Egészségügyi kérdezz-felelek

Makula degeneráció fajtái (nedves és száraz)

Mi a különbség a száraz és a nedves makula degeneráció között?

Az időskori makula degeneráció (AMD) egy progresszív szembetegség, amelyben a szem központi része, a makula (sárga folt) működésképtelenné válik. Az érintett személy úgy lát, mintha szürkés foltot vagy hullámos vonalakat festettek volna egy ablakra, és csak azok pereme mellett látna ki. A száraz változat jóval gyakoribb: ez a retina elvékonyodásával jár, amit valószínűleg a makula alatt képződő lerakódások váltanak ki. A jó hír az, hogy a száraz változatnál nagyon lassú az állapot romlása, és nem is feltétlenül teszi teljesen tönkre a látást. A rossz hír viszont az, hogy nincs rá ismert gyógymód.

A nedves AMD hirtelen alakul ki, amikor a makula alatti hibás erekből folyadék és zsír kezd szivárogni, ami idővel hegesedést okoz a makulán. Ez a rendellenesség gyógyszeresen és műtétileg is kezelhető, bár hajlamos a kiújulásra, ezért többszöri kezelést igényelhet. Ráadásul a nedves AMD-ben szenvedők jelentős részénél a következő öt (vagy több) évben a betegség száraz változata is kialakul, míg a száraz AMD-vel élőknél is előfordulhat a nedves forma jelentkezése.

Száraz AMD-m van, és az orvosom antioxidánsok szedését javasolja. Meg fogok gyógyulni tőlük?

Nem, nem fogja visszaadni az elveszített látását, és nem fogja „kigyógyítani” a betegségből. De ha mérsékelt (nem korai stádiumú) száraz AMD-je van, a készítmény 25 százalékkal mérsékelheti az előrehaladott makula degeneráció és a súlyos látásvesztés kialakulásának kockázatát. Az AREDS vizsgálatban 4757 beteget vizsgáltak, akik antioxidáns vitaminok és nyomelemek keverékét vagy placebót kaptak. Hat év követési idő alatt megállapították, hogy az étrend kiegészítők jelentős mértékben csökkentették a látásromlás kockázatát.

Ez az AREDS formula néven ismert étrend kiegészítő 500 milligramm C-vitamint, 400 NE E-vitamint, 15 milligramm béta-karotint, 80 milligramm cink-oxidot és 2 milligramm rezet (réz-oxid formájában) tartalmaz. A réz azért szükséges, mert a nagy mennyiségű cink szedése máskülönben rézhiányos vérszegénységet okozhatna. A keverék külföldön a gyógyszertárakban készen kapható. Hazánkban ilyen étrend kiegészítő nem kapható, de több multivitamin készítménynek hasonló az összetétele, és bárki maga is összeállíthatja a keveréket az egyes összetevőkből.

Ha a szemésze étrend kiegészítőt javasolt, feltétlenül jelezze a többi orvosának, hogy ilyet szed! Bizonyos rendellenességek, például rák esetén csak a kezelőorvos hozzájárulásával szabad nagy dózisú étrend kiegészítőket szedni. Nincs bizonyíték arra, hogy a keveréknek bármilyen kedvező hatása lenne a korai stádiumú AMD-vel élők esetében.

Összeállítom az AREDS formulát. Figyeljek-e valamire?

Az eredeti AREDS formula nagy dózisban tartalmaz bétakarotint, amely, mint az közismert, a dohányosok esetében növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát és növeli a halálozást, (gy tehát, ha cigarettázik, a bétakarotint hagyja ki az összetevők közül. Egyes országokban kifejezetten a dohányosok részére kifejlesztett, bétakarotint nem tartalmazó készítményt is forgalmaznak.

Milyen kezelési lehetőségei vannak a nedves makula degenerációnak?

A makula degeneráció nedves formájának kezelésére új, eredetileg a rák kezelésére kifejlesztett gyógyszerek is rendelkezésre állnak. E szerek, például a ranibizumab vagy a pegaptanib egy olyan fehérjét vesznek célba, amely döntő fontosságú a rendellenes érfejlődéshez. A gyógyszereket a szembe injekciózzák, általában havonta egyszer. Mellékhatásuk a fájdalom és a kellemetlen érzés, a fejfájás, a fokozott fényérzékenység, a szem váladékozása vagy vérzése, és az injekció helyének elfertőződése lehet. A ranibizumab kismértékben növeli a szélütés kockázatát.

Korábban a lézeres szemműtét volt a makula degeneráció e formájának egyetlen lehetséges kezelése, de mivel a beavatkozás során elég nagy a retina károsodásának és egy maradandó vak folt kialakulásának kockázata, ma már csak ritkán alkalmazzák.

Gyógyszer nélkül: Leszokás a dohányzásról

Bár a száraz makula degenerációnak nincsen keze­lési módja, ha leszokik a dohányzásról, azzal jelen­tős mértékben csökkentheti a látásromlás ütemét. A dohányzás eleve növeli a száraz makula degeneráció kialakulásának kockázatát, ráadásul a dohá­nyosok esetében átlagosan öt évvel korábban jelent­kezik a betegség, s ők 43 százalékkal gyorsabban érik el az AMD előrehaladott stádiumát, mint azok, akik soha nem dohányoztak.

Azt hallottam, hogy ha makula degenerációm van, az növeli a szívbetegség kockázatát. Igaz ez?

Lehetséges. Kutatók 3654 makula degenerációs páciens állapotát 10 éven át nyomon követve megállapították, hogy azok, akiknél 49 és 75 éves koruk között alakult ki a betegség, az átlagosnál kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg keringési betegség miatt a következő 10 évben, a szívbetegség egyéb rizikótényezőitől függetlenül.

Akiknél a betegség nedves formája jelentkezett, azok ötször nagyobb valószínűséggel haltak meg keringési betegségben és tízszer nagyobbal szélütésben, mint azok, akiknek nem volt makula degenerációjuk. A kapcsolatot a gyulladás és az oxidatív stressz jelentheti, mivel ezek károsítják az ereket, s ezzel elősegítik a szívbetegség és a szélütés kialakulását.

Hogy mit jelent ez az ön számára?

Ha 75 éves kora előtt derült ki, hogy makula degenerációja van, akkor különösen fontos odafigyelnie a szívbarát életmódra, valamint a szívbetegség és a szélütés kockázatának általános csökkentésére. Ez rendszeres testmozgást, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, telített zsírokban viszont szegény étrendet, rendszeres koleszterinszint és vérnyomás ellenőrzést jelent, emellett figyelemmel kell kísérnie a Creaktív protein (CRP) szintjét is, amely fontos jele a szívbetegség kockázatát növelő gyulladások jelenlétének.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.