A ház körül

Hogyan tartsuk a háziállatainkat?

A háziállatok milliók életét teszik boldogabbá, sőt az egészségünkre is kedvező hatással vannak. A felelős állattartás azt jelenti, gondját viseljük kedvenceinknek, s ügyelünk rá, hogy ne tegyenek kárt a környezetben és a vadon élő állatokban sem.

Milyen állatot?

Az állattartás tervezést és elkötelezettséget igényel. Mielőtt döntenénk arról, hogy hozunk-e álla¬tot az otthonunkba, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket.

 • Hajlandó-e a család minden tagja részt venni az állat gondozásában?
 • Van-e a családban allergiás személy?
 • Milyen állat illik legjobban az életmódunkhoz, otthonunk méretéhez és jellegéhez? A kiválasztott állatnak megfelel-e a tágabb környezet is?
 • Fiatal állatot szeretnénk, vagy inkább felnőttet? A kiskutyák és kiscicák sokkal több figyelmet igényelnek.
 • Mekkorára nő a kiválasztott kutya? Mennyi mozgásra lesz szüksége? Tudjunk meg minél többet a szóba kerülő fajták jellemzőiről és szükségleteiről! Az interneten sok oldal foglalkozik kimerítően e témával.
 • Milyen állat illene a kisgyerekek mellé?
 • Megengedhetjük-e magunknak hosszú távon is az olyan kiadásokat, mint az állateledel és az állatorvosi ellátás költsége?

Védendő vadak

A szabadon kószáló háziállatok nagy veszélyt jelentenek a vadvilágra és önmagukra egyaránt. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban minimálisra csökkenthetjük kedvenceink környezetre gyakorolt hatását.

Ne hagyjuk, hogy a kutyánk felügyelet nélkül kóboroljon! Ügyeljünk rá, hogy ne szökhessen ki, a kapun kívül pedig – az előírásnak megfelelően -tartsuk pórázon!

Ivartalaníttassuk kedvencünket! Ez csökkenti kóborlási kedvét, így kevesebb alkalma lesz vadon élő állatokkal találkozni. A kevesebb nem kívánt vemhességnek köszönhetően pedig kisebb lesz a kóborló vagy elvadult állatok száma.

Amennyiben lakóhelyünk környékén kóbor állatot látunk, vegyük fel a kapcsolatot valamelyik állatvédő szervezettel vagy állatmenhellyel, és kérjük, hogy fogják be az állatot!

Pro és kontra

Állattartás

A házi kedvencek nagyszerű társaink Lehetnek, és vitathatatlan, hogy a rendszeres kutyasétáltatás – már az állatok társasága és simogatása önmagában is – jót tesz az egészségünknek. Bizonyított tény, hogy a kutyatulajdonosok közt kevesebben szenvednek magas vérnyomástól, és a körükben ritkábban fordul elő szívroham, valamint gyorsabban felépülnek a különféle betegségekből, műtétekből. Az állatok közelében nevelkedő gyerekek általában megtanulják tisztelni e teremtményeket. Ne feledjük azonban, hogy az állatartás ugyankkor hosszú időre szóló elkötelezettséget jelent!

Biztos tipp

Nagyszerű dolog menhelyről befogadni egy állatot, ezzel a feleslegessé vált kedvencekkel foglalkozó szervezetek terhét is csökkentjük. Ilyenkor is kell fizetnünk a jószágért, de jóval kevesebbet, mint amennyit a kereskedő vagy a tenyésztő kér. A menhelyen élő állatok többnyire megkapják a szükséges oltásokat, és ivartalanítják is őket

Egészséges szokások

Az állati ürülékben olykor élős­ködők vannak, amelyek az em­bert is megfertőzhetik. Szerencsé­re bizonyos óvintézkedésekkel elkerülhetjük a fertőzést.

Kutyasétáltatás közben tartsuk szemmel a jószágot, s igyekezzünk megakadályozni, hogy a gyalogúira, homokozóba vagy a lefolyók közelé­be piszkítson! A kutyaürülék a váro­si vízszennyezés egyik fő forrása.

