Élelmiszerek

Hagyma származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Sírnunk kell tőle – a hagyma hét rétege elválaszthatatlan egymástól, de valójában a leg­belső a „bűnös” abban, hogy a hagyma tisztításakor, s még inkább felaprításakor könnyek szöknek a szemünkbe. De bent hasonló hatást fejt ki: a hagyma elfogyasztásakor beindulnak emésztőnedveink, és a felső légutakban is erőteljesebbé válik a nyálkahártya­ tevékenység. A kén hatását erősíti a cink és a C-vitamin, így a megfázás kórokozóinak nem marad sok esélyük. Nem hiába tartják a hagymát természetes antibiotikumnak.

Honnan származik a hagyma?

Hagyma nélkül nem jött volna létre a Kheopsz-piramis Egyiptomban. Akkortájt fontos fizetőeszköz volt, de a munkások egyik alapélelmiszere is. Mindemellett úgy vél­ték, ez mutatja meg az utat a túlvilágra. A rómaiak ugyan­csak nagyra becsülték a hagymát: a legionáriusok és a szegényebb néprétegek körében igen fontos táplálék volt. Szókratész dicsőítette a hagymát, úgy vélve, hogy növeli a harcosok küzdőkedvét. A rómaiak hozták át az Alpokon, de csak a 12. századtól kezdték az északi vidékeken ter­meszteni.

Botanikailag a hagyma az ehető liliomfélék csa­ládjába tartozik. Formáját, színét és méretét tekintve igen sokféle lehet. A legáltalánosabb a nagy fejű, enyhe zöld­séghagyma, a vöröshagyma és a lila hagyma, a finom mo­gyoróhagyma, és a legkisebb fajta, a gyöngyhagyma. Zöldjével együtt kínálják az újhagymát, a friss vöröshagy­mát és a póréhagymát.

Milyen alkotóelemekből áll?

A többi zöldségfélétől eltérően a hagymánál nem a vita­minok és ásványi anyagok játsszák a fő szerepet, hanem a másodlagos növényi anyagok, nevezetesen a szulfidok, amelyek más hagymafélékre, a póréra és a fokhagymára is olyannyira jellemzőek. A szulfidok illékony kénvegyüle­tek, ezek adják a hagymafélék csípős ízét. Számottevően magas a flavonoidokhoz tartozó kvercetintartalma, amely rendkívül erős antioxidáns.

A hagymában természetesen rejlenek más anyagok is: szénhidrátok, fehérje és egy kevés zsír. Számottevő mértékben tartalmaz káliumot, foszfort, vasat, fluort, jódot és szelént, és kifejezetten gazdag cinkben. Emellett van ben­ne sokféle vitamin is: béta-karotin, C-, E- és számos B-vi­tamin, bár nem számottevő mennyiségben.

Legfontosabb tudnivalók a hagymáról dióhéjban

  • Az asztmásoknak megkönnyíti a lég­utak megtisztítását, ha hagymával inhalálnak. A hagymacukor és méz jól ismert házi patikaszer torokfájás és köhögés ellen.
  • A vöröshagyma külső héjával nemcsak húsvéti tojást festhetünk, használhatjuk hajfestéknek is. A hagymafőzet hatásos szer hajhullás ellen.
  • A hagyma hatásos emésztési zavarok ellen, megnyugtatja az idegeket, és se­gít alvászavarok esetében.
  • Külsőlegesen alkalmazva hatásos gyul­ladáscsökkentő.
  • A középkorban a hagymát amulettként viselve hatásosnak tartották a fekete halál, a pestis ellen.
Egészségre gyakorolt hatása: A hagymának számtalan kedvező hatása van: kihajtja a bélben ta­lálható kórokozó baktériumokat, segít az érelmeszesedés elkerülé­sében és tisztítja légzésünket.

A hagyma egészségtani jelentősége

Szulfidok csak az eredeti anyagok bomlása révén kelet­keznek, mégpedig hő hatására vagy enzimfolyamatok kö­vetkeztében. Amikorra hagymát felvágjuk, illóolaja, az allicin, az oxigén és a hagymában található alináz enzim hatására rendkívül hatékony szulfiddá, allicinná alakul át.

Ez szervezetünkben igen sokféle hatást képes kiváltani: az allicin olyan anyagok képzésére serkenti a bélbaktériumo­kat, amelyek elpusztítják a bélben található kórokozó csí­rákat. A szulfidok bizonyos mértékig arra is képesek, hogy megkössék a gyomorban a rákkeltő nitrózamin vegyülete­ket.

A hagyma általánosságban véve gyulladáscsökkentő, serkenti a nyálkahártya működését, hogy azok több vála­dékot termeljenek, így elősegíti a baktériumok távozását szervezetünkből. A kénvegyületek hígítják a vért, ezzel elősegítik, hogy a vérlemezkék ne alkossanak trombózis­hoz vezető vérrögöket, egyidejűleg segítik az érelmesze­sedés elkerülését is. A hagymában található szulfidok a C-vitaminnal és a cinkkel együttműködve védőpajzsot nyújtanak a legkülönfélébb fertőzésekkel szemben. A kver-cetinről pedig ismertté vált rákmegelőző hatása.

A hagymát, hogy ne hajtson ki, hűvös, sötét helyen tároljuk, de ne a hűtőszekrényben.

Töltött hagyma

Hozzávalók (2 személyre)

2 szem vöröshagyma, só, kb. 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál mazsola, 3-4 zsályalevél, 1 evőkanál fe­nyőmag, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evő­kanál zöldségalapié

Elkészítés

A megtisztított egész hagymákat sós vízben 15 percig főzzük. Kivesszük, lecsöpögtetjük. A tetejüket levágjuk, a belsejükbe lyukat vá­gunk. A kivájt hagymadarabokat felaprítjuk, 1 kávéskanál vajon megpároljuk. Hozzáad­juk az ecetet és a mazsolát, néhány percig forraljuk. A zsályát apróra vágjuk, a fenyő­magot zsiradék nélkül serpenyőben megpirít­juk. A zsemlemorzsával együtt mindkettőt a párolt hagymához adjuk, megsózzuk, a kivájt hagymákba töltjük.

A hagymákat kivajazott tűzálló tálba tesszük, visszahelyezzük a levá­gott „kalapot”, meglocsoljuk a zöldséglével, tetejükre vajdarabkákat szórunk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.