Allergia és asztma

Gyógynövények és táplálékkiegészítők és az asztma

Az utóbbi években szinte robbanásszerűen nőtt a gyógynövényekből készült termékek és a táplálékkiegészítők választéka. Ma már majdnem minden gyógyszertárban és bio-boltban kaphatók olyan tabletták és porok, amelyekkel állítólag bármit jobbá tehetünk, az emlékezettől egészen a nemi életig. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy jó né­hányról állítják: hatékony lehet az asztma és az allergia ellen.

Fontos orvosa véleménye!
Fontos orvosa véleménye!

Mielőtt azonban ész nélkül költekezni kezdene, nem árt ldcsit részletesebben meg­ismerkednie a gyógynövények és táplálék­kiegészítők világával.

Mielőtt megismerkedne magukkal a ter­mékekkel, felsorolunk néhány gyakorlati tud­nivalót, amit érdemes figyelembe vennie, ha gyógynövénykészítmények, illetve táplálék­kiegészítők használatán gondolkozik.

 • Beszéljen az orvosával! Feltétlenül mondja el az orvosának, milyen táplálék­kiegészítőket szeretne szedni – még akkor is, ha csak egy hétköznapi vitaminról van szó.
 • Beszélgessen el a gyógyszerésszel is! A gyógyszerészek gyakran többet tudnak a gyógyszerek lehetséges kölcsönhatásairól mint az orvosok, s manapság egyre több gyógyszertárban van hozzáférésük a potenciá­lis kölcsönhatásokra figyelmeztető hivatalos adatbázisokhoz.
 • Keressen a gyógynövényekhez való­ban értő szakembert! Ha módja van, keressen fel természetgyógyászt, de legalábbis szerezzen be egy könyvet a millió különféle gyógynövényről és azok hatásáról.
  Kerüljük a táplálékkiegészítőket, hiszen azok is gyógyszerek!
  Kerüljük a táplálékkiegészítőket, hiszen azok is gyógyszerek!
 • Ne feledje: a táplálékkiegészítők is gyógyszerek! Attól, hogy a címkéjükön szerepel a „természetes” szó, e termékek még nem lesznek automatikusan biztonságosabbak a gyógyszergyári készítményeiméi. Ezekben is lehetnek kemikáliák, és a növényi eredetű anyagok is komoly hatást gyakorolnak a szervezetre. Soha ne használja őket a csomagoláson, illetve a kísérő leírásban meghatározottnál nagyobb mennyiségben vagy az ajánlottnál hosszabb ideig!
 • Kételkedjen! Ha hall valamit egy táplálékkiegészítőről, ami túl szépnek (vagy túl szörnyű­nek) tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az.
 • Mindennek járjon utána! Ha táplálékkiegészítőket szed, kísérje állandóan figyelemmel a hatásukra vonatkozó kutatási eredményeket. Szinte naponta jelennek meg újabb cikkek és tanulmányok.
 • Legyen óvatos! Ami használ a szomszédjának vagy egy barátjának, nem biztos, hogy önnek is jó lesz. Legyen tisztában azzal, hogy mit és miért szed; ne hagyatkozzon pusztán egy ajánlás­ra! Ha terhes vagy szoptat, kerülje a gyógynövényből készült termékeket, kivéve, ha az orvosa kifejezetten javasolja azokat.

Ha érdeklik a gyógynövények, forduljon képzett és a szakmai nyilvántartásban szereplő szakemberhez, aki minden bizonnyal megfelelő képzést kapott a gyógynövényes kezelésekről (különös tekintettel a kínai készítményekre), de először beszélje meg a dolgot a saját kezelő­orvosával!

Az asztmások egészségük érdekében kerüljék a glükózamint.
Az asztmások egészségük érdekében kerüljék a glükózamint.

Kerülendő szerek

Az asztmásoknak célszerű elkerülniük néhány táplálékkiegészítőt, ami ronthat az állapotukon. A glükózamint és a chondroitint az ízületi gyulladással vagy ízületeik elöregedésével küszködők használják fájdalomcsillapításra, valamint a csontjaik és ízületeik erősítésére. Ma már az orvosok is gyakran ajánlják e két vegyü­letet tartalmazó szereket. Egy 2002 végén megjelent tanulmány ismerteti egy nő esetét, akinek addig jól kontrollált asztmája váratlanul nagymértékben súlyosbodott, miután ízületi gyulladás okozta fájdalmai ellen glükózamint és chondroitin-szulfátot tartalmazó szert kezdett szedni. Amikor abbahagyta a szer szedését, az asztmája 24 órán belül javulni kezdett.

