Allergia és asztma

Valami van a levegőben – allergiát okozó anyagok

A levegőben szálló különféle allergének – így a virágpor, a por, a penészspórák, a le­vált állati hámsejtek vagy a növényi rostok – az allergiás nátha leggyakoribb okozói.

A pollen megkeseríti az allergiások életét.
A pollen megkeseríti az allergiások életét.

Kezdjük a virágporral, más néven pollennel

Miközben sokan a tél végének és a tavasz szépségének örvendezünk, allergiások ezrei húzódnak vissza otthonukba: otthagyják a focipályákat, lemondanak a szabad­ban tett sétákról, s komolyan elgondolkoznak azon, hogy beszereznek egy gázálar­cot. Szenvedéseikért a tavasz szépségét adó dolgok egyike a felelős.

A bűnös nem más, mint a virágpor, vagyis azok a mikroszkopikus, gömbölyű vagy tojásdad szem­csék, amelyek nélkülözhetetlenek a virágos növények ivaros szaporodásához. Egyes növények önmagukat termékenyítik meg, mások a szél, a rovarok vagy éppen az emberek ruházatán „utazva” terjesztik el környezetükben a parányi szemcséket.

Általában nem a virágok okozzák az ön szenvedéseit (bár a nőszirom, a muskátli képes lehet szénanáthás tünetek előidézésére). Sokkal jellemzőbb, hogy azok a növények jelentenek problémát, amelyeknek nincsenek látványos virágai -a fák, a fűfélék és a gyomok. Ennek az az oka, hogy míg a többi növény viszonylag nagyobb és nehezebb pollenszemcséit rovarok juttatják el egyik virágból a másikba, e fajok apró és könnyű, kifejezetten a széllel való terjesztésre szánt virágporszemcsé­ket termelnek, amelyek igen nagy távolságra eljuthatnak.

Parlagfű: a legalattomosabb növény, amit nehéz kiirtani.
Parlagfű: a legalattomosabb növény, amit nehéz kiirtani.

A parlagfű

Az egyik leggyakoribb al­lergiát okozó növény, a parlagfű pollenjeit a tudósok a tenger felett a partoktól 700 kilométerre is megtalálták, s még két kilométeres magasságban is előfordulnak. Ez az oka annak, hogy ha csak a közvetlen környezetéből irtja ld a növényeket, azzal nem sokra megy. Ráadásul ez a fajta virágpor óriási mennyiségben keletkezik: egyet­len parlagfűtőről naponta egymillió szemcse kerülhet a levegőbe.

A virágpor minden országban és minden földrészen – az Antarktiszon is – jelen van. A városok közepén álló felhőkarcolók tetején sincs előle menekvés.

Meglepő! Az észak­ spanyolországi Valladolidban a tudósok meglepő felfedezést tettek: a toronyházak lakóinak körében több volt a pollenal­lergiás, mint a környező falvakban élők körében. Az egyik kutató szerint az ér­zékenység kialakulásának valószínűsége annál nagyobb volt, minél magasabban lakott az illető.

A jelenség oka az, hogy a virágpor a meleg levegő szárnyán felfelé száll, majd este, ahogy lehűl az idő, ismét süllyedni kezd. Ha tehát önnek pollen­allergiája van, és egy toronyház felső emeletén lakik, igyekezzen zárva tar­tani az ablakokat.

Mindenkinél mást váltanak ki a fák pollenjei.
Mindenkinél mást váltanak ki a fák pollenjei.

Fák pollenjei

Sok országban a szénanáthában szenvedők legnagyobb tavaszi problé­máját a fák virágpora okozza. Noha az évszakok földrajzilag és évről évre is változnak valamelyest, az éger és a mo­gyoró akár már januárban virágozni kezdhet, amit márciusban a szil, a fuz és a kőris követ. E növények pollenje csak kevés szénanáthás embert érint, viszont más allergiásoknál is tüneteket válthat ki.

A nyírfa virágporára viszont minden negyedik szénanáthás reagál, a következő leggyakoribb „bűnös” pedig a tölgyfapollen. Allergén virágpora van ezenfelül a fenyőnek, a nyárfának, a bükknek, a szelídgesztenyének, a tisza­fának, a borókának és a diófának is.

Három, egymást követő pollenszezont különítünk el: tavasszal a fák pollenjei szórnak (először a mogyoró és az éger, majd a nyír, kőris, nyár, bükk, szil, hárs és tölgy). Kora nyáron a pázsitfüvek, gabonák pollenjei okoznak tüneteket. Nyár végén, ősszel a gyomok (parlagfű, üröm) pollenjei vannak jelen a levegőben.

A poratka is okoz allergiát.
A poratka is okoz allergiát.

Könnyen lehet, hogy ön egyszerre többféle virágporra is allergiás.

Poratkák és csótányok

Ha nagyítóval megnézhetné, mi minden is él lakása a látszólag tiszta felületein, el­borzadna. Parányi, nyolclábú poratkák milliárdjai nyüzsögnek mindenütt: ezek a te­remtmények az ágyban, a szőnyegekben és a bútorkárpitban érzik otthon magukat.

