Bőrápolás

Háziállattól kapható bőrfertőzés: mikrospória, trichoflcia, demodex folliculorum

Az emberek fertőző betegségei az esetek több mint egyharmadában beteg állatoktól vagy fertőzött állati termékektől erednek.

A fertő­zés átterjedését a következő tényezők segítik elő és okozzák:

  • közvetlen érintkezés az állatokkal,
  • az állatok gondozása,
  • a beteg állat általi marás,
  • vadászat, az elejtett vad tisztítása,
  • az állati eredetű anyagok feldolgozása,
  • a beteg állatok húsának és tejének fogyasztása, különösen nyers állapotban,
  • vérszívó rovarok által terjesztett ragályok.

A fertőzés forrásai, a háziállatok tartósan mellettünk, körülöttünk élnek, így a fertőzés veszélyeinek hosszú távon ki vagyunk téve.

Fertőzés a macska karmolása nyomán

Vírusos eredetű betegség. A fertőzés forrását a kistermetű madarak képezik. Emberre a macs­kák viszik át a vírust. Embereken csak szórványosan fordul elő, de leírtak kisebb családi járványokat is.
Tünetei: a fetőzés után 7-35 nappal 38 fokos láz, a karmolás helyén gyulladásos csomók és feké­lyek kialakulása. A környéki nyirokcsomók is fájdalmasan megduz­zadnak. Antibiotikus kezelés hatásos.

Mikrospória

Az állatok és az emberek gyengén gyulladásos, gom­bák okozta megbetegedése, melyet kopasz és korpázó foltok kiala­kulása jellemez. A mikrospória leggyakrabban a macskákat és kutyákat betegíti meg, a tünetek gyakoribbak és jellegzetesebbek a fiatal állatokon, melyek fogékonyabbak. A fiatalabb macskákon rendszerint kerek, kopasz, korpázó foltok találhatók. A foltok az egész testen szóródnak, de gyakran össze­folynak.

A betegségre a gyermekek a fogékonyabbak. Egyformán fordul elő kopasz bőrön és a hajas fejbőrön. Itt kerek, vöröses kopasz fol­tok jelentkeznek, letöredezett hajszálak csonkjaival és korpázással. Mivel a betegség viszketéssel jár, a fertőzés vakarással az egész testre ráterjedhet. Gombaellenes antibiotikumokkal embernél és állatnál teljes gyógyulás érhető el.

Trichoflcia

Gombás bőrfertőzés, legelterjedtebb a szarvasmarhák között. Bőrtünetei az állati szervezet ellenállóképességétől, a meg­támadott állatfajtól, valamint a megtámadott bőrön lévő szőr sűrű­ségétől is függnek. A betegség felületes formája esetén a bőrön ke­rek, a szélek felé terjedő gyulladásos foltok jelentkeznek, korpázás­sal és apró hólyagocskákkal a széleken. Súlyosabb esetben a gom­bafonalak a szőrtüsző hámsejtjeibe hatolnak, és gyulladást váltanak ki nemcsak a bőr felületi rétegeiben, de az irhában is, úgyhogy a szőr a bőrfelszín közelében letörik.

A betegség leggyakrabban az ál­latok fején, nyakán, hátán és medencetáján okoz tüneteket. A szar­vasmarhák mellett a lovak, juhok, kecskék, kutyák trichoficiája sem ritka. Embereknél a bőrön heveny gyulladásos foltok alakul­nak ki, erős viszketéssel és bőrpírral, sőt a körmök is megbeteged­hetnek. A bőrfertőzések minden esetben szakorvosi, az állatoknál állatorvosi kezelést igényelnek.

Demodex folliculorum

Az élősködő (Demodex folliculorum) az állatok (disznó, juh, szarvasmarha stb.) bőrében gyulladást, gennyes bőrbetegséget okozhat. Az emberben az arc, homlok, az orrszárnyak, a külső hallójárat kitágult szőrtüszőiben tenyészik, különösen seborrhoeás egyéne­ken. Erősen viszket, s a vakarózás másodlagos fertőzésekhez vezethet. Kezelésére kéntartalmú kenőcsök használatosak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.