vagy ín válik fájdalmassá, pihentessük, jegeljük, borogassuk és pol­coljuk fel a fájó végtagot. Később óvatos mozgatással próbálkozzunk: a pihentetett sérülés lassan gyógyul.

Intenzív sporto­lás: egészséges?

Napjaink népszerű sportjait – a gyaloglást, a túrázást vagy a kerékpározást -a mérsékelt fizikai aktivitás jellemzi. De mi a helyzet akkor, ha eleve jó formában vagyunk – vajon ilyenkor nem hasznosabb az intenzí­vebb mozgás? Valószínűleg az. Minél többet futunk (hetente akár 80 km-t is), annál magasabb lesz szervezetünkben a „jó” (HDL-) koleszterin szintje. De a biztonság kedvéért mindig fokozatosan növeljük az edzésprogram intenzitását.

Hogyan válasszunk sportágat?

Nincs olyan sport, amely minden­kinek egyformán megfelelő lenne. Amikor eldöntjük, hogy milyen sportot űzzünk, vegyük figyelem­be edzettségünket, korábbi sérü­léseinket és egészségi állapotun­kat is. Íme néhány példa:

 • Ha túlsúlyosak vagyunk, óva­kodjunk az ízületeket erős löké­sekkel megterhelő sportoktól, pl. a futástól vagy az intenzív aerobiktól. Próbálkozzunk inkább úszással vagy kerékpározással.
 • Ha a csontritkulás elkerülése a cél, olyan tevékenységet keres­sünk, ahol meg kell tartanunk a saját súlyunkat. Próbáljuk ki a tempós sétát, a futást, a te­niszt, a röplabdát vagy a golfot.
 • Ha ízületi gyulladásban szen­vedünk, még a golf is túlzott terhelést okozhat. Próbáljuk ki az úszást vagy vízi aerobikot. A vízben végzett mozdulatok fokozzák a mozgékonyságot, de nem erőltetik meg az ízületeket.
 • Ha fáj a hátunk, a térdünk vagy a nyakunk, kérdezzük meg orvosunkat, megpróbálkozha­tunk-e a kerékpározással vagy az úszással. Mindkét mozgás­forma jól megmozgat anélkül, hogy a futáshoz vagy a terem­sportokhoz hasonlóan nagy ter­helésnek tenné ki az ízületeket. A golfhoz szükséges csavarodó mozgás hátfájást okozhat, de hajó a lendítésünk, akkor ettől nem kell tartani.

Mit tehetünk a sérülések ellen?

Bármely sporttevékenység során szenvedhetünk izomhúzódást, de egyes sportágakban jóval nagyobb a törések vagy az agyrázkódás veszélye. Mindig viseljünk megfelelő védőfelszerelést! Emellett minél jobbak vagyunk egy sportban, annál jobban védve vagyunk a sérülésektől. Az alábbiakban néhány sportág veszélyeit ismertetjük, valamint azt, hogy hogyan lehet őket elkerülni. Bármelyik sportágat választjuk, ne felejtsünk el előtte bemelegíteni, utána ellazítani, és mindig végezzünk nyújtó gyakorlatokat is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.