A kutyaürüléket biológiai úton lebomló műanyag zacskóval vagy e célra szolgáló eszközzel szedjük fel! Néhány helyen már Magyarországon is megtalálhatók az e célra kijelölt hulladékgyűjtők, illetve műanyag zacskók.

A macskaalmos tálcát rendszere­sen tisztítsuk ki forrásban lévő víz­zel, vagy használjunk minél kevésbé mérgező csíraölő szert! A kutyák és macskák simogatása, érintése után mindig alaposan mos­sunk kezet, különösen étkezés előtt, nehogy valamilyen betegséget elkap­junk tőlük! Soha ne engedjük pél­dául, hogy kutyánk a családtagok arcát nyalogassa!

A toxoplazmózis nevű betegséget a macskaürülékkel való érintkezés­sel lehet elkapni. Ez az egész szerve­zetet érintő kór a macskákra fertő­zött nyers hús fogyasztásával terjed át. A terhes nőkre különösen veszé­lyes, ezért ilyenkor legyünk rendkí­vül óvatosak!

Vadállatmentés

A beteg vagy sérült állatok meg­mentése és meggyógyítása igen szép és hálás feladat. Ha kutyánk vagy macskánk megsebesít egy vadon élő állatot, néhány dolog­gal mi is javíthatjuk annak túl­élési esélyeit.

Bugyoláljuk az állatot törülköző­be, és tegyük olyan dobozba, amely­ből nem tud kiszökni! A dobozt tegyük meleg, nyugodt szobába, és ne háborgassuk! Ne próbáljuk etetni, simogatni vagy másoknak mutogatni az állatot, mivel bármi­lyen jellegű stressz a halálát okoz­hatja.

Vigyük a sérült állatot állatorvos­hoz, vagy vegyük fel a kapcsolatot egy állatmentő szervezettel! A szak­emberek hasznos tanácsokat adnak a további teendőkről.

Ha sebesült állatot látunk az úton, álljunk meg, és próbáljuk felmérni az állapotát! Ha biztonságosan megtehetjük, vigyük le az útról! Ha elpusztult, nézzünk körül, nincs-e a közelben a kicsinye!

Ha az állat meggyógyul, ne feled­jük, hogy a vadon élő állatfajok tar­tásához általában engedély kell! Az előírásokról a területileg illeté­kes természetvédelmi hatóságnál tájékozódhatunk.

Háziállatok mozgásigénye

A mozgás létfontosságú a háziállatok számára, főként akkor ha a nap nagy részét a lakásban töltik. Jót tesz az egészségük­nek, és segít megőrizni éberségüket és a világ iránti érdeklődé­süket. Néha nem is kell több, csak 20-30 perc séta a kutyával vagy 15 perc játék a macskával.

Miért kell a mozgás?

Kevesebbet kell az állatorvosnak fizetni. A túlsúlyos és keveset mozgó állatok sokkal nagyobb valószínűséggel betegednek meg.

Jobban fog kinézni az otthonunk és a kertünk. Az unatkozó és magányos állatok gyakran úgy vezetik le a felgyülemlett feszültséget, hogy a környezetükben tesznek kárt.

Jobb lesz a kapcsolatunk a szomszédokkal. A bezárt kutya boldogtalan, ami különféle viselkedési zavarokhoz vezet, például állandó ugatáshoz, agresszivitáshoz vagy féltékenységhez, t Ha naponta megsétáltatjuk kutyánkat, nemcsak ő lesz sokkal egészségesebb, hanem mi is.

Olcsó játékok

Nem kell megvenni kedvencünknek a drága újdonságokat. Némi képzelő erővel a hétköznapi háztartási holmik is olyan játékká alakíthatók, amellyel az állatok tökéletesen elégedettek lesznek.

Egy üres kartondoboz oldalába vágjunk néhány akkora lyukat, hogy kedvencünk átférjen rajta! Tegyünk a belsejébe néhány játékot, és figyeljük, ahogy az állat ki-be mászkál!