Az orvo­sok arra gyanakszanak, hogy a reakció valami­lyen, a tengeri ételekkel szembeni allergia kö­vetkezménye lehetett, mivel a chondlroitint cápaporcból állítják elő. Aki tehát asztmás és a tengeri eredetű ételekre is allergiás, annak különösen óvatosnak kell lennie.

A melatonin kapcsán a Journal ofAllergy ancl C/lnical Immunology 2003. szeptemberi számá­ban jelent meg egy tanulmány, amely szerint azoknál, akiknek éjszaka rosszabbra fordul az asztmája, magasabb a melatonin nevű alvási­hormon-szintje, s talán ez váltja ki a gyulladás-keltő vegyületek felszabadulását, ami azután az asztmás tünetek rosszabbodását okozza.

A méhpempő is veszélyes lehet az asztma szempontjából.
A méhpempő is veszélyes lehet az asztma szempontjából.

Noha a melatonint tartalmazó táplálékkie­gészítők nem túl elterjedtek, az emberek néha szednek ilyeneket, hogy jobban aludjanak, vagy hogy ellensúlyozzák a hosszú repülőút okozta időeltolódás hatásait. Ha asztmás, ne szedjen ilyen szereket, mert ronthatnak az állapotán!

A méhpempő súlyos reakciót válthat ki az aller­giás vagy asztmás személyekben, ezért ezt kerülniük kell. Ne szedjenek propoliszt vagy méhszurokot sem.

A lobélia egy homeopátiás készítményekben és gyógyszerekben használt növény, amely mérgező lehet, ha nem az előírt módon szedik.

Gyógynövénykeverékek leírása

Az alábbi lista egyáltalán nem teljes. Számos gyógynövénykeverék létezik, különösen a kínai, koreai, japán és indiai orvoslásban, amelyek állítólag segítenek az asztmásokon és az allergiáso­kon. Ha érdeklik a gyógynövények, forduljon képzett és a szakmai nyilvántartásban szereplő szakemberhez, aki minden bizonnyal megfelelő képzést kapott a gyógynövényes kezelésekről (különös tekintettel a kínai készítményekre), de először beszélje meg a dolgot a saját kezelő­orvosával!

Halott már a csattanó maszlagról?:)
Halott már a csattanó maszlagról?:)

Bromelain

A bromelain egy enzim, amit az ananásznövény szárából vonnak ki. Csökkenti az orrdugulást, a nyál­ka és az egyéb váladékok mennyiségét.

Mit mutatnak a vizsgálatok? A kutatások sze­rint a bromelain mérsékli a duzzanatot és a nyákter­melést, ám egyszer sem sikerült kimutatni, hogy hasznos lenne az allergiások számára. Sőt, több be­számoló is említi a bromelainallergiát.

Figyelmeztetés! Ha ön érzékeny az ananászra, akkor a szer allergiás reakciót okozhat. Összegzés Nem érdemes foglalkoznia vele.

Vörös acsalapu

Lágy szárú növény, melynek a kivonatát asztma és allergiás nátha kezelésére használják.

Mit mutatnak a vizsgálatok? Egy 125 szezoná­lis allergiás náthában szenvedő személyen végzett, a vörös acsalapu és a Cetirizin hatásosságát össze­vető kutatás szerint mindkét csoport jobb életminő­ségről számolt be. A cetirizint szedők 12 százaléka panaszkodott annak nyugtató jellegű mellékhatá­sára, míg az acsalaput használóknál nem volt ilyen probléma.

Figyelmeztetés! A növény pirroliziclin alkaloidjait az állatoknál májkárosító és rákkeltő hatásúnak tartják, ezért csak olyan kivonatot vegyen, amelyből eltávolították ezeket az anyagokat. Összegzés Mielőtt kipróbálná, kérje ki az orvosa tanácsát!

Borostyánlevél száraz kivonata

Ezt a szert nem tudja magának elkészíteni a falra kapaszkodó borostyánból; ha szeretné kipróbálni, vegye meg a készítményt egy bioboltban, vagy kérje képzett gyógynövényszakértő segítségét!

