Alvás javítás

A klimax és az alvás

A nők többségénél a klimax egyik legkellemetlenebb tünete az alvás mi­nőségének határozott romlása. Ebben az időszakban a nők háromnegyed része tapasztalja, hogy nehezebben tud elaludni, gyakrabban felébred, és aztán már nem tud visszaaludni, vagy hogy az alvás nem frissíti fel. Már a menopauza előtti időszakban, az úgynevezett premenopauza idején is gyakori panaszforrás az alvás – a nők kétharmada jelzi ezekben az években, hogy valamiféle problémája van az alvással.

Hőhullámok

Az egyik leggyakoribb zavaró tényező az alvás során az úgynevezett „hőhullám”, a nőket hirtelen elöntő elviselhetetlen hőség, a kipirult bőr, az ehhez társuló izzadás. Fontos, hogy megértsük, a hőhullám nem egyszerűen hőmérséklet-változás. A hőhullámot mindig megelőzi az alvó agy felélénkülése, amely ilyenkor a mélyebb, pihentetőbb alvásból felszáll a felszínesebb felé. Megemelkedik a pulzusszám is (mintegy percenként tízzel).

A test belső hőmérséklete szintén gyorsan emelkedik, és ez feléb­reszti az alvót, aki eszeveszetten izzadni kezd, hogy csökkentse a párol­gással a hőmérsékletet. Az alvást tehát nem csupán a testhőmérséklet emelkedése és az izzadás szakítja meg, hanem az élettani funkciók fel­élénkülése. A megemelkedett hőmérséklet ráadásul akadályozza a gyors visszaalvást.

Kutatási eredmények! A hőhullámok nem korlátozódnak a menopauza idejére. Egy tanul­mány szerint a 44 éves nők 19%-a jelezte, hogy hetente legalább egyszer hőhullámra ébred álmából.

A menopauza más tünetei – például a romló koncentrálóképesség, az ingerlékenység és a hangulati hullámzások – hozzájárulhatnak az alvás mennyiségének és minőségének csökkenéséhez.

Ösztrogén pótlása és hatása

Ha a menopauzában levő nők ösztrogént használnak, akár tabletta, akár a bőrre tett tapasz formájában, drámai módon javítja az alvás minőségét. Csökken az elalváshoz szükséges idő, megnő az összes alvásidő, csökken az ébredések mennyisége az alvás során, és javul a REM alvási szakasz. Minél súlyosabb volt az álmatlanság, annál látványosabb az ösztrogénpótlás hatására bekövetkező javulás.

Progeszteron

Ha az ösztrogén mellé még progeszteront is adnak, az nem javítja tovább lényegesen az alvás minőségét. Ha a menopauza után levő nők ösztrogént használnak, annak természetesen számos más hatása is van, például növeli a mellrák kockázatát.

Gyógynövények segíthetnek

Egyes menopauza után levő nők azt tapasztalják, hogy javul az alvá­suk, ha gyógynövényeket használnak, például a ligetszépe olajat, a Cimi­cifuga racemosa (poloskavész) növény gyökerét, ginszeng- vagy vöröshere-kivonatot, bár erről nincsenek hivatalosan közzétett tanulmányok.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.