Nyissunk szét egy barna papír-zacskót! Nemcsak a kiscicák, de a felnőtt macskák is szívesen elrejtőznek benne, s onnan ugranak rá a közelben elhaladókra.

Kössünk hosszabb zsinórt egy pálcára, a madzag másik végére pedig egy papírgolyót vagy macskamentás játékegeret! A macskák sosem unják meg az egyszerű játék kergetését.

Amikor a kutyakölyök fogzik, adjunk neki rágcsálni egy régi focilabdát! Ki kell engedni belőle annyi levegőt, hogy jól rá tudjon harapni.

Jó ötlet

Biztassuk úszásra a kutyánkat! Ez remek edzés a számára, és egy fillérbe sem kerül.

Az engedelmességi versenyeken akadályokat kell leküzdeni, kézjelekre kell engedelmeskedni, és szagokat kell felismerni.

Az agilitynek nevezett akadályversenyeken a kutyák pallókból, alagutakból és ugratókból álló pályán mennek végig.

A futóverseny azoknak a kutyáknak való, amelyek vadászatkor inkább a látásukra hagyatkoznak, és nem a szaglásukra, mivel pályán mozgatott „csalit” kell kergetniük. Ez elég megerőltető sport, amely egyaránt próbára teszi a gyorsaságot, a fürgeséget és a kitartást.

A terelőversenyeken juhász- és pásztorkutyák vehetnek részt.

Vigyázat!Ne a déli melegben futtassuk kedvencünket, mert könnyen hő¬gutát kaphat. A kutyák lihegéssel szabadulnak meg a felesleges hőtől, ám ez a „hűtőrendszer” nagy melegben nem igazán hatékony.

Háziállatok gyógyítása természetes gyógymóddal

Ha tudjuk, mi baja van kedvencünknek, kisebb gond esetén egyszerű, de hatékony gyógymódokkal otthon is kezelhetjük. Sokféle gyógyír készíthető olcsó konyhai alapanyagokból, fürdőszobai készítményekből és kerti terményekből. Ne feledjük azonban, hogy ha az állapota nem javul, állatorvoshoz kell vinnünk!

Gyakori problémák: pattanás

Ha enyhén kérges dudorokat találunk kedvencünk álla alatt vagy a szája körül, mossuk meg az érintett területet kímélő szappannal, öblítsük le langyos vízzel, és alaposan szárítsuk meg, a pattanások ugyanis főként a nyirkos helyeken alakulnak ki. A műanyag etetőtálakon könnyen megtelepednek a kórokozók, ezért használjunk inkább porcelán-, üveg- vagy fémedényt!

Ízületi gyulladás

 • Mindennap gyengéden, de határozottan masszírozzuk néhány percig az állat csípőjét, hátát, nyakát és lábát, hogy javítsuk a vérkeringését, s a lehető legjobban ellazuljanak.
 • Az izmok és az ízületek! Fordítsunk különösen nagy figyelmet az ízületek környékére! Óvatosan mozgassuk meg az állat lábát a teljes mozgástartományban!
 • Bugyoláljunk törülközőbe forró vizes palackot (nehogy megégessük az állatot), és nyomjuk a fájó részre!
 • Az úszás remek testmozgás az ízületi gyulladásban szenvedő, vizet kedvelő kutyáknak.
 • A beteg állat étrendjét petrezselyemmel, reszelt gyömbérrel, len-vagy napraforgóolajjal egészítsük ki!

Székrekedés

A megelőzéshez keverjünk az eleséghez az állat méretétől függően 1/4-1 teáskanál psylliumrostport!

Adjunk több vizet kedvencünknek, és az étrendjét egészítsük ki némi főtt tökkel és zöld leveles zöldséggel! Ha az állat keveset iszik, adjunk az ételéhez egy kevés sós mártást is, ez ugyanis növeli a szomjúságot.

