Orvosi tanácsok

Hogyan spóroljunk főzéskor?

Némi előzetes tervezéssel a zöldségeket és gyümölcsöket a szezonjukban főzhetjük be és fagyaszthatjuk le, amikor olcsón kaphatók. A maradékok gazdaságos hasznosításával és azzal, hogy egészséges, gyorsan elkészíthető ételeket főzünk, kevesebb energiát fogyasztunk, tehát időt és pénzt takarítunk meg.

Egy kis plusz

Főzéskor készítsünk valamivel többet, mint szükséges – a meg­maradt adagok jól jöhetnek a másnapi étkezésnél. így sok időt és pénzt takaríthatunk meg. A maradékot le is fagyaszthatjuk — jól fog jönni azokon a napo­kon, amikor nem érünk rá főzni.

  • Csirkemell vagy bárányhús grille­zésekor, illetve sütésekor készítsünk néhány szelettel többet – jó lesz a másnapi szendvicsbe.
  • Főzzünk több burgonyát vagy tésztát, és a maradékból készítsünk salátát! A tésztát forgassuk olajba, hogy ne száradjon ki, és fedjük le!
  • Pizzatésztából készítsünk két-há­romszor többet a szükségesnél, és a felesleget fagyasszuk le! A kelt tész­ta a fagyasztóban 2 hónapig is eláll.
  • Ha a szükségesnél több kemény tojást főzünk, a felesleget salátákba és szendvicsekbe tehetjük.
  • A vöröshagymából pirítsunk meg egyszerre nagy mennyiséget, és fa­gyasszuk le adagokra osztva!
  • Ha legközelebb babot vagy szója­babot főzünk, használjuk el az egész csomagot, és a maradékot fagyasszuk le! Turmixoljuk pépessé, és kis adagokban tegyük a mélyhűtőbe, hogy később krémlevesekhez vagy süteményekhez felhasználhassuk!
  • A palacsintából is lefagyaszthatjuk a megmaradt darabokat, csak te­gyünk közéjük zsírpapírkorongokat (ezek többször is felhasználhatók)!
  • Omlós tészta készítésekor dupla mennyiséget csináljunk, és a felesle­get fagyasszuk le gombóccá gyúrva vagy akár tepsibe simítva, hogy még gyorsabban felhasználhassuk!
  • A tésztába göngyölt ételekből is készíthetünk nagyobb adagokat, majd a maradékot lefagyasztva eltehetjük máskorra.
  • Használjuk ki minél jobban az idénygyümölcsöket, és készítsünk dupla adag muffint belőlük! Ez a sü­temény jól tűri a fagyasztást, s kivá­lóan megfelel egy gyors reggelire, vagy ha uzsonnára hirtelen enni sze­retnénk valamit.
  • Amennyiben gyakran használunk egy bizonyos fajta olajos magvat -például diót -, ha nagyon friss árut találunk a piacon, vegyünk belőle néhány kilogrammot, aprítsuk fel durvára, majd fagyasszuk le! így bármikor készíthetünk diós tésztát vagy süteményeket.

Biztonságos-e a mikrosütő?

A mikrohullámú sütő energiát takarít meg, mivel a hagyományos sütőkhöz képest sokkal rövidebb idő alatt készíti el az ételt. De vajon nincsenek-e hatással a mikrohullámok az ételeinkre és az egészségünkre? Nos, valószínűnek tűnik, hogy a mikrózás során több vitamin, ásványi anyag és tápanyag marad az ételben, mint főzéskor. A folyamat nem ártalmas, mivel a sugárzás megszűnik a készülék kikapcsolásakor. Egészségügyi kockázatot jelenthet viszont, ha az étel nem egyenletesen melegszik át, mivel ilyenkor életben maradnak a baktériumok.

Finom maradékok

Ne dobjuk ki, hanem fagyasszuk le a maradékokat! Némi tervezés­sel és képzelőerővel sokfélekép­pen használhatók fel.

Bab

Készítsünk belőle pürét, és úgy fa­gyasszuk le! Ezt levesekhez és bur­gonyapüréhez is felhasználhatjuk. Finom mártást készíthetünk bab-püré, sűrű, de alacsony zsírtartalmú joghurt és némi csilipaprika felhasz­nálásával. A babot tacóban is kínálhatjuk, aprított hagymával, paradicsommal, avokádóval, salátával s reszelt sajttal.

Jó ötlet

A különféle „göngyölt” ételek, mint a pita vagy a tortilla különösen alkalmasak arra, hogy a kis mennyiségű maradékot más­nap tízórai vagy vacsora formájában elfo­gyasszuk, ízesítsük a maradékot tetszés szerint – például borssal, balzsamecettel vagy édes csilimártással -, csomagoljuk a tésztába, és már ehetjük is!

Burgonya

  • Készítsünk belőle burgonyatortát!
  • Adjunk pirított vöröshagymát, petrezselymet és őrölt borsot a burgonyapüréhez, süssük ki kevés olajban, amíg aranybarna lesz!
  • Olajozzuk be vékonyan a burgo­nyák héját, és süssük forró sütőben aranybarnára!

Rizs

  • A maradék rizsből pitealapot ké­szíthetünk: keverjünk össze 2 csésze főtt rizst egy felvert tojással, majd nyomkodjuk enyhén kiolajozott tor­taformába! Süssük 180 °C-ra elő­melegített sütőben 10 percig, adjuk hozzá a tölteléket, és süssük tovább a recept szerint!
  • A maradék rizsből salátát, pudin­got vagy sült rizst is készíthetünk.
  • A maradék rizottó elveszíti ned­vességtartalmát, s újramelegítve már nem az igazi. Rizottóropogósnak azonban még jó lesz: keverjünk hoz­zá egy tojást, formázzunk belőle ke­rek lepénykéket, vonjuk be liszttel, rázzuk le róla a felesleget, majd süs­sük ki forró olajban!

Rövidebb főzési idő

Gázt vagy áramot takarítha­tunk meg, ráadásul több időnk marad egyéb feladatokra, ha az alábbi szénhidráttartalmú ételek főzésekor csak felforraljuk a vizet, majd kikapcsoljuk a tűzhelyet, s hagyjuk, hogy a maradék hő puhítsa meg őket.

CÉRNAMETÉLT Tegyük a tésztát tálba, öntsünk rá forrás­ban lévő vizet, keverjük meg, hogy a szálak szétváljanak, és hagyjuk állni mintegy 10 percig! A tészta ez alatt tökéletesen megfő, és máris fogyasztható.

KUSZKUSZ Finom, és gyor­san elkészül. Tegyünk egyenlő arányban kuszkuszt és forró vizet vagy erőlevest egy kis tálba, keverjük meg, s hagyjuk állni 10-15 percig! Lazítsuk fel villával, és már tálalhatjuk is.

RIZS Forraljunk nagy fazékban vizet, adjuk hozzá a rizst, gyorsan keverjük meg, hogy a szemek szétváljanak, majd forraljuk fel ismét! Vegyük le az edényt a tűzről, fedjük le, majd hagyjuk állni! A fehér rizst 5, a barnát 15 perc után ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Egyes rizsfajták elkészítése 30—40 percet is igénybe vesz, általános szabályként viszont kimondható, hogy a hosszúszemű gyorsabban elkészül, mint a rövidszemű.

Levesalap

A maradékokból levesalapot is készíthetünk. Fagyasszuk le jégkoc­katartóban! ízletesebb a boltinál. Forraljunk zöldségdarabokat – kar­fiol-, brokkoli-, káposztatorzsát, petrezselyemzöldet – és maradék csontokat kis tűzön néhány órán át!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.