A ház körül

Fogkefe – hogyan válasszunk és használjuk?

A fogkefék sokat fejlődtek ahhoz képest, amikor az embe­rek faágakkal vagy fadarabokhoz rögzített vaddisznósörtéivel próbálták tisztára dörzsölni a fogukat. Bár a mo­dern fogtisztító eszközök egyre fejlettebbek, fogaink is egyre nagyobb veszélyeknek vannak kitéve a sok édesség miatt, amelyek táptalajul szolgálnak a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumok számára. A baj na­gyobb, mint hinnénk: a fogínybetegségek fokozzák a szív­es érrendszeri betegségek, valamint a szélütés kockázatát.

Alaposabban tisztít az elektromos fogke­fe, mint a hagyomá­nyos?

IGEN Hacsak nem teljesen eltökélt fogmosás dolgában, nem árt lecserélni régi fogke­féjét elektromosra. A legtöbben alaposabb munkát tudnak végezni vele.

Ritka az az ember, aki szabá­lyosan, teljes két percig keféli a fogait legalább kétszer na­ponta, és közben ügyel arra, hogy az összes fog külső, belső és rágófelületét megtisztítsa. Az ilyen ember számára meg­felel a hagyományos fogkefe is, és fogai ragyogóan tiszták és lepedékmentesek lesznek.

Jegyezzük meg! A felmérések szerint azonban sokan csak naponta egyszer mosnak fogat, és 46 másod­perc alatt végeznek is vele.

Az elektromos fogkefe több lepedéket távolít el a fogakról. Negyvenkét nagy vizsgálat keretében négyezer férfi és nő fogainak állapotát kísérték fi­gyelemmel.

Kutatási eredmények! Az adatok elemzé­se alapján megállapították, hogy azok, akik 1-3 hónapon át olyan elektromos fogkefét használtak, amelynek feje kétirányú mozgást végzett, 11 százalékkal több lepedéket távolítottak el fogaikról és 6 százalékkal kisebb arányban kaptak fogínybetegséget, mint a hagyományos fogkefét hasz­nálók. Három hónap után a fogínybetegség tekintetében 17 százalék volt a különbség.

Ne féljen attól, hogy az elekt­romos fogkefe rezgő-forgó feje megsérti az ínyét. Szakértők kimutatták, hogy sem a hagyo­mányos, sem az elektromos fogkefék nem tesznek kárt az ínyben.

Tudni kell azonban, hogy csak az ún. háromdimenziós elektromos fogkefék – ame­lyeknek a feje kétirányú (oszcillációs-rotációs) forgást végez – ennyire hatékonyak, és ezek a legdrágábbak. Az ultrahan­gos elektromos fogkefék, vala­mint azok, amelyeknek a feje ide-oda mozog, illetve csak egy irányban forog, semmivel sem jobbak, mint a hagyományos fogkefék. Csak egy kicsit haté­konyabbak azok az elektromos fogkefék, amelyeken a sörték egy része az egyik irányban, a másik része pedig az ellenkező irányban forog.

Elhagyható a fogselymezés, ha száj­vizet használunk?

NEM A szájvíz hasznos, de a nehezen elérhető helyekről a fogakat és az ínyt fenyegető szennyeződéseket csak fog­selyemmel lehet eltávolítani.

Néhány évvel ezelőtt két vizs­gálat, amely összehasonlította egy népszerű baktériumölő szájvíz napi kétszeri használa­tának és a napi egyszeri fogselymezésnek a hatékonyságát, azt a meglepő eredményt hoz­ta, hogy az öblítés hatéko­nyabb, mint a fogselyem. Eze­ket a kevés emberen végzett vizsgálatokat azonban a száj­vízgyártó cég szponzorálta. Mindez azt eredményezte, hogy a tévében olyan reklá­mok jelentek meg, amelyek azt állították, hogy a szájvíz haté­konyabb ínybetegségek ellen, mint a fogselyem.

De ne siessen kidobni a fog­selymet, mert nem sokkal később bebizonyították, hogy a kefélés, selymezés és öblítés együttesen 50 százalékkal eredményesebben távolította el a lepedéket, mint a szájvíz vagy a fogselyem használata egymagában.

Azért is kell fog­selymet használni legalább na­ponta egyszer, mert nincs más mód az ebéd közben a fogak közé szorult ételmaradványok eltávolítására.

Jó tudni! Egyre több adat bizonyítja, hogy a napi fogselymezés a szervezetet megtámadó egyéb, esetenként halálos betegségek kockázatának csökkentésében is szerepet játszik. A kezeletlen fogínybetegségek következté­ben a baktériumok bejutnak a véráramba és idült gyulladá­sokat okozhatnak.

Különösen az alábbi betegségek kockázata nőhet meg ily módon:

Érelmeszesedés

Amikor a Columbia Egyetem Orvosi Ka­rának kutatói 657 ember szá­jában mérték meg a baktériu­mok mennyiségét, közvetlen összefüggést találtak a baktéri­umszám és a nyaki verőér falá­nak vastagsága között. Meg­vastagodott verőérfal esetén nagyobb a stroke kockázata.

Idült obstruktív légúti beteg­ség

Amikor kutatók áttekintet­ték 13 792 férfi és nő fogászati kórtörténetét és légúti betegsé­geit, azt találták, hogy a fog­ínybetegek másfélszer nagyobb valószínűséggel kaptak króni­kus obstruktív légúti betegsé­get (idült hörghurutot vagy tüdőtágulatot).

Szélütés

Hétszázhetvenegy ember vizsgálata alapján a kutatók azt állapították meg, hogy a súlyos ínybetegség a négyszeresére növelte a szél­ütés kockázatát.

A PISZKOS FOGKEFE TISZTÍTÁSA ÉS LECSERÉLÉSE

A fogkefe nedves sortéi között szaporodásnak indulhatnak a baktériumok – ezt akadályozhatja meg a következő lépésekkel.

  • Öblítse ki a fogkefét hideg vízzel, majd fejjel felfelé tárolja, hogy a víz kicsoroghasson a sörték közül. Ne tegye tartóba a nedves fogkefét.
  • Ne érintkezzen fogkeféje feje a többi családtag fogkeféjével.
  • Cserélje le fogkeféjét vagy az elektromos fogkefe fejét meg­fázás, influenza, torokfájás vagy szájfekélyek gyógyulását követően.
  • Ha még ezután is aggasztják az esetleges baktériumok, áz­tassa fogkeféjét baktériumölő szájvízbe. Húszperces áztatás megszabadítja azt a kórokozóktól. Ne használja a szájvizet több fogkefe egyidejű fertőtlenítésére vagy fogkeféje ismé­telt beáztatására.
  • Cserélje le fogkeféjét 3-4 havonként.

Egyes honlapok azt ajánlják, hogy mikrohullámú sütőben fertőtlenítse fogkeféjét, ám nincs megbízható adat e módszer hatékonyságára, és károsodhatnak tőle a fogkefe sörtéi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.