Pro és kontra

Alternatív gyógymódok

Érdemes-e kedvencünket az ember gyógyítására használt módszerekkel, például aromaterápiával, akupunktúrával, homeopátiával vagy gyógynövényekkel kezelni? A természetes gyógymódok hatékonysága még vita tárgya, aromaterápiával azonban semmiképpen se próbálkozzunk! Az állatok szaglása sokkal kifinomultabb a miénknél, s az illóolajok igen erős, tömény illatának belélegzése veszélyes lehet számukra. Az alternatív kezelési lehetőségekről holisztikus állat-gyógyászatban jártas állatorvosnál érdeklődhetünk.

Korpásodás

Tegyünk linolénsavat a kutya táp­lálékába! Ennek legjobb forrása a napraforgó- és a sáfrányolaj. Kis testű kutyának 112 teáskanál nyit, nagynak I evőkanálnyit adjunk!

Hasmenés

Néhány napig ne adjunk szilárd táplálékot az állatnak! A böjt első napján megnyugtathatjuk kedven cünk háborgó gyomrát, ha néhány teáskanálnyi vörösszil kéregport almalével krémmé keverünk, s meg­etetjük vele. A szer elősegíti a jóté­kony bél baktériumok szaporodását. • A kiszáradást elkerülendő adjunk neki sok vizet és némi elektrolit­oldatot is! Ha nem hajlandó inni, adjunk neki jégkockát, amelyet nya­logathat vagy rágcsálhat!

 • Próbáljunk az étrendben a vörös húsokról áttérni a fehér húsra! Némelyik állat allergiás a fehérjékre vagy a tartósítószerekre.
 • A hasmenés megszűntével még 1-4 napig egyszerű, ízesítés nélkül készített ételeket adjunk, például főtt rizst és egy kis főtt, bőr nélküli csirkehúst! Ezután fokozatosan áll­junk vissza a megszokott étrendre!
 • A hasmenést bélférgek is okoz­hatják, ezért végeztessünk féreghaj­tó kezelést az állatorvossal!
 • Ha a hasmenés két nap után sem enyhül, ha a székelés fájdalmasnak tűnik, vagy ha az ürülék véres, for­duljunk állatorvoshoz!
 • Hasmenést okozhat a túl sok evés, és ha az állat válogatás nélkül elfogyaszt mindent, amit talál. Ne etessük túl, és ügyeljünk rá, hogy ne férhessen hozzá a szemeteshez!

Száraz mancs

Télen néha vizsgáljuk meg kedvencünk mancsát! Könnyen kiszáradhat, főleg, ha az állat sok időt tölt a hóban. Az érintett területeket naponta dörzsöljük be körömvirágkrémmell!

Horzsolások

Óvatosan mossuk meg a lehorzsolt bőrfelületet: használjunk langyos sós vízbe vagy hígított teafa-olajba (fertőtlenítő hatású) áztatott gézpárnát! Öblítsük le langyos vízzel, majd gézpárnákkal törüljük szárazra! Ne használjunk vattát, mert a szálak a sebbe ragadhatnak!

Kenjük be a sérült felületet árnikabalzsammal: ez a készítmény gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású, s használható zúzódások, rándulások és duzzanatok kezelésére is. Mély, nyílt sebekre ne alkalmazzuk!

Ha kell, rögzítsünk gézkötést a horzsolásra – ez megakadályozza, hogy az állat vakarja a sebet.

Fájdalom

Ha kedvencünknek időre van szüksége a lábadozáshoz, biztosítsunk neki nyugodt és biztonságos helyet a pihenéshez!

A szabadban tartott állatoknak béleljünk ki egy gumiabroncsot régi takaróval, és tegyük a garázsba!

Forrázások

Azonnal borogassuk be a forrázott bőrfelületet hideg vízzel! Tartsunk rongyba bugyolált jégkockás zacskót a sebhez legalább 10 percen át (súlyos égés esetén tovább)! Tegyünk rá aloe vera gélt vagy a fekete nadálytő levelét, és kötözzük be!

Bőrirritáció

Nézessük meg állatorvossal, mi lehet az oka – bolha, rühatka, kullancslárva, esetleg allergia valamilyen ételre vagy belélegzett anyagra.

