Allergia és asztma

Allergia vagy irritáció?

Csak azért, mert tüsszög és folyik az orra, még nem biztos, hogy allergiás. Lehet, hogy megfázott, orrmelléküreg-gyulladása van, vagy a nátha egy, az allergiával össze nem függő változatában szenved. A nátha (rhinitis) az orvosi szaknyelv­ben csupán az orr irritációja következ­tében fellépő tüneteket jelenti, mint például az orrdugulás vagy az orrfolyás. Noha ezek a tünetek megegyezhetnek az allergia által okozottakkal, nem csak az allergénekre adott IgE-immun-reakció következményei lehetnek.

Allergiás problémák

Az allergia szóról a legtöbb embernek a tüsszögés és a nehézlégzés jut az eszébe, pedig ez a betegség sok más módon is hathat a szervezetre. íme néhány a lehetséges rövid és hosszú távú problémák közül:

Allergia

Ez a különbségtétel nagyon fontos! Noha a szervezetünket számos anyag irritálhatja, az allergiás reakcióban az immunrendszer bizonyos típusú hibás működése is szerepet játszik. Egyes orvosok úgy vélik, hogy amit az emberek allergiának gon­dolnak, az sok esetben csupán por vagy füst okozta irritáció.

A nátha leírására a szakemberek több kifejezést is használnak, amelyek között olykor átfedés is van.

Ha az álla­pot nem tart 8-10 napnál tovább, akkor akut (heveny) nátháról van szó, míg a tartósan fennálló vagy többször kiújuló problémák esetén krónikus (idült) álla­potról beszélnek.

Fia a tünetek általá­ban csak az év egy meghatározott részében jelentkeznek, mint a széna­náthánál, akkor szezonális nátháról beszélünk, az egész évben jelentkező panaszokat pedig állandónak hívják. Legújabban az allergiás náthát intermittáló (azaz időnként jelentkező) vagy perzisztáló (azaz folyamatosan fennálló), illetve a súlyosságot te­kintve enyhe és közepes-súlyos formákra osztják.

A fertőzéses náthát baktériumok vagy vírusok okozzák – ilyen például a megfázás -, és bárkivel előfordulhat, míg az allergiás nátha csak azokat érinti, akik allergiásak egy bizonyos anyagra, például a pollenre vagy a macska hámsejtjeire. A vazomotoros nátha krónikus állapot, amely­ben az orr nyálkahártyája megvastagszik, és a tüneteket olyan tényezők is kiválthat­ják, mint a száraz vagy szennyezett levegő, illetve bizonyos gyógyszerek fogyasztása.

A náthának az egyik típusa a szezonális nátha.
A náthának az egyik típusa a szezonális nátha.

Normális körülmények között is termelődik nyálka, amelynek feladata az olyan részecskék, mint a por, a pollen, a szennyeződések vagy a kórokozók „foglyul ejté­se”. Ez a nyálka az orrüreg elülső részéből hátrafelé folyik, és a torokba csorog. Ha azonban túl sok van belőle, egy része előrefelé csoroghat – ez az orrfolyás. Minél erősebb az irritáció, annál több nyálkát termel a szervezet, hogy összegyűjtse és el­távolítsa az ingerlő anyagokat.

A náthának számos egyéb oka is lehet

Például a hőmérséklet-változás (hideg időben folyni kezd az orra), a fogamzásgátló tabletták, az aszpirin és más gyógysze­rek (például az ibuprofen vagy naproxen hatóanyagúak), a cigarettafüst, a parfüm, a szeszes italok, mint a sör vagy a bor, a tisztítószerek vagy az úszómedencékben használt klór. Egyeseknél még a szexuális izgalom is orrdugulást okoz.

Milyen típusú náthája van?

Az allergiás náthának három fő típusa ismert:

1. Szezonális nátha (enyhe vagy mérsékelt-súlyos)

Általában ezt az állapotot értjük allergiás náthán -az év bizonyos szakaszaiban jelentkezik, főként tavasz-szal és ősszel, amikor a legtöbb pollen (nagy hatású allergén) van a levegőben. Noha az allergiás szezon pontos ideje attól is függ, hol él ön, milyen ott az éghaj­lat, és éppen milyen évszak van, ez nem jelenti azt, hogy ha elköltözik, akkor javulni fog a helyzet. Ha ön hajla­mos az allergiára, akkor valószínű, hogy hamarosan az új környezetében is allergiássá válik valamire.

A náthának a másik típusa az állandó nátha.
A náthának a másik típusa az állandó nátha.

 2. Állandó nátha (lehet enyhe vagy mérsékelt­súlyos)

Ha állandó náthája van, akkor az egész év folyamán rosszul érezheti magát. Valószínű, hogy allergiáját állati hámsejtek, poratka- és csótányürülék vagy penész okozza – ezek nem szezonális allergének.

3. Munkahelyi nátha

Munkahelyi nátháról akkor beszélünk, ha kialaku­lása a munkájához köthető – az orvos is ezt fogja mondani. Az allergiát a munkahelyén váltja ki valami -egy vegyszer, az előcsarnok valamelyik növénye vagy a szőnyeg rostjai. Ha a tünetek csak a munkahelyén je­lentkeznek, hétvégén és szabadság idején enyhülnek vagy teljesen el is múlnak, vagy ha a kollégái is hasonló problémával küszködnek, akkor jelezze orvosának, hogy a munkahelyén lehet valami, ami tüneteket okoz önnél.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.