Veszélyes vagy biztonságos

Mire figyeljünk, ha főzőedényt választunk?

Melyik árt jobban: a telített zsírokban és koleszterinben gazdag, pecsenyelében úszó sült, vagy a serpenyő, amely­ben elkészül? Az alumínium- és teflonedényekkel kapcso­latos aggodalmak hosszú múltra tekinthetnek vissza. Azok, akik kizárólag öntöttvasból és rézből készült faze­kakat és serpenyőket hajlandók használni, nyugodtan átlapozhatják ezt a részt, ám a házi szakácsok legtöbbje jobban szereti az olcsó és könnyen tisztítható edényeket. Kérdés persze, nem kell-e nagy árat fizetni az olcsóságért és a kényelemért.

Alzheimer-kórt okoz­hat-e az alumínium­edényben készült étel?

NEM Egy időben csak úgy forrtak az indulatok azon felte­vés körül, hogy az alumínium-edények használata elbutulást okozhat, ám az újabb kutatá­sok eloszlatták a kételyeket.

Az alumíniumedényekkel kap­csolatos aggodalmak régóta ismertek: egy vizsgálat 1965-ben kimutatta, hogy a nyulak agyába injekciózott alumínium az emberi Alzheimer-kórhoz hasonló elváltozásokat okoz­hat. A későbbi vizsgálatokból az is kiderült, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában gyakran alumíniumlerakódá­sok találhatók. Az emberek hamarosan világszerte elkezd­ték lecserélni alumíniumedé­nyeiket, és van, aki nem haj­landó alufóliában fölmelegíteni a maradékokat. Ám az óvatos­ság valószínűleg fölösleges.

Amikor alumíniumedényben főz, a fémből valóban bele­kerülhet valamennyi az ételbe, ám ez rendkívül kis mennyiség, s a szervezet amúgy is egész nap érintkezik különféle alumínium forrásokkal. Ez a fém ott van a levegőben, az ivóvíz­ben, az üdítőitalos dobozok­ban, a piperecikkekben, sőt egyes savlekötő gyógyszerek­ben is.

Ha megszabadult az alumí­niumedényektől, akkor a teát sem árt kidobnia, ugyanis a levelekben különösen sok az alumínium. Ennek ellenére az Alzheimer-kór nem öltött járványos méreteket azon or­szágokban, ahol nagy kultusza van a teaivásnak. A tudósok úgy vélik, további kutatások szükségesek annak eldöntésé­hez, hogy az alumíniummal való érintkezés növeli-e az Alzheimer-kór kockázatát, bár a legtöbben egyetértenek abban, hogy ha igen, a kocká­zat akkor is csak minimális mértékű.

Megbetegíthetnek-e a teflonserpenyők­ből származó kipárolgások?

IGEN Ha a serpenyőket nagyon nagy hőmérsékletre hevítik, olyan vegyületek szabadulnak föl belőlük, ame­lyek influenzaszerű tüneteket okozhatnak.

Kezdjük egy rossz hírrel a ka­nárik és a papagájok számára: a magas hőmérsékletre forró­sodott teflonserpenyők bevo­nata bomlásnak indul, s a levegőbe kerülő vegyi anyagok súlyosan, akár végzetesen mér­gezők a kismadarak számára.

Ugyanezeket a gázokat ter­mészetesen Ön és családja is belélegzi, s olyan tüneteket válthatnak ki, mint a köhögés, a fejfájás vagy a borzongás. Ezek napokig tarthatnak, s gyakran influenzának gondol­ják őket. Az orvosok már leg­alább az 1950-es évek eleje óta ismerik a „polimergőzlázat”. Könnyen elkerülheti a betegsé­get, ha nem forrósítja túl a tef­lonbevonatú edényeket. A tef­lont gyártó DuPont cég szerint a bevonat 260 °C körül kezd­het lebomlani, s azt javasolják, hogy ezeket az edényeket csak kis vagy közepes hőfokon használják.

Kutatási eredmények:A tudósok tovább vizsgálják, okozhatnak-e súlyosabb egész­ségi problémát is a teflonedé­nyek az emberben. Az ameri­kai Környezetvédelmi Hivatal szerint nincs ok abbahagyni a teflonedények használatát.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.