Ha az állat allergiás a fűre, készítsünk neki pamutzoknit egy régi pólóból! Az anyagot ragtapasszal rögzítsük, hogy ne tudja könnyen lerágni! Mossuk meg kedvencünk lábát, miután az a frissen nyírt vagy harmattól nedves füvön szaladgált!

Ha az állat túl sokat vakarózik, fürdessük meg hűvös vízben! A langyos vagy meleg víz csak fokozza a viszketést. A fürdőhöz adjunk egy maroknyi zablisztet, amely hidratálja a bőrt, és enyhíti az irritációt!

Fürdetés után kenjük be a bőrt zablisztes bőrápolóval!

Jó ötlet

Az aloe vera felhasított leve­léből juttassuk a gélt közvet­lenül a leforrázott, napégéses vagy a túlzott vakarás miatt kisebesedett foltokra! Ez a természetes anyag csökkenti az égések okozta fájdalmat, hidratáló hatásának köszönhetően pedig a viszketést is enyhíti. Az aloe vera növényről mindig az idősebb leveleket törjük

Leégés

Gondoljuk meg, hajlamos-e kedvencünk a leégésre! Ez főleg a világos és fehér bőrű kutyafajták, például a dalmata, illetve a rövid szőrűek körében valószínű. A fehér és rövid szőrű macskák szintén ki vannak téve a leégés veszélyének.

Vigyázat! A mély, nyílt seb, amelybe piszok is került, vagy amely csillapíthatatlanul vérzik, azonnali állatorvosi ellátást igényel.

Próbáljuk megoldani, hogy kedvencünk ne töltse a legforróbb időszakot (ami 11és 14 óra közé esik) a napon! Figyeljünk azokra a kutyákra és macskákra is, amelyek szeretnek a napon lustálkodni, mivel könnyen leéghet a fülük vagy az orruk. A gyakori leégés bőrrákot okozhat.

A leégés okozta kellemetlen érzést és fájdalmat úgy enyhíthetjük, hogy az érintett bőrfelületet varázsmogyoró vizes oldatával permetezzük be,amely enyhén zsibbasztó hatású. Az is jó, ha hűsítő és megnyugtató hatású aloe vera gélt kenünk közvetlenül a bőrre.

Fog és ínyproblémák

Rendszeresen adjunk a kutyáknak és a macskáknak nyers, húsos csontot és ropogós zöldséget rágcsálnivalónak! A rágás közben fellépő súrlódás megakadályozza a fogkőlerakódást, mely idővel fogínybetegségek kialakulásához vezethet. Finoman masszírozzuk meg az állat ínyét és fogait! Ennek rendszeres ismétlése segít a fogak és az íny tisztításában. Ujjra húzható fogkefék, sőt kutyáknak és macskáknak készített fogkrémek az állatkereskedésekben kaphatók.

Amikor a kutyakölyök fogzik, enyhítsük a fájdalmát azzal, hogy adunk neki egy ócska vászon konyharuhát vagy pamutkendőt, amit rágcsálhat! Nedvesítsük meg a rongyot, csavarjuk ki, és te­gyük egy órára a hűtőbe, mielőtt odaadnánk! A hideg enyhíti az íny fájdalmát.

Húgyuti fertőzések

Keverjünk az állat eledelébe némi tőzegáfonyalevet vagy 250-1000 mg por alakú C-vitamint! Ez savasabbá teszi a vizeletet, így meggátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását a húgyhólyagban. A citrusfélék leve hasonló hatású, s a vizelés fájdalmát is enyhíti.

Ha a vizelet véres, forduljunk állatorvoshoz! Ez általában fertőzést jelez, s lehet, hogy kedvencünk azonnali antibiotikumkúrára szorul. Ha túl sokáig várunk, azzal felesle­ges szenvedést okozunk az állatnak.

Szőrzetápolás

Kutyánk, illetve macskánk szőré­nek rendszeres kikefélése a megelő­ző egészséggondozás alapvető ré­sze, s egyben jó alkalom arra, hogy észrevegyük az esetleges egészség­ügyi problémák jeleit.

