Házi gyógymódok

Változás kora (klimax): 21 lehetőség a tünetmentesség elérésére

Margaret Mead antropológus véleménye szerint a nőknek meg kell ünne­pelniük azt a napot, amikor megszabadulnak a havibajnak becézett nyűgtől, és immár eljött a szabad élet. Hiszen ilyenkor már nem kell az esetlegesen bekö­vetkező terhesség miatt aggodalmaskodni, nem kell a fogamzásgátlás módjain tépelődni, sőt a hónap minden napjára bátran lehet programokat tervezni. Ez az igazi szabadság, vallja az antropológusnő.

„Ilyenkor jön el az ideje, hogy felfedezzük, milyen új szerepkörök várnak ránk a gyermeknevelésen túl” – állítja Irene Simpson természetgyógyász. – Ba­rátnőim és jómagam is közeledünk a klimaxhoz, és mindnyájan úgy találjuk, hogy erőt ad. Mi úgy érezzük, személyiségünk inkább kiteljesedik ebben az idő­szakban, amikor a nők zöme régebben inkább begubózott.”

Jegyezzük meg! A klimax vagy menopauza akkor kezdődik, amikor a petefészek már nem működik megfelelően, az ösztrogéntermelés csökken, majd teljesen leáll. A menstruáció először rendszertelenné válik, majd végleg elmarad. Általában a nők ötvenéves koruk körül jutnak el ebbe a változó kornak is nevezett élet­korba.

A menopauza egyéntől függően hat hónaptól három évig tarthat. Ekkor lép­hetnek fel a hagyományos klimaxos tünetek, a hőhullámok, a borzongás, a nemi vágy csökkenése, a hüvelyfal kiszáradása, emocionális problémák és alvásza­var. E tünetekkel kapcsolatban orvosa elláthatja önt jó tanácsokkal.

Az optimista életszemlélet

Csak öntől függ, hogyan éli meg ezeket a változásokat. A klimax lehet ke­serédes, ám lehet egészen vidám, sőt lelkes időszak is. Íme néhány lépés az eh­hez vezető úton.

Kovácsoljon terveket!

A fiziológiai változások kellő ismerete és a vállalkozó kedv sokat segíthet abban, hogy kezelni tudja a klimax kapcsán fel­lépő stresszhelyzeteket, csakúgy mint az életkörülményeiben beállt egyéb vál­tozásokat (a gyermekek elköltöznek otthonról, esetleg a szülők odaköltöznek), amelyekkel sok ember szembesül negyvenes évei végén, ötvenes évei elején -mondja Simpson.

Ma már a nők életének egyharmadát a klimax utáni időszak teszi ki. Ezért tekintse a változás korát olyan időszaknak, amikor még egy lépést tehet előre az életben, és új élményeket szerezhet, tanácsolja Simpson. Üljön be újra az is­kolapadba. Keressen új hobbit. Változtasson pályát. Törődjön többet saját egész­ségével. Változtassa az életét egyetlen nagy, izgalmas kalanddá.

Keressen magának támaszt!

A hasonló problémákkal küszködőkből alakuló csoportok azzal segítenek az újonnan csatlakozóknak, hogy tudatosítják bennük: a klimax hozzátartozik az élethez, vallja Sadja Greenwood, San Franciscó-i családorvos. A régebbi tagok a napi gondokkal kapcsolatban gyakorlati tanácsokat és az idősebb nővér megértő szeretetét nyújthatják a fris­sen érkezetteknek. Azt, hogy lakóhelyéhez közel, hol működik ilyen jellegű cso­port, megtudhatja nőgyógyászától. Aki maga akar klubot létrehozni, hirdethet he­lyi lapokban, vagy kiragaszthatja a felhívását a nők által látogatott intézmények hirdetőtáblájára.

Mindennap végezzen valamilyen testmozgást!

A sé­ta, kocogás, kerékpározás, ugrókötelezés, tánc, úszás vagy bármilyen más na­pi rendszerességgel végzett testmozgás enyhíti a legtöbb klimaxos tünetet. A testmozgás megelőzhet, vagy legalábbis enyhíthet olyan tüneteket, mint a hő­hullámok, az éjszakai verejtékezés, a depresszió, a hangulati ingadozás.

A testmozgás legnyilvánvalóbb eredménye természetesen a jobb állóképes­ség, de a lelki egészség megőrzéséhez is hozzájárul azzal, hogy emeli az agy­ban a noradrenalin és a szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyagok szintjét, hangsúlyozza dr. Glória A. Bachman, szülész-nőgyógyász.

Dr. Bachman nyújtó és aerob jellegű – fokozott oxigénfogyasztással járó – gyakorlatokat ajánl az izmok erősítésére és a relaxációra. Véleménye sze­rint a jóga is hozzájárul a hajlékonysághoz. Nagy előnye, hogy javítja a rekesz­izom segítségével történő hasi légzést, amely viszont ellazít, és csökkenti a stresszt.

Hőhullámok

A hőhullám a szervezetnek a csökkent ösztrogénszintre adott válasza, ál­lítja dr. Greenwood. „Az agy hőszabályozó központjának működési zavara ad­dig tart, míg a szervezet meg nem szokja az ösztrogén hiányát.”

A nők 80 százalékának vannak hőhullámai. Tipikus esetben egy-egy hő­hullám kb. 3 percig tart. Olyan érzés, mintha az illetőt begyömöszölték volna egy forró kemencébe. Arca kipirul, hevesen izzad, hiszen bőrének hőmérsékle­te hirtelen 4-5 fokkal megemelkedik, és körülbelül 30 perc múlva tér vissza a normális szintre. A dolog jó oldala az, hogy a nők legtöbbje érzi a hőhullám közeledtét, és így fel tud készülni rá. A módszerek a következők:

Vegye lazára a figurát!

A pozitív gondolkodás hatékony eszköz a hőhullámok ellen vívott napi csatákban, állítja dr. Marilyn Poland szülész-nő­gyógyász professzor. Amikor érzi, hogy jön a hőhullám, emlékeztesse magát arra, hogy ez normális folyamat, nem tart sokáig, és tud tenni ellene. Ez a po­zitív hozzáállás legtöbb esetben elviselhetőbbé teszi a hőhullámot.

Tanuljon meg relaxálni

Dr.Poland szerint azok a nők, akik tud­nak lazítani, jobban úrrá tudnak lenni a helyzeten. Próbáljon meg meditálni, jógázni, vagy egyszerűen lehunyt szemmel, nyugodtan ülni.

Figyelje, hogy mi okozza!

Ha rájön, hogy mi az, ami önnél hő­hullámot vált ki, azt lehetőség szerint kerülje. Egyes nőknél az érzelmi megráz­kódtatás, másoknál a forró vagy fűszeres étel, a túl meleg szoba vagy ágy a hő­hullám közvetlen oka.

Öltözködjön rétegesen!

Viseljen pulóvereket és mellényeket, s amikor a hőhullám közelettét érzi, vessen le egy réteget, javasolja dr. Poland. A hőhullám elmúlásakor tanácsos megint melegebb ruhát felvenni, mert ilyen­kor a test hőmérséklete a normálisnál is kissé alacsonyabbra esik vissza, és et­től fázni kezd.

A természetes alapú ruhaneműk előnyösebbek

A műszálas anyagok nem engedik át a hőt és a nedvességet, s ezzel még kelle­metlenebbé teszik ezt a tünetet. A természetes anyagok, mint például a pamut vagy a gyapjú jobban szellőznek, és hűvösebb érzetet keltenek azzal, hogy a bőrről beszívják a nedvességet.

Hordjon magával legyezőt!

Vásároljon egy szép darabot, amit szívesen tart mindig a kézitáskájában, javasolja dr. Poland. De beszerezhet egy kis elemes ventilátort is, amelyet az íróasztalán tart. Hajon a hőhullám, csak be kell kapcsolni.

Egyen gyakrabban, de keveset!

Aa napi háromszori bőséges étkezés megterheli a szervezetet, míg öt-hat könnyű étkezés elősegíti a test­hőmérséklet megfelelő szabályozását, véli dr. Greenwood.

Igyon sok vizet!

Sose feledkezzen meg róla, hogy hideg vízzel vagy gyümölcslével felfrissítse magát, különösen testgyakorlás után. Ez is se­gít a hőmérséklet szabályozásában.

Tartózkodjon a koffeintől!

A koffeintartalmú italok közvetle­nül is kiválthatják a hőhullámot.

Korlátozza az alkoholfogyasztását! Egyes nők úgy ta­pasztalják, hogy az alkohol is hirtelen hőhullámot válthat ki.

Hűsítő kendők

Vásároljon kis csomag nedvesített törlőkendőt, s hordja magával. Dr. Poland véleménye szerint ezek használata enyhíti a hőhul­lámokat. Megtörölheti vele a homlokát, amikor az elviselhetetlenül tüzel, majd amikor a hőhullám elmúlt, felitathatja az izzadságcseppeket.

Állítsa lejjebb a fűtést!

A meleg, bármely formában éri, hőhul­lámot válthat ki. Állítsa alacsonyabb hőfokra a fűtőberendezés hőszabályozóját, nyisson ablakot, és kerülje a forró ételeket és italokat.

Maradjon továbbra is szexis!

Azoknak a klimaxos nőknek, akik a menopauza alatt is rendszeresen élnek nemi életet (hetenként legalább egyszer), ritkábban vannak, sőt néha egyáltalán nincsenek hőhullámaik, szem­ben azokkal, akik csak hébe-hóba szeretkeznek, mutatta ki egy vizsgálat. Nor­ma McCoy, a San Franciscó-i Állami Egyetem pszichológia professzora és Julián M. Davidson, a Stanford Egyetem fