Babaápolás

Újszülöttek alvási periódusai

„Az újszülöttek állítólag állandóan alszanak. A mi háromhetes kislá­nyunk viszont szinte alig alszik.”

Az újszülöttek gyakran nem tudják, hogy állítólag nekik mit kellene tenniük. Rendszertelenül szopnak, amikor állítólag három- vagy négyóránként kelle­ne szopniuk, tizenkét (vagy huszonkét) órát alszanak, amikor állítólag tizenhat és fél órát kellene. Ők ugyanis tudják azt, amit mi gyakran elfelejtünk, hogy szin­te semmi sincs, amit egy baba állítólag szokott csinálni.

Minden baba máshogy alszik!

Léteznek ugyan átla­gos babák, akik mindent könyv szerint csinálnak, de ők kisebbségben vannak. Az első hónapra számolt tizenhat és fél órás átlagos alvásidő úgy jön ki, hogy fi­gyelembe veszik azokat a kisbabákat, akik naponta tizenkét órát alszanak, és azokat, akik naponta huszonhármat, valamint az összes többit a két érték kö­zött. Azok a csecsemők, akik ezen tar­tomány valamelyik végébe esnek, nem kevésbé normálisak, mint azok, akik az átlag közelében vannak.

Jegyezzük meg! Egyes cse­csemőknek, mint ahogy egyes felnőt­teknek is, több alvásra van szükségük, másoknak kevesebbre.

Ha tehát a baba minden szempont­ból egészségesnek és boldognak tűnik, ne aggódjunk azon, hogy sokat van ébren, hanem szokjunk hozzá. Azokból a cse­csemőkből, akik nagyon keveset alszanak, könnyen lesz éjszakai bagoly – különö­sen ha a szüleik is keveset alszanak.

Éjszaka folyton felébredő  kisbaba

„A gyerekem éjjel többször fel­ébred. Édesanyám szerint ha most nem szoktatom rá a rendszeres alvásra, soha nem lesz jó alvó. Szerinte hagyjam sírni, ahelyett hogy egész éjszaka etetem.”

Minden tapasztalt szülő – főleg ha már küszködött olyan gyerekkel, aki nem alussza végig az éjszakát vagy nehezen alszik el – tudja, mekkora jelentősége van a jó alvási szokások kialakításának már korai életkorban. De az élet első hó­napja túl korai ehhez. A gyermek még csak ismerkedik a világgal. Most a leg­fontosabb az a bizonyosság, hogy ami­kor az anyját hívja, jönni fog, akkor is, ha hajnali hármat üt az óra, akkor is, ha hat órán belül negyedszer kell feltápász­kodnia.

Számos módszer van, amivel a szülők rávezethetik a babát, hogyan alud­jon el magától, de ez még néhány hónapig ráér, majd akkor lesz rá szükség, amikor a gyermek nagyobb biztonság­ban tudja magát, és úgy érzi, jobban el­igazodik a környezetében.

Szoptatott babáknál a szigorú alvás­rend kialakítása gátolhatja a jó tej után­pótlás stabilizálódását és a baba növekedését. A szoptatott újszülötteknek a cu­misüvegből etetett gyerekeknél gyakrab­ban (esetleg két- vagy háromóránként) kell enniük, emiatt háromtól hat hónapos korukig általában nem tudják átaludni az éjszakát. Az a bevett tévhit, hogy a kisbabáknak két hónapos korukra át kell aludniuk az éjszakát, a tápszerrel etetett csecsemők fejlődési ütemén alapul, és nem áll a szoptatott babákra.

Nem árt előre gondolkozni, hogy hogyan lehet kialakítani a gyerek jó al­vási szokásait, de még korai e terveket megvalósítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.