A hosszú szőrű kutyák és macs­kák szőrzetet hetente legalább egy­szer ki kell kefélni, máskülönben összetapad. Minél több idő telik el két kefélés között, annál tovább fog tartani a művelet legközelebb, ezért célszerű rendszeres időközönként elvégezni.

A szőr kibontásakor először szórjunk némi kukoricalisztet a gu­bancokra, majd óvatosan lássunk hozzá a keféléshez! Nem feltétlenül van szükség külön bontókefére, de a nagyon összetapadt szőrt csak állatkozmetikus tudja kibogozni. Melegebb időben rendszeresen fésüljük át a szőrt bolhafésűvel is! Kutyánk szőre kellemesebb illatú és fényesebb lesz, ha a kefét beken­jük némi teafaolajjal.

Hetente vizsgáljuk meg az állat fülét! A hallójáratnak tisztának kell lennie, nem lehet gyulladt, kellemet­len szagú vagy kivörösödött. Havonta egyszer óvatosan tisztít­suk ki kedvencünk fülét fertőtlenítő alkohol és hidrogén-peroxid (gyógy­szertárban kapható) fele-fele arányú elegyével! Mártsunk gézdarabot az oldatba, csavarjuk az ujjunk köré, és finoman törülgessük ki a fülben összegyűlt anyagokat! Az is jó megoldás, ha a kímélő fültisztító oldatot I rész citromlé és 3 rész víz elegyéből készítjük el, vagy varázsmogyoró-kivonatot hasz­nálunk. Ne nyúljunk mélyen a fülbe, nehogy kárt tegyünk kedvencünk hallásában!

Óvatosan tisztogassuk meg a szem környékét langyos vízbe vagy teába mártott vattapamaccsal! A víz helyett olívaolajat is használhatunk, bár egyes macskák rosszul tűrik.

Macskamasszázs

A macskák, főként az idősebb egyedek, nagyon élvezik a lassú, kíméletes masszírozást. Megnyugtatja őket, és ízületi gyulladás esetén még a kezelésben is segít. Egyes gazdik megváltozott viselke­désről számolnak be – a közönyös macska ragaszkodóbbá válhat.

Vegyük az állatot óvatosan az ölünkbe, és figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg az általa kedvelt testhelyzetben legyen!

Lassan kezdjük masszírozni, enyhe, egyenletes nyomással! Az idősebb macskák csontjai gyakran törékenyek, ízületeik merevek. Óvatosan derít­sük fel testük körvonalait, s a masszírozáshoz kezünk különböző részeit használjuk: a tenyerünket, az ujjbegyeket, a hüvelykujjat!

Finoman simogassuk meg a macska testének egyes részeit, beleértve a nyakat, a fülek mögötti területet, a fejtetőt és az áll alatti részt! Folytassuk a láb ízületeivel és a csípővel: ezeket óvatosan és finoman mozgassuk át!

Milyen legyen a háziállatok étrendje?

Kedvenceinknek éppúgy szükségük van a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre és a megfelelő testmozgásra, mint nekünk. Az állateledelek minősége és választéka sokat fejlődött, s ma már természetes változatok is kaphatók, így lehetőségünk van rá, hogy háziállatainkat mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes étrenden tartsuk.

A megfelelő étrend

Nem könnyű kiválasztani a kedvencünk számára leginkább megfelelő étrendet. A készen kapható eledelek praktikusak, ám általában drágák; a házi koszt olcsóbb, viszont némi tervezést igényel.

Próbáljuk változatosan táplálni kedvencünket – ez az egészségét és jó közérzetét szolgálja. Ha változtatni akarunk az étrendjén, az új ételeket célszerű fokozatosan bevezetni.

Figyeljük az állat megjelenését, viselkedését és általános egészségi állapotát! Ezek adják a legmegbízhatóbb jelzéseket arról, hogy kiegyen-súlyozott és egészséges-e az étrendje. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kedvencünk az összes szükséges tápanyagot megkapja-e, kérjük állatorvos tanácsát!

