Babaápolás

Nyugtalan alvás kisbabáknál?

„A kisbabánk velünk egy szobában alszik. Egész éjszaka mocorog és forgolódik. Lehetséges, hogy a közelségünk miatt nem tud mélyen aludni?”

Bár az „alszik, mint egy csecsemő” ha­sonlatot a békés alvás illusztrálására hasz­nálják az ágybetétgyártók, a csecsemők alvása a valóságban egyáltalán nem békés. Az újszülöttek valóban sokat alszanak, de közben sokszor fel is ébrednek. Ennek oka, hogy alvásuk túlnyomó része a REM-(Rapid Eye Movement, gyors szemmoz­gás) szakaszba esik, amely aktív alvás álommal és sok mozgással jár. A REM alvási periódus végén az alvó általában rövid időre felébred.

Jegyezzük meg! Amikor a kisbabát éjjel nyugtalankodni, nyögdécselni hall­juk, annak oka nem az, hogy a szülők­kel egy szobában alszik, hanem az, hogy egy REM-periódus végére ért.

Ahogy nagyobb lesz, az alvási módja is érettebbé válik

Kevesebb lesz a REM alvási periódus, megnyúlnak a mélyebb, nyugodt alvási periódusok, amelyekből nehezebb őt felébreszteni, és ritkábban fog forgolódni, nyögdécselni.

Bár a közös hálószoba ekkor még va­lószínűleg nem zavarja a babát, de a szü­lőket biztosan. Ok felébrednek minden nyögésre, és kísértésbe esnek, hogy a szük­ségesnél gyakrabban felvegyék a kicsit. Meg kell próbálni figyelmen kívül hagy­ni a baba éjszakai neszeit, és csak akkor felvenni, ha kitartóan és komolyan sír. Mindenki jobban fog így aludni. Ha ezt nehéz megállni, akkor érdemes megfon­tolni a külön szobát.

Ekkor is figyeljünk azonban oda a hirtelen felébredésekre és sírásokra, szo­katlan nyugtalanságra vagy az alvási szo­kások más változásaira, amelyek nem a gyermek életének eseményeivel kapcso­latosak (amilyen a fogzás vagy egy túlsá­gosan ingerdús nap). Ha ilyet észlelünk, ellenőrizzük az esetleges betegségtüne­teket. Hívjuk fel az orvost, ha a tünetek nem múlnak el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.