Gyermekbetegségek

Házi kedvencek által okozott megbetegedések gyerekeknél

A gyermeknevelésben sokat segít a háziállattartás, segít a köte­lességtudat, gondoskodás, kötődés fejlesztésében, az állat- és ter­mészetszeretet, a tolerancia és alkalmazkodás kialakításában. Ter­mészetesen mindez csak akkor működik, ha tiszteletben tartják a háziállat igényeit, és nem pusztán játékszernek tekintik azt. A házi kedvenc kiválasztásánál sok szempont mérlegelendő, ezek közé tartozik az általuk kiváltott allergia is. Komoly lelki traumát okoz, mikor nyilvánvalóvá válik, hogy a szénanáthás vagy asztmás tüne­teket az éveken keresztül szeretett és óvott házi kedvenc okozza, és a javulás érdekében véglegesen meg kell válni tőle. Leggyakoribb a macska- illetve kutyaszőr allergia, de igen erős allergének a ló által kiválasztott fehérjék is. Előfordul azonban allergiás reakció hullá­mos papagájra, aranyhörcsögre, tengerimalacra és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra.

A hétköznapi szóhasználatban állati szőr és toll allergiáról be­szélnek, valójában az ehhez tapadt, nyálmirigyek, verejtékmirigyek által termelt, vagy vizeletben kiválasztódó proteinek allergizálnak. Jól ismert a macskák gyakori „mosakodása”, dörgölőzése, a kutyák rágcsálása, vakarózása, melyek révén ezek az allergiát kiváltó fe­hérjék nemcsak a szőrszálakhoz tapadnak hozzá, és szóródnak szét a lakásban, de közvetlenül is rákerülhetnek a ruhára, falra, búto­rokra, bejutnak a szőnyegbe, az ágyneműbe, és a levegőben lebegő porszemhez tapadva sokáig lebegnek, eljuthatnak a lakás állattól elzárt távoli részeibe is. Vizsgálatok szerint az állat lakásból való eltávolítása után, a leggondosabb takarítás ellenére is még kb. 6 hónapig nagy mennyiségben kimutathatók az

allergének, és azok­ban a háztartásokban is jelen vannak, igaz kisebb mennyiségben, ahol soha nem tartottak a lakásban háziállatot. A macskafehérjék általában erősebb allergének, mint a kutyák által termelt fehérjék, azaz kisebb mennyiségük is kivált allergiás reakciót. Vizsgálatok szerint az allergiát kiváltó erősség hormonálisán szabályozott, hím állatok allergizáló hatása erősebb, kasztrált állatoké a leggyengébb. Az elmúlt 15-20 évben sok tanulmányt végeztek arra vonatkozóan, hogy ha csecsemő-, kisdedkorban a gyermek egy háztartásban él kutyával, macskával, akkor az megvédi-e a későbbi allergiás beteg­ségekkel szemben, tolerancia alakul-e ki a gyermek szervezetében. Ezt azonban nem sikerült meggyőzően bizonyítani.

Az allergia mindig klinikai diagnózis, legfontosabb, hogy a kérdéses állat közelében jelentkeznek, vagy fokozódnak-e a tüne­tek. A diagnosztikus vizsgálatok, a bőrteszt és a specifikus IgE meghatározás támpontot ad, de önmagában nem elegendő a diag­nózis felállításához. A házi- és házkörüli állatok által kiváltott al­lergiás megbetegedések jellemzően légútiak, de a közvetlen érint­kezés miatt előfordulhatnak ekcémás tünetek is. A szénanáthás, nehézlégzéses panaszok nem köthetők évszakhoz, egész évben jelentkeznek, ingadozást egyedül az állat közelsége okoz. A lakásból kilépve, az iskolában, vagy a munkahelyen a tünetek enyhülnek, majd hazaérve újra felerősödnek. Háziszárnyasok ál­tal kiváltott allergia tünetei – melyet gyakran a tollal bélelt párna okoz -, éjszaka és reggel a legerősebbek, napközben csökkennek vagy meg is szűnnek.

Amennyiben egyértelműen igazolódik, hogy az allergiás tüne­tekért a házi kedvenc a felelős, az oki kezelést az állat eltávolítása jelenti a beteg környezetéből, ehhez általában még gyógyszeres kiegészítés is szükséges, jó esetben csak átmenetileg. Az allergia megelőzése, az allergén mennyiségének minimalizálása érdekében az alábbiakat érdemes betartani minden állattartónak:

  • Az állatot hetente többször, jó alaposan fürdessék meg!
  • Ne engedjék be az állatot a hálószobába, sőt lehetőleg a nap­paliba sem, hogy ne tudjon a huzattal rendelkező bútorokhoz dörgölőzni!
  • Távolítsák el a szőnyegeket, kárpitos bútorokat a lakás azon részeiből, ahol a háziállat bejáratos!
  • Az ágyneműt mossák rendszeresen, és használjanak nem áteresztő ágytakarót!
  • Takarítsanak rendszeresen HEPA-szűrős porszívóval és fel­mosással!
  • Szellőztessenek gyakran!
  • Naponta legalább egyszer cseréljék ki az almot!
  • Ne szervezzenek az állati fehérjékre allergiás gyermekek számára állatkerti, cirkuszi programot!

A házi kedvencek által kiváltott allergia jelentősége eltörpül a fertőzések mellett, melyet a nem megfelelően tartott állattól könnyen elkaphat a család, elsősorban a gyermek. Ide tartozik a bél-férgesség, baktériumok, protozoonok által kiváltott betegségek (pl. toxocariasis, toxoplasmosis, macskakarmolási betegség stb.). Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a kisgyermek még nem tudja, hogyan kell viselkedni egy állattal, ez is része a nevelésnek, hogy azt megtanulja. Különösen a kutyatartóknak kell állandóan résen lenniük, a gyermeket egy másodpercre sem szem előtt téveszte­ni, ha kutya van a környezetében, mert a baleset pillanatok alatt megtörténhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.