Vásárlási tippek

A hentesnél keressünk olcsóbb húsokat és csontokat! A nagyon zsíros darabokat vágjuk le!

Érdemes kevésbé divatos hús-féléket venni, például belsőséget. Nyersen ne adjuk az állatoknak, mivel azon keresztül különböző belső élősködőkkel, pl. galandféreggel fertőződhetnek, amely aztán az emberre is átterjedhet.

Nyers ételek

Sok szakértő és állatorvos szerint a kutyákat és macskákat nyers élelemmel kell táplálni. Több érv is szól emellett.

A nyers húsból, csontból és zöldségből álló étrend hasonlít a leg-jobban az állat természetes táplálékához.

A nyers ételek fogyasztása révén az állat száj ürege egészséges marad: fogai és ínye erősödik, s csökken a kellemetlen szagú lehelet valószínűsége.

A nyers csont – a porccal és a csontvelővel együtt – sok kalciumot és egyéb ásványi anyagot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az erős és egészséges csontozathoz.

A csontok az élelmi rostokhoz hasonló szerepet is betöltenek.

Macskáknak ne adjunk főtt csontot, mivel abba beletörhet a foguk, sőt, akár meg is fulladhatnak tőle. Ráadásul a főzés során jelentősen csökken a macskák számára is nélkülözhetetlen kalcium mennyisége.

Bolti állateledelek

Az állatoknak sok esetben tökéletesen megfelel a bolti eledel is.

Válasszunk jó minőségű, az állateledel-szaküzletekben és az állatorvosok által árusított szárazeledelt! Ez ugyan drágább lehet a szuper¬marketekben kapható gazdaságos típusoknál, ám a minősége jobb.

A jó minőségű készítmények általában jó minőségű rostokat tartalmaznak, míg az olcsóbb, dobozos állateledelekben csak vízben oldható élelmi rostok vannak, amelyek felfúvódást és bűzösebb székletet eredményeznek. Ha magunk készítjük az ételt, pontosabban meg tudjuk határozni a rosttartalmát.

Olyan, készen kapható eledeleket keressünk, amelyek antioxidánsokat, és pontosan kimért mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak! Az erre vonatkozó információt feltüntetik a csomagoláson.

Házi koszt

Néha nehéz megítélni, hogy a házi koszt olcsóbb-e, mint a bolti. A kettő megfelelő arányú keveréke lehet a kulcsa annak, hogy az állat egészséges és boldog legyen.

 • Ismerjük meg kedvencünk táp-anyagszükségletét! Figyelembe kell venni az állat fajtáját, életkorát, méretét és életmódját is.
 • Érdemes házi koszton tartani a beteg, az életkoruk miatt különleges tápanyagigényű vagy bizonyos élelmiszer-adalékanyagokra allergiás állatokat.
 • Kedvencünk étrendjét az asztalunkról származó falatokkal és maradékokkal is kiegészíthetjük, de vigyázzunk rá, hogy a neki adott étel ne legyen túl zsíros vagy túl sós, és ne tartalmazzon sok tartósítószert!

Változatos zöldségek

Egyes zöldségekben sok antioxidáns van, ám a bolti állateledelekből sokszor teljesen hiányoznak ezek az anyagok. Pedig fontos feladatuk van: hatástalanítják a szabad gyököket, amelyek szerepet játszhatnak egyes ráktípusok, szív- és tüdőbetegségek, valamint a szürke hályog kialakulásában.

 • Adjunk némi nyers zöldséget is macskánk táplálékához! A csak húson tartott macskáknál nagyobb a kockázata annak, hogy idős korukra veseelégtelenség alakul ki náluk.
 • A zöldségeket szeljük vékonyra, vagy kissé főzzük meg, hogy kedvencünk könnyebben megemészthesse! Ezzel a kutyák és macskák természetes zöldségfogyasztási szokásait utánozzuk: részben megemésztett növényi anyagokhoz jutnak zsákmányuk gyomrából.
 • A zöldségeket kis adagokban adjuk, hogy elkerüljük a felfúvódást!
 • Ha kutyánkat esetleg vegetáriánus étrenden szeretnénk tartani, feltétlenül beszéljük meg a dolgot állatorvosunkkal, hogy kedvencünk biztosan hozzájusson minden szükséges tápanyaghoz!

