A ház körül

Légszűrők – biztonságosak?

Ha a levegőben lebegő részecskék, például pollen, por vagy a házi kedvencek bőrhámsejtjei tüsszögésre ingerel­nek vagy sípoló légzést okoznak, a belélegzett levegő szűrése logikus megoldásnak tűnik. Ám a szűrők akkor a leghatékonyabbak, ha eleve kevés allergén jut be a házba.

Enyhítik a légszűrők az allergia és az asztma tüneteit?

NEM A szűrők eltávolítanak a levegőből néhány, tüsszögést vagy köhögést okozó ré­szecskét, de ez többnyire nem elég ahhoz, hogy a beteg könnyebben lélegezzen vagy kevésbé tüsszögjön.

A reklámok azt állítják, hogy a légszűrők „nélkülözhetetle­nek” azok számára, akik aller­giások a pollenekre, poratkák­ra, penészgombaspórára és a háziállatok szőrére vagy bőr­hámsejtjeire. Csakhogy a lég­szűrők – különösen az ún. nagy teljesítményű HEPA szűrők – csökkentik ugyan a mikroszkopikus méretű allergizáló részecskék mennyiségét, de nem tudják teljesen kiszűrni őket a levegőből.

Kutatási eredmények! Kanadai szerzők a légszű­rőkkel kapcsolatos 10 vizsgá­lat áttekintése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a levegő szűrése nem javította a tüdőfunkciót, és csak egy kicsit enyhítette a köhögést, a tüsszögést, a könnyezést és az orrfolyást.

Segítséget jelent a légszűrő, ha valaki allergiás házi ked­vence szőrére.

Kutatók 30 ál­latallergiás személy vizsgálata során úgy találták, hogy a há­lószobába, illetve a nappaliba HEPA szűrőt beszereltetők kétharmadának kevesebb aller­giaellenes gyógyszerre volt szüksége. Akkor bizonyult a szűrő a leghatékonyabbnak, ha az állatokat száműzték a háló­szobából – ekkor a kutyaszőr 90 százalékát sikerült kiszűrni. Ha a kutyának szabad bejárá­sa volt, csak 75 százalékot. Macskák esetében az eredmény 50 százalékos volt akkor is, ha nem mehettek be a hálóba.

Biztonságosak az iongenerátoros légszűrők?

NEM Ezek a készülékek úgy működnek, hogy magukhoz vonzzák és elnyelik a pozitív vagy negatív töltésű részecské­ket. A magas feszültségű huzal, amelyet a részecskék ionizálására használnak, az oxigént ózonmolekulákká alakítja. Az ózon pedig már egészen kis mennyiségben is károsítja a légutakat, torokirritációt, kö­högést, légszomjat okozva.

AZ IGAZSÁG A KLÍMAVEZETÉKEK TISZTÍTÁSÁRÓL

A levegővezetékek tisztítására szakosodott vállalkozások jó ré­sze azt szeretné elhitetni Önnel, hogy a fűtő- és hűtőberende­zések csöveiben felszaporodnak a penészgombák, és felgyűlik a por – allergiát és asztmát okozva. Mi a megoldás? Rendelje meg tőlük a költséges tisztítást – hangzik a válaszuk.

De mi az igazság? A vezetékek portalanításáról még senki sem bizonyította, hogy megoldja a betegek panaszait, állítja az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága. Egy vizsgálat pedig azt mutatta, hogy a vezetékekben egyáltalában nem gyűlnek fel a poratkák. A tisztítás, hacsak nem a kültérbe veze­tik ki a kiszívott levegőt vagy HEPA szűrővel felszerelt porszí­vót használnak hozzá, még föl is kavarhatja a port ahelyett, hogy megszűrné a levegőt.

Jegyezzük meg! Ha azt tapasztalja, hogy a vezetékekben felgyűlik a penész, a piszok, a nedvesség vagy a bogarak, netán rágcsálók tele­pedtek meg bennük, akkor bizony a rendszer javítására van szükség. Az első lépés a filterek tisztán tartása és a lyukas szűrők cseréje.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.