A poratkák a sötét, meleg és párás környezetet kedvelik, például a kárpitozott búto­rokat, a matracokat, a párnákat, a szőnyegeket, a függönyöket és a plüssállatokat. Feltehetően milliószám élnek az ön párnáiban is – és éppen ez lehet az oka annak, ha az ágyban vagy a heverőn fekve rosszabbodik az allergiája. Valójában azonban nem is a poratkák az allergének, hanem az ürülékük.

Tudta hogy a csótányok is okozhatnak allergiát?
Tudta hogy a csótányok is okozhatnak allergiát?

Ugyanez érvényes a csótányokra is

Amelyek szintén gyakran okoznak allergiás náthát, főként az USA-ban. Míg azonban a poratkák valóban mindenhol ott vannak, a csótányok inkább a zsúfolt nagyvárosokat kedvelik. Ürülékszemcséik szabad szem­mel nem is láthatóak, mégis alaposan megzavarhatják az immunrendszert.

Állati hámsejtek

A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás, de rengeteg családban élnek macskák, illetve egyéb lds állatok. Egyes statisztikák szerint rengeteg felnőtt és még több gyerek allergiás a háziállatokra. Ugyanakkor egyre több kutatási eredmény mutat arra, hogy ha a gyermekek egészen ldcsi koruktól kezdve kutyával vagy macskával élnek együtt, az még akkor is meg­előzheti az allergia és az asztma kialakulását, ha azokra megvan a gyermekben a hajlam.

Kutatás: Amerikai kutatók 300 olyan gyermeket vizsgáltak meg, akiknél a családjukban előforduló allergiák miatt nagyobb volt a betegség kialakulásának a kockázata. Kiderült, hogy egyéves korukra a gyerekek semmivel sem voltak érzékenyeb­bek az allergénekre, ha macska vagy más háziállat volt az otthonukban, mint állat nélkül élő társaik, ha pedig kutyájuk volt, akkor az érzékenységük jelentősen csök­kent. A kutyákkal való érintkezés ugyanis megnövelte a szervezetükben a citokinek szintjét, s e vegyületek erősen fékezik a szervezet allergénekre adott reakcióit.

Nemrégiben német kutatók is hasonló eredményre jutottak. Mindazonáltal a háziállatok továbbra is az allergének leggyakoribb forrásai közé tartoznak, és egyes szakorvosok nem is haj­landók elkezdeni a kezelést addig, amíg a páciens bele nem egyezik, hogy a család lemond a macskájáról vagy a kutyájáról. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a háziállat érkezésétől számítva akár két év is eltelhet az allergia kialakulásáig.

Jegyezzük meg! Ne gondolja, hogy kedvence szőrével van a baj, vagy hogy egy szőrtelen macska vagy egy csivava beszerzése megoldja a problémát. Nem csak a szőrtől tüsszöghet, hanem az állat bőrében lévő faggyúmi­rigyek által termelt és a bőrről leváló parányi hámdarabokban a környezetbe kerülő fehérjéktől, valamint a nyál fehérjéitől, amelyek az állat szőrére ragadnak, amikor az nyalogatja magát.

Allergén fehérjéket tartalmaz az állatok vizelete is. Ha a fehérjetartalmú anyag megszárad, könnyen a levegőbe juthat.

A macska allergénje különösen sok helyen fordul elő.

Ennek elsődleges oka az állatok életmódja. Gyakran nya­logatják maglikat, sok időt töltenek a lakásban, ráadásul a dolgukat is az ott lévő macskaalomba végzik. Az ő allergénjük tovább lebeg a levegőben, mint a kutyáké, és gyorsabban is terjed. Ha valaki áthozza önhöz a hétvégére a macskáját, a cica érkezésétől számított 30 percen belül már tele lesz a levegő allergén fehérjékkel. Egyes kutatások szerint a nem ivartalanított hím macskák a nőstényeiméi több allergén fehérjét termelnek, ami újabb jó ok arra, hogy minél előbb ivartalaníttassa kedvencét.

Másik tanulmány készítői azt találták, hogy a sötét szőrű macskák súlyosabb tüneteket váltanak ki allergiás gazdáiknál, mint a világos szőrűek, bár a szakértők szerint ez nem sokat számít a gyakorlatban – bármilyen színű macska kiválthatja az allergiás reakciókat.

Nemcsak a kutyák és a macskák okozhatnak allergiát, hanem az olyan apró jószá­gok is, mint a tengerimalac, a hörcsög, az egerek vagy a madarak. Arra se számítson, hogy ha megszabadul az állattól, akkor varázsütésre kitisztul az orra, mivel a hám­sejtek ezután még hónapokon át ott maradnak a bútorokon, az ágyneműn, a függö­nyökön és más felületeken.

Akkor is veszélyben lehet, ha soha nem volt háziállata, mivel az állati fehérjék a ragasztónál is jobban tapadnak. Könnyen érintkezésbe kerülhet állati fehérjékkel például egy állatbarát munkatársa ruhái révén, sőt akár az ebédlőben, a szomszéd asztalnál ülő emberen keresztül is.

Az allergia okozta gyötrelmek ellenére egyes gazdik inkább együtt élnek a tüne­tekkel, semmint hogy megváljanak kedvencüktől. Sokan az allergiájuk ellenére is tartanak macskát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.