Finomságok és táplálékkiegészítők

Az állatok is szeretik a változatosságot. Szerezzünk nekik örömet azzal, hogy néhány természetes eredetű finomsággal egészítjük ki táplálékukat!

Madaraknak

 • Süssünk meg a sütőben egy kis maradék, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, hogy keményebb legyen! Miután kihűlt, a kalitkához erősíthetjük.
 • Szedjünk fenyőtobozt a papagájnak! Szívesen csipegeti a magokkal teli tobozt, s a csőrének is jót tesz.

Jó ötlet

Próbáljuk ki, hogy kutyánk vagy macskánk hajlandó-e egy kis brokkolit, kelbimbót vagy karfiolt enni! E növények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek serkentik a szervezet természetes védekező mechanizmusait, s ezzel segítenek a karcinogének, a rákkeltő vegyületek semlegesítésében. A zöldségféléket kissé főzzük meg, mielőtt az állatok eledeléhez adnánk!

Macskák kedvence

 • 2 csésze barna rizs
 • 1 kg sovány darált marhahús
 • 1 teáskanál só
 • 2 teáskanál búzacsíra
Ez a gyors és könnyen elkészíthető eleség értékes rostokkal egészíti ki macskánk étrendjét.

Főzzük meg a rizst, és tegyük félre! Főzzük a többi hozzávalót teflonedényben, kevés víz hozzáadásával 15 percen át!

Keverjük össze a húsos elegyet a rizzsel!

Osszuk szét az ételt napi adagokra!

Fagyasszuk le!

Nem állatnak való

Ne adjunk csokoládét a kutyáknak és a macskáknak! Noha lelkesen megeszik, a csokoládé méreg a számukra. A kávé, az alkohol és a vadon termő gombák sem kedvenceinknek valók.

Ne kínáljunk a madaraknak tejterméket vagy sós ételt, például chipset, ezek ugyanis rohamot idézhetnek elő náluk.

Ne tegyünk hagymát vagy hagymaízű alkotórészt kedvencünk házilag készült eledelébe! A hagyma hemolitikus vérszegénységet okozhat, ami az állatok vörösvértestjeinek szétesését jelenti.

Ne adjunk a macskának nyers tojásfehérjét, mert a benne lévő egyik enzim semlegesíti a biotint, a számára nélkülözhetetlen vitamint.

Kutyáknak, macskáknak

Reszeljünk vagy vékonyan szele­teljünk répát és almát az állat táplá­lékába! A zöldségek és gyümölcsök meggátolják az elhízást, ked­vencünk foga tiszta, lehelete üde lesz tőlük.

Ha macskánk nem jut ki a szabadba, ad­junk neki búzafüvet rágcsálni! Ez serkenti az immunrendszerét, kellemesebb szagúvá teszi a leheletét, és segít neki a szőrgom­bócok felöklendezésében.

Neveljünk cserepes macskamen­tát és petrezselymet az ablakpárká­nyon vagy az erkélyen macskánk számára!

Halaknak

 • Időnként ültessünk új vízinövényeket az akvá­riumba vagy a kerti tóba! A növények jó kiegészítő táplálékfor­rást nyújtanak, emellett búvóhelyet kínálnak, és segítenek a víz oxigén­tartalmának növelésében.
 • Forrázzunk le egy salátale­velet vagy cukkiniszeletet, citrom­vagy narancsszeletet, és szívóko­ronggal erősítsük az akvárium belső falához!
 • Akváriumi halainkat időnként lepjük meg élő szúnyoglárvákkal, amelyek üdítő változatosságot jelentenek a mindennapos bolti eledelhez képest! A halak nagyon szeretik az élő csemegét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.