Mit mutatnak a vizsgálatok? Egy kettős vak klinikai vizsgálatban 24 asztmás gyermek kapott három napon át napi mintegy 35 mg borostyánle-vél-kivonatot. Tüdőfunkciójukban nem volt tapasz­talható nagymértékű javulás, de a légutak ellenállá­sajelentősen csökkent a placebóval kezelt csopor­tokéhoz képest. Figyelmeztetés: Nincs.

Összegzés: A hatékonyságára vonatkozó jelenlegi bizonyítékok nem egyértelműek; mielőtt kipróbálná, kérdezze meg az orvosát!

A kamilla jó a gyulladásra.
A kamilla jó a gyulladásra.

Kamillatea

A kamillatea közkedvelt gyulladáscsökkentő hatású ital, a növény egyik hatóanyaga, a kamazulén pedig leukotriéngátló.

Mit mutatnak a vizsgálatok? Német kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a kamilla gátolja a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből (leg­alábbis a patkányokban), és lassíthatja az allergiás reakciókat, mivel a mellékvesét a kortizon nevű, a tüdő gyulladását csökkentő és a légzést könnyítő hormon termelésére készteti.

Figyelmeztetés! Ha allergiás a feketeürömre, a ka­millakivonat használatakor a keresztreakció miatt allergiás tüneteket tapasztalhat.

 

Összegzés: Nincs rá klinikai bizonyíték, hogy enyhíti az asztmát vagy az allergiát, de a lefekvés előtt megivott kamillatea megkönnyítheti az ellazulást és az alvást.

Echinacea

Ezt a gyógynövénykészítményt gyakran használják felső légúti betegségek kezelésére.

Mit mutatnak a vizsgálatok? Bár legalább egy vizsgálatban sikerült már kimutatni az asztma kivál­tó okai közé tartozó felső légúti fertőzések számá­nak a csökkenését, más kutatások nem támasztot­ták alá ezt.

Figyelmeztetés! Kerülje az echinacea és az arany­gyökér kombinációját, mivel az aranygyökér ható­anyagainak egyike, a hidrazin összehúzza az ereket, ezáltal magas vérnyomást okoz. Ne szedje az echi-naceát más gyógyszerekkel együtt akkor sem, ha bármilyen autoimmun betegségben szenved, mivel súlyosbíthatja azok tüneteit.

Csattanó maszlag

A maszlagfélék családjába tartozó csattanó masz­lag az utak mentén, szántóföldeken és legelőkön gyakori gyomnövény. A füstölt maszlaglevél halluci­nogén hatású – ezért az USA-ban már 1968-ban betiltották az e növényt tartalmazó, vény nélkül kapható szereket.

Mit mutatnak a vizsgálatok? Nincs megbízható vonatkozó vizsgálat a témában.

Figyelmeztetés! A csattanó maszlagról ismert, hogy hallucinációkat okoz, túladagolása pedig akár végzetes is lehet. Általában véve ezért a belőle ké­szült szereket nem szabad alternatív gyógyászati célokra használni, mert túl sok és túl veszélyes mel­lékhatása van!

Összegzés: Inkább ne próbálkozzon vele, túl kocká­zatos!

Borsmenta

A borsmentát régóta használják gyógyításra, töb­bek között a nátha kezelésére. A borsmentaolajban lévő mentől igen hatásos vegyület, amely sok vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerben is meg­található. Izomlazító hatása elsősorban az emésztő­rendszerben érvényesül – innen ered az a szokás, hogy nagy lakomák után borsmentalevelet szoktak szopogatni -, de csökkentheti az orrjáratok gyulla­dását is, ezért népszerű ellenszere az orrdugulásnak. Azt is kimutatták, hogy allergiás patkányokban gátolta a hisztamin felszabadulását a hízósejtekből, így az állatok kevesebbet tüsszögtek, és ritkábban dörgölték az orrukat.

Mit mutatnak a vizsgálatok? Eddig nem jelent meg tanulmány a borsmenta allergiára és asztmára gyakorolt hatásáról.

Figyelmeztetés! A krónikus gyomorégésben szenvedők inkább kerüljék el a borsmentát! Fekete­üröm- és zellerallergiások a keresztreakciók lehető­sége miatt inkább ne fogyasszák!

Összegzés: Egy csésze finom és megnyugtató bors­mentatea segíthet az orrclugulás mérséklésében, bár nincsenek olyan, embereken végzett vizsgálatok, amelyek alátámasztanák az allergia vagy az asztma elleni hatékonyságát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.