Gyógynövények

Feketebors

Feketebors története, általános ismertetője

A bors gyorsan növő, fásodó szárú kúszónövény, Ázsia és India Egyenlítő közeli erdeiben nő, ezen kívül olyan trópusi országokban, mint Brazília, Indonézia és a Karib térség. A növény hosszú fürtökben hoz virágokat; ebből fejlődik ki a csonthéjas termés, amit szüretelnek és szárítanak: ez a szemesbors.

A bors az egyik legrégebben ismert fűszer és Indiában már négyezer évvel ezelőtt is használták. Hippokratész gyógyszerként írta fel, illet­ve fizetőeszközként használták és adót is fizettek vele. 408-ban Alaric vizigót király 1360 kg borsot követelt Rómától váltságdíjként. Ez volt a legfontosabb árucikk, amivel a Közel-Kelet érintésével India és Euró­pa kereskedett, és ami a velencei és genovai kereskedőket hihetetlenül gazdaggá tette.

Angliában az alacsony bérleti díjakat borsban fizették ki, és még ma is úgy utalnak ezekre a névleges bérleti díjakra, hogy bors­bérlet. A borskereskedelemért, amit a 18. századig a portugálok ural­tak, a többi európai tengeri nagyhatalom is vetélkedett.

A bors három színben, feketén, fehéren és zölden is kapható. Mind­egyik ugyanazon a növényen nő, ugyanaz a termés, csak különböző időben szedik le és dolgozzák fel. A zöld a puha, éretlen termés, amit sós vízben tartósítanak, aztán kiszárítanak. A feketebors napon szá­rított piros termés, amit éretlen állapotban szednek, és addig száríta­nak, amíg megfeketedik. A fehérbors a teljesen megérett vörös termés kemény magja.

  • A bors trópusi növény, ezért a kifejlett növényt mérsékelt éghajlaton csak fűtött üvegház­ban lehet termeszteni.
  • Vessük el a magot 20-25 °C-os környezetben kora tavasszal, vagy szedjünk félfás dugványo­kat nyáron.
  • A növénynek tápdús talajra és magas páratartalomra van szüksége.
  • Nem hoz termést az első 7-8 életévében. A kifejlett példá­nyok akár hat méter hosszúak is lehetnek.
  • A növény fogékony a kártevők­re, mint például a földibolha és a borszsizsik, és a gyökerek gombás rothadására.

Konyha

A só mellett a bors a legszélesebb körben használt fűszer a nyugati vi­lágban, mindkét fűszer megtalálható az ebédlőasztalon. Megtalálha­tó sok fűszeres ételben, hústermékben (főleg kolbászban), húsokhoz kí­nált szószokban, öntetekben, pácokban, továbbá húsok, halak (főleg füs­tölt) és sajtok panírjában. A zöld borsot pástétomokba, szószokba teszik, és sült kacsához, alaplébe és levesekbe is jó.

Gyógyászat

A borsot sikeresen használ­ják inhalálóban dohányzásról való leszokáshoz, részben mert a légzőrendszernek a dohány­zás „élményét” nyújtja.

A borsot a nyugati, kínai és ájurvédikus orvoslásban is használják anti­bakteriális, aromatikus, élénkítő, szélhajtó, emésztést javító szerként. Élénkíti a gyomorsav-termelődést és az emésztést, csökkenti a puffa­dást. A kínaiak főleg hal, kagyló és hús okozta ételmérgezésre használ­ták. Az aromaterápiában hígítva használják a vérkeringés élénkítésére, izomfájdalmak enyhítésére, valamint méregtelenítésre. Párologtatóban nátha és influenza kezelésére használják.

Háztartás

A fekete, fehér és zöld borsot keverve teszik borsőrlő­be, a dekoratív hatás kedvéért. A brazíliai hamisbors (Schinus terebinthifolius) rózsaszín ter­méseit is hozzáadhatjuk, mint újabb színt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.