Allergia és asztma

Mérgező vegyületek az ön otthonában? Vegyszerek hatásai az asztmára, allergiára

Ahogy mind több és több vegyszert használunk a környezetünkben, úgy válnak egyre többen érzékennyé a különféle anyagokra, még ha azok egé­szen csekély koncentrációban vannak is jelen. Noha az okok nem teljesen vilá­gosak, tény, hogy ez a fajta érzékenység többnyire allergiásoknál vagy asztmásoknál, vagy olyanoknál lép fel, akiknek a családjában előfordultak ilyen betegségek, és sok esetben súlyosbítja a tüneteiket.

Távolítsuk el otthonunkból a mérgező tisztítószereket.
Távolítsuk el otthonunkból a mérgező tisztítószereket.

Míg a szabadtéri szennyező vegyi anyagok – kipu­fogógázok, ipari létesítmények füstje, permetezőszerek stb. – ellen többnyire nem tehetünk semmit, a lakásunkba beengedett potenciális „bűnösök” mennyiségét bizo­nyos mértékig korlátozhatjuk.

Megdöbbentő egyébként, hogy milyen sok van belőlük!

A modern lakások legtöbbjében a levegő szennyezettebb, mint a szabadban – ez elsősorban az úgynevezett illékony szerves vegyületeknek tulajdonítható, ame­lyek a modern bútorokból és lakberendezési anyagokból, a műszálas szövetekből, a piperecikkekből, a gáztűzhelyekből és persze a dohányfüstből származnak.

Ha még nem tudta! A modern lakások legtöbbjében a levegő szennyezettebb.
Ha még nem tudta! A modern lakások legtöbbjében a levegő szennyezettebb.

Melyek a leggyakoribb szennyező anyagok a lakásban?

A leggyakoribb szennyező anyagok közé tartozik a formaldehid (farostlemez, bútorlap, szigetelőhab, háztartási tisztítószerek), a sztirol (fertőtlenítőszerek, műanyagok, festékek), a terpének (illatosított dezodorok, bútorfényezők, öblítő­szerek), a benzil-klorid (PVC burkolóanyagok) és a triklóretán (spray-k, szövetvédő vegyületek, vegytisztított ruhák). Az aeroszolok, az ablaktisztító szerek, a festékek, lakkok és hígítók, a ragasztók, a szappanok, a kozmetikumok és a parfümök akrilész-tereket, ketonokat és étereket bocsáthatnak ki. Ha pedig valaki dohányzik vagy be­gyújt a kandallóba, policiklusos aromás szénhidrogének szabadulnak fel.

A legkézenfekvőbb első lépés a dohányzás megszüntetése a lakásban. Emellett az alábbi módszerek is segíthetnek abban, hogy minimálisra csökkenthesse az otthoná­ban előforduló potenciális allergének mennyiségét.

Szellőztessünk mindig!
Szellőztessünk mindig!

Tippek az allergén anyagok mennyiségének csökkentéséhez:

 • Szellőztessen rendszeresen, hogy a szennyező anyagok távozhassanak!
 • Ha gázbojleré vagy gáztűzhelye van, gondoskodjon annak szakszerű beüzemeléséről és rendszeres karbantartásáról, mert már egészen kevés, a lakás levegőjébe kerülő szén-monoxid is kiválthat reakciót. A tűzhely fölé szereljen fel a gyártó utasításainak megfelelő módon egy jó minőségű elszívót, és rendszeresen cserélje annak szűrőjét.
 • Ellenőrizze a tisztítószereket! Érdemes természetes alapanyagokat tartalmazó készítményeket használni . A kutatók megállapították, hogy azon családok gyermekeinél, ahol rendszeresen használtak fehérítő- és szőnyegtisztító szereket, illetve festéklemosókat, kétszer gyakrabban fordult elő nehézlégzés, amely később asztmává fejlődhet.
 • Válasszon környezetbarát berendezést! A PVC-burkolatokból és bútorla­pokból párolgó vegyületek allergiás reakciókat válthatnak ki. Egyes szőnyegeket és alátéteket pedig olyan, a penész és a poratkák elszaporodását gátló anyagokicai kezelnek, amelyek potenciálisan allergén hatású vegyületeket tartalmaznak.
 • Érdemes lehet lemondani az illatosított szappanokról, hintő­porokról és piperecikkekről! Ve­gyen inkább illatmentes változatokat, fogmosáshoz pedig gyógynövényekből készült fogkrémet használjon; sőt még az önmagában használt vagy fele mennyiségű vízzel pasztává kevert szódabikarbóna is megfelelő lehet. Mellőzze az illatosított légfrissítőket is.
 • Felújításkor legyen körül­tekintő! Ellenőrizze a festékek VOC-(illékony szerves vegyület) tartalmát, és ha teheti, válasszon inkább az egyre nagyobb számban kapható vizes alapú festékek közül. Lehetőleg kerülje a műanyag tapétákat és a falakkokat is!
Használjunk természetes tisztítószereket!
Használjunk természetes tisztítószereket!

Természetes tisztítószerek asztmások számára

Az irritáló hatású anyagok, például a háztartási tisztí­tószerek többségében jelen lévő vegyszerek súlyosbíthatják a levegőben szálló anyagok okozta allergiás tüneteket, ezért amennyire csak lehet, kerülni kell őket. Ezt ma már könnyebb megtenni, hála az utóbbi időkben egyre inkább divatba jött természetes tisztítószerek­nek.

Néhány olcsó alapanyagból ön is elkészítheti a saját tisztítószereit, s biztos lehet abban, hogy nem ­csak az egészségét védi, hanem a környezetét is nagy­mértékben kíméli.

Tippek “saját készítésű” tisztítószerekhez:

 • Zsíroldó: keverjen össze 1 csésze citromlevet 1 csésze vízzel.
 • Súrolószer: keverjen össze 1 csésze szódabikarbónát annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapjon.
 • Folteltávolító ruhákhoz: tegyen 1 teáskanál ételecetet vagy szódabikarbónát a mosógépbe.
 • Vécétisztító: öntsön 1 csésze ecetet a vécébe, hagyja állni egy éjszakán át, majd másnap dörzsölje át a kagy­lót vécékefével.
 • Padló- és bútorfényező: keverjen össze 2 rész növényi olajat és 1 rész citromlevet.
 • Fémtisztító (sárga- és vörösrézhez): keverjen össze sót és citromlevet, hogy kenhető pasztát kapjon, hasz­náljon szódabikarbónába mártott citromgerezdeket, vagy készítsen kenhető pasztát forró ételecetből és sóból. A ronggyal felvitt forró ketchup is megtisztítja az ilyen fémeket.
 • Üvegtisztító: adjon 2 evőkanál ecetet egy kis vödör meleg vízhez. Az áttörléshez tiszta, száraz rongyot használjon.
 • Szőnyegtisztító: a nedves foltokat dörzsölje be némi szódabikarbónával, a száraz foltokon pedig használjon vízben feloldott szódabikarbónát.
 • Penész eltávolítása és kialakulásának megakadá­lyozása: a fürdőszobai csempék, a zuhanyozófüggöny és a hűtőszekrény takarításakor adjon az utolsó öblítővízhez egy evőkanál szódabikarbónát, az ablakkereteken és -párkányokon kialakult penész eltávolítá­sához vizes szódabikarbóna-pasztát használjon. Erős sörtéjű kefével (például egy régi fogkefével) vigye fel, majd törölje le.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.