Babaápolás

Nappalok és éjszakák egy pár hetes baba életében

“A háromhetes gyermekem átalussza csaknem az egész napot, viszont egész éjjel fent szeretne lenni. Hogyan vegyem rá, hogy fordítsa meg a napirendjét? Így a család nem tud pihenni.”

Az éjszakai műszakban dolgozó babák, akik túlnyomórészt nappal alszanak, a normális életritmusú szülőket alva­járóvá képesek változtatni. Szerencsére nem tartós az az állapot, amíg a csecse­mő figyelmen kívül hagyja a nappalok és éjszakák közötti különbséget. Az új­szülöttnek, akit, mielőtt megérkezett a nappali fény és az éjszakai sötétség vilá­gába, kilenc hónapig sötétség vett körül, kell egy kis idő az átálláshoz.

Később a baba magától átáll az esti alvásra

Feltehetőleg a baba a következő né­hány héten magától igazodni fog a nap­palok és éjszakák ritmusához. Ha fel sze­retnénk gyorsítani a folyamatot, a nap­pali szunyókálás idejét próbáljuk meg 3-4 órára korlátozni. Bár az alvó újszü­lött felébresztése nem egyszerű dolog, de azért nem is lehetetlen. Emeljük füg­gőlegesre, büfiztessük, vegyük le a ru­háját, dörzsölgessük az álla alatt, vagy masszírozzuk a lábát.

Amikor valamennyire már éber, foglalkoztassuk tovább: beszéljünk hozzá, énekeljünk élénk da­lokat, himbáljunk valamilyen játékszert a látóterében, vagyis a szemétől 20-35 centire. Ne tartsuk azonban egész nap ébren abban a reményben, hogy éjjel aludni fog. A túl­ságosan kifáradt és valószínűleg túlsá­gosan felizgatott gyermek aligha alussza át jól az éjszakát.

A nappal és az éjszaka jól látható elkülönítése is segíthet

Ha a baba a szobájában szundikál, ne sötétítsünk be, és ne próbáljuk kirekeszteni a zajokat. Ha felébred, foglaljuk le izgalmas já­tékokkal. Éjjel járjunk el épp fordítva. Amikor a gyermeket az ágyába tettük, törekedjünk sötétségre (használjunk sötétítő redőnyöket), viszonylagos nyu­galomra és passzivitásra. Bármennyire csábító, ne játsszunk vagy beszéljünk hozzá, ha éjszaka felébred, ne kapcsol­juk be a villanyt vagy a tévét, amíg etet­jük, a kommunikáció csak suttogás­ból vagy lágyan énekelt altatódalból álljon. Bizonyosodjunk meg róla, hogy amikor visszakerül az ágyába, az alvási feltételek ideálisak.

Végül is szerencsésnek tarthatjuk magunkat, ha a baba nappal hosszú sza­kaszokat álomban tölt – még ha vannak is hátrányai -, hiszen annak láthatjuk kedvező jelét, hogy tud jól aludni. Amint a belső órája helyesen beáll, éjjel is mé­lyen fog aludni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.