Veszélyes vagy biztonságos

Szoptatás – anyatej vagy csecsemőtápszer?

A szoptatás – az újszülött táplálásának leg­jobb módja – kedvező mind a csecse­mőre, mind az anyára nézve. A szakemberek mindenhol azt ajánlják, hogy a csecsemők az első 4-6 hónapban csak anyatejet kapjanak. Egyéb élelmiszerekkel kiegészítve a szoptatás egészen a második évig folytatódhat.

Anyatej és csecsemőtápszer

Az anyatej a csecsemő számára megfelelő mennyiségben tartalmaz zsírsavakat, vizet, tejcukrot, vitaminokat, nyomelemeket és aminosavakat. Legalább 100 olyan összete­vője van, amit a tápszer nem biztosít (néme­lyiket lehetetlen mesterségesen előállítani), erősíti az immunrendszert és véd a hasme­nés, a bőrkiütések, az allergia, a középfül­gyulladás, ill. a húgyúti és légúti fertőzések ellen. A szoptatás segíti a fogak fejlődését, és csökkenti a későbbi cukorbetegség vagy elhízás kockázatát. Egy tanulmány szerint az anyatejjel táplált gyermekek az iskolában is jobb teljesítményt nyújtanak.

Egyes nők nem képesek szoptatni, és kénytelenek a tápszerre hagyatkozni. Bár az anyatejnél előnytelenebb megoldás, a tápszer szintén megfelelő tápanyagforrás a babának. Mivel a házi készítésűek nem felelnek meg a csecsemők szükségleteinek és veszélyesek lehetnek, mindig a kereskedelemben kapható biztonságos termékeket válasszuk.

Mi van még a tejben?

Mivel az anyatej nyomokban szinte mindent tartalmaz, amit az anya eszik, szop­tatáskor létfontosságú az egészséges étrend. A szoptató anya napi kalciumszükséglete 1200 mg. (A D-vitamin hiánya gond lehet, ezért az anyatejjel táplált csecse­mők D-vitamin-kiegészítőt kapnak. Erről kérdezzük meg az orvost.) A szoptató anya tartózkodjon a káros anyagoktól, mint a cigarettafüst, a mesterséges édesítőszerek és a tömény szeszes italok. Ha sört vagy bort iszik, akkor a következő szoptatásig várjon legalább két órát. A beteg, vírust hordozó, vagy gyógyszeres kezelés alatt álló nők kérdezzék meg orvosukat, szoptassanak-e. Ha elzáródott egy tejcsa­torna, masszírozzuk a kör­nyékét, vagy alkalmazzunk forró borogatást. Ha a mell kipirosodik, csomós lesz vagy belázasodunk, kérjünk orvosi segítséget.

A mellbimbók érzékennyé vá­lását elkerülendő úgy tartsuk a babát, hogy a mellbim­bó és részben a bimbóudvar is a szájába kerüljön. Szoptatás után hagyjuk a mellbimbókat szabad levegőn megszáradni, hogy elkerüljük a berepedezést. Ha ez mégis előfordul, kenjük be anyatejjel: ez enyhíti a fájdalmat.

Amikor fáj a szoptatás

Jó a mamának, jó a babának, Mit nyújt a szoptatás az anyának?

  • Elősegíti a súlycsökkenést.
  • Elősegíti a méh visszahú­zódását.
  • Csökkenti a petefészek-és a mellrák kockázatát.
  • Segít szoros érzelmi köteléket kialakítani a gyermekkel.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.