Allergia és asztma

Allergia – Könnyes szemmel

Az allergiával járó vörös, égő, viszkető szem nem biztos, hogy csak az orrproblémá­val függ össze – könnyen lehet, hogy a szem maga is reagál az allergénre. Az sem biztos, hogy ha nincs szénanáthája, akkor a szemével sem lesz allergiás gondja.

Felmérés: Az American College of Allergy, Asthma and Immunology egy 2002-es felmérése szerint a könnyező és viszkető szemre panaszkodók csupán 3 7 százalékának voltak allergiás orrtünetei. Az érintettek szerint olyan érzés, mintha „homok ment volna a szemükbe”, és állításuk szerint a tünetek a mindennapi tevé­kenységük során zavarták őket.
Vigyázat! Az al­lergiás roham olykor annyira heves, hogy a szem felszíne is megduzzad: ezt az állapotot kötőhártya-vizenyőnek (chemosis) nevezik.

Az allergiás kötőhártya-gyulladást ugyanaz az immunrendszeri rendelle­nesség okozza, mint a szénanáthát, csak itt a szem hízósejtjei az érintettek (ezekből mindkét szemben 50 millió van). A kiváltó okok hasonlóak – állati hámsejtek, penész, pollen és poratka -, az állapot lehet szezonális vagy állandó. Ezenfelül az allergiás kötőhártya­gyulladásnak három ritkább formája is létezik:

A tüsszentés az allergiával jár együtt.
A tüsszentés az allergiával jár együtt.

Atópiás szaru- és kötőhártya­gyulladás. Ez a változat szorosan összefügg az atópiás dermatitisznek nevezett bőrproblémával. Az ilyen típusú kötőhártya-gyulladásban szen­vedők 95 százalékának van atópiás dermatitisze, és csaknem 90 százalékuk asztmás. Az állapot kora gyermekkor­ban és serdülőkorban a leggyakoribb.

Allergiások kérdezték – Mi a tüsszentés?

A tüsszentés ugyanúgy hozzátartozik az allergiához, mint a bedugult orr – de tulajdonképpen mi is történik? A tüsszentés nem más, mint a levegő önkéntelen és igen heves kifújása az orron és a szájon keresztül, amiben a felsőtest izmainak jó része részt vesz. Mélyen bevé­sődött reflexes folyamatról van szó, ezért is olyan nehéz elfojtani a tüsszentést, ha már az orrot ért inger kivál­totta ingerület eljutott az agyba.

Az ember akkor tüsszent, ha az orrot behálózó ide­geket (amelyek létezéséről eddig valószínűleg nem is tudott) inger éri. Tüsszentéskor összerándul az arc, a mellkas és a nyak több tucat izma. E hirtelen összehú­zódás hatására a levegő igen nagy sebességgel távozik az orron át, azzal a céllal, hogy magával sodorja az in­gerlő anyagot is. A becslések szerint a tüsszentéskor kiáramló levegő olyan gyorsan halad, mint a labda, amikor egy focista büntetőrúgást végez – nagyjából 160 km/órával. A tüsszentés sokat segíthet, ha be van dugulva az orra. A hirtelen felgyorsuló légáramlás nyomásesést okoz, ami általában kiszívja a felesleges nyál kát és egyéb folyadékokat az orr melléküregeiből, vagy lényegében ugyanolyan hatású, mint az orrfújás.

Még egy érdekesség a tüsszentéssel kapcsolatban: Thomas Edison amerikai feltaláló is tanulmányozta a jelenséget, és 1897-ben megalkotta a korszak egyik első „akciófilmjét”: állóképsorozatot készített a tüsszen­tés fázisairól, majd azokat mozgóképpé fűzte össze.
Még sem nőhetjük ki az allergiát?
Még sem nőhetjük ki az allergiát?

Allergia egy életen át

Sokáig azt hitték, hogy az allergia kinőhető, és hogy ald gyerekkorában nem volt allergiás, az felnőttként sem lehet az. A gyermekelméi életük első egy-két évében valóban csak ritkán alakul ki allergiás nátha, sokkal hajlamosabbak az élelmiszerek­kel – elsősorban a tejjel vagy a földimogyoróval – szembeni allergiákra. Ahogy nö­vekednek, és mind többet érintkeznek a szabadtéri (pollenek és füvek) és a beltéri allergénekkel (állati hámsejtek, poratkák és penészspórák), megjelennek az allergiák is. Másfelől viszont, ahogy nőnek, és az immunrendszerük egyre pontosabban képes szabályozni az IgE termelését, az ételallergiák meg is szűnhetnek.

A pubertáskor ismét fontos időszak: egyes serdülőiméi a nemi hormonok meg­növekedett koncentrációjával összefüggésben jelentkeznek először allergiás pana­szok. Az is igaz, hogy idővel sokan tapasztalják allergiájuk enyhülését vagy elmúlását – ez az öregedés kisszámú előnyeinek egyike. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy idősebb korban az ember szervezetében egyre kevesebb IgE termelődik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.