Vészhelyzet

Az enyhe és a súlyos allergiás roham felismerése és kezelése

Az allergiás roham a szervezet kóros túlműködése. Az idézi elő, hogy a védelmi rendszer egy ártalmatlan anyagot kórokozónak vél. Általában enyhe tünetek kísérik (pl. viszketés, bőrkiütés, orrfolyás, tüsszögés, zihálás), ám létezik olyan formája is, melynek tünetei az egész testre kiter­jednek és életveszélyesek (anafilaxiás sokk).

Tünetek

A tünetek rendszerint nem vészesek, az allergén hatására azonban pillanatokon belül súlyos, életve­szélyes roham (anafilaxiás sokk) is kialakulhat, melynek során az enyhe allergia tünetei fokozott for­mában jelentkeznek. Nézzük az intő jeleket!

Enyhe allergia

 • Viszketés, kivörösödött bőr, dudorok, olykor egybe­folyó kiütések.
 • Bedagadt kéz és láb.
 • Tüsszögés és ziháló légzés.
 • Néha hasfájás, hányás.
 • Viszkető, kivörösödött, erősen könnyező szem.

Súlyos allergia

 • Kezdetben általános – rendszerint az egész testre kiterjedő – bőrpír.
 • A szájüreg és a torok nyálkahártyájának, valamint lágyrészeinek (a nyelvnek és a gégének) megduzzadása.
 • Légzési nehézség, az asztmásoknál roham, fulladás.
 • Fokozódó nyelési nehézség.
 • Erős izgatottság, tudatzavar, pánik, rettegés, halálfélelem.
 • A vérnyomás csökkenésével elerőtlenedés, színte­len bőr, végül eszméletvesztés.

Az anafilaxiás sokkrólanafilaxiás sokk

Az allergiás roham legsúlyosabb formája az egész testre hat. Az allergén és ellenanyaga, az antitest (ige) heves reakcióba lép, melynek következtében bizonyos mediátor vegyületek (pl. Hisztamin) szaba­dulnak fel nagy mennyiségben. Ennek hatására a tüdő légútjai összehúzódnak, ami ziháló légzést okoz. A vérerek kitágulása következtében esik a vér­nyomás. A vérerek fala áteresztővé válik a folyadé­kok számára, ami vizenyős duzzanatot idéz elő a szervekben. Ha a vérnyomás leesik, keringési elégtelenség állhat be, ami sokkhoz Vezet. Amennyiben a keringés összeomlik, a beteg meghal.

 • Adrenalininjekció Idejében beadott adrenalinnal (epinefrinnel) vissza lehet fordítani az anafilaxiás rohamot. Ez összehúzza a vérereket, ellazítja a tüdő hörgőcskéinek simaizmait, javítja a légzést, emeli a vérnyomást, és lelohasztja a szövetek duzzadását.
 • Autoinjektor Aki súlyos allergiás rohamra hajlamos, mindig hordjon magánál autoinjektort. Ez nem más, mint egy azonnal beadható adrenalininjekció. Több­féle fajtája van. Aki rászorul, általában tisztában van a használatával. Ha mégsem tudja, adjuk be neki. Ebben segít a fecskendőre írt utasítás. (A módszert a következő oldalon be is mutatjuk.)
Segítség! A súlyos allergiás roham könnyen életveszélyessé válhat. Néha a roham kialakulá­sához órák kellenek. Kétség esetén ne habozzunk, hívjuk a mentőket!
Ne habozz! Gyakran előfor­dul, hogy az asztmás rohamot allergiás roham váltja ki. Ha a betegnél nincs asztmagyógy­szer, ne habozzunk, azonnal riasszuk a mentőket!
Csak óvatosan! Az allergiát többnyire pollen, por, állatszőr vagy élelmiszerekben taláható anyag idézi elő. Antihisztaminok rendszeres szedésével a tünetek enyhíthetők.

Teendők:

Enyhe allergia esetén:

 1. Mérjük fel a helyzetet! Kérdezzük meg a beteget, allergiás-e valamire, és van-e nála gyógyszer.
 2. Szüntessük meg a kiváltó okot! Ha lehetséges, küszö­böljük ki az allergiát előidéző okot (pl. Pollenallergia esetén vigyük zárt helyre, méhcsípéskor rögtön távolít­suk el a bőréből a fullánkot).
 3. Kezeljük a tüneteket! Segítsünk a betegnek bevenni a gyógyszert vagy használni az inhalációs sprayt, ha van nála. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hívjunk orvost.
Vigyázz! Ha a beteg elerőtlenedik, elsápad, kezeljük úgy, mintha sokkos állapotban lenne. Fektessük le, a lábát polcoljuk fel.

Súlyos allergia esetén:

 1. Hívjunk segítséget! Azonnal riasszuk a mentőket. Közöljük a mentésirányítóval, hogy súlyos allergiás rohamról van szó, és ha ismert a kiváltó ok, arról is adjunk tájékoztatást. Méhcsípés esetén a fullánkot rögtön el kell távolítani.
 2. Használjuk az autoinjektort! Amennyiben van a betegnél autoinjektor, keressük meg, és adjuk oda neki. Ha nem tudja használni, segítsünk: a fe­kete színű biztonsági záró­kupak eltávolítása után fogjuk marokra, nyomjuk a végét erősen a combjá­hoz, és nyomjuk meg a piros indítógombot. Utána dörzsöljük meg a bőrfelületet.
 3. Ültessük le! Segítsünk a betegnek leülni vagy más­, számára kényelmes testhelyzetet felvenni. Lefektetni nem szabad. Allergiás roham esetén álta­lában egyenes háttal ülve a legkönnyebb a légzés. A beteg állapotának az injekció beadása után perceken belül javulnia kell.allergiás roham
 4. Figyeljük meg! A mentők kiérkezéséig figyeljünk, hogy nem veszti-e el az eszméletét a beteg, rendben van-e a légzése, pulzusa. Az esetleges változásokról tájékoztassuk a mentőket. Ha állapota rosszabbodik, kezeljük úgy, mintha sokkos lenne. Fektessük le, a feje legyen alacsonyan, lábát polcoljuk föl.
 5. Használjuk ismét az autoinjektort! Ha a tünetek ki­újulnak, a mentők megérkezéséig tíz-tizenöt percen­ként adjunk be újabb adrenalininjekciót.

Együttélés súlyos allergiával

 • Tartsuk készenlétben a gyógyszert! Súlyos allergia esetén (pl. méhcsípés kiváltotta rohamnál) a kezelőorvos epinefrininjekciót ír fel. Mindig legyen nálunk a gyógyszer.
 • Hordjunk magunkkal tájékoztató cédulát! Ha allergiásak vagyunk valamilyen gyógyszerre vagy méhcsípésre, írjuk fel egy kis cédulára, és tartsuk a személyi igazolványunk mellett.
 • Kerüljük az allergént! A leggyakoribb allergének bizonyos élelmiszerek (pl. földimogyoró, dió, man­dula, szezámmag, szezámolaj, hal, tenger gyümöl­csei, tejtermékek, tojás). Ugyanakkor allergiás rohamot válthat ki a méh- vagy darázscsípés, a penicillin, illetve más gyógyszerhatóanyagok. Olyan egyszerű és hétköznapi dolgok, mint a gumi, szintén allergiát okozhatnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.