Allergia és asztma

Szeretni való allergénforrások – az állatok

Hogy ha allergiás a háziállatokra, ne a szőrüket okolja. Az allergiáját ugyanis valójában fehérjék okozzák: ezeket az állat bőrében lévő faggyúmirigyek választják ki, de ott vannak a nyálukban is, és akkor tapadnak a szőrükre, amikor magukat nyalogatják.

Ha allergiásak vagyunk kedvencünkre, sajnos meg kell válni tőlük. :(
Ha allergiásak vagyunk kedvencünkre, sajnos meg kell válni tőlük. 🙁

Allergén fehérjéket tartalmaz az állatok vizelete is!

A fehérjét tartalmazó anyag száradása után ezek az allergének a levegőbe kerülhetnek.

Ha ön allergiás az állati hámsejtekre, a legjobb megoldás, ha másik otthont keres a kedvence számára, legyen az aranyhörcsög vagy német juhászkutya.

Ezt azonban sokszor nem könnyű megtenni. Bár hazánkban több mint egymillió ember allergiás a háziállatokra, sokan ennek ellenére is tartanak az otthonukban kedvenceket. Ilyen esetben érdemes lehet immunterápiát (allergia elleni injekciókat) alkalmazni – bár az orvosa valószínűleg az állat eltávolítását javasolja -, de vannak egyéb módszerek is, amelyekkel minimálisra csökkenthető a hámsejtek mennyisége:

A takarításhoz használjon HEPA-szűrős porszívót!
A takarításhoz használjon HEPA-szűrős porszívót!
 • Ne engedje be az állatokat a hálószobába! Ne hagyja, hogy ott töltsék az éjszakát, nappal pedig tartsa csukva az ajtót, hogy ne mehessenek be. Ha csak lehetséges, egyáltalán ne engedje be őket a lakásba, inkább kint alakítson ki a számukra kényelmes, meleg feldielyet, például egy fészerben vagy kutyaházban.
 • Bízza másra az ápolást! A háziál­latok szőrét rendszeresen ld kell kefél­ni – de nem a lakásban, és nem önnek. A macska- vagy egyéb alom ürítését is jobb, ha egy nem allergiás családtag végzi.
 • A levált állati hámsejteket is tekintse pornak! A poratkák-   szaka, de nappal se men jenek be a hálószobába!
 • Használjon HEPA-szűrős porszívót, és portalanítson rendszeresen elektrosztatikus kendővel! Ha csak lehetséges, válasszon padlóburkolatként simább és keményebb felületű anyagokat, mivel ezekben sokkal kevésbé tud megbújni az állatok szőre és hámrétege.
 • Mindig mosson kezet, miután állathoz ért! A bőre ápolásához pedig hasz­náljon illatmentes hidratálókrémet.
  Mindig mossunk kezet!
  Mindig mossunk kezet!
 • Fürdesse rendszeresen kedvencét! Egyes kutatások szerint jelentősen kisebb lesz az állati eredetű allergének mennyisége a lakásban, ha a kutyát hetente fürdetik. Érdemes lehet természetes alapanyagokból készülő, kímélő tisztítószereket is tartal­mazó készítményeket használni. A macskák fürdetésének hatékonyságára vonatko­zóan azonban jóval kevesebb bizonyíték van.
 • Változtasson kedvence étrendjén! Megfelelő étrenddel minimálisra csökkent­hető a szőrhullás mértéke, és a lehullott hámsejtek mennyisége is ldsebb lesz. Kérdez­ze meg az állatorvosát, milyen étel a legmegfelelőbb a kedvence számára.

És végül:

Ügyeljen arra, hogy az állatai szobatiszták legyenek! Ha a macska a nappa­li sarkába vizel, vagy ha kutyájának olykor „balesetei” vannak az ön távollétében akkor könnyen lehet, hogy penészek és más gombák szaporodnak el a szőnye­gen – és akkor még nem is említettük a vizeletben lévő allergéneket.

Az akvárium is allergiát válthat ki?
Az akvárium is allergiát válthat ki?

Tüsszögés a halak miatt?

Elég gyakori, hogy az allergiás gyermekek és felnőttek csak halakat tartanak kedvencként. Akár hiszi, akár nem, még az akvárium is fokozhatja az allergiás pana­szokat, ugyanis a vízszint felett az üvegre száradó haleledel maradék mágnesként vonzza a poratkákat.

Ezért hetente egyszer feltétlenül törölje át a tartály belső oldalát, és ellenőrizze, nem eresztenek-e a szűrők, mert azokban penészgombák telepedhetnek meg! Veszélyforrásnak számítanak a száraz haleledelek is, mivel az azokban lévő fehérjék káros hatással lehetnek az asztmában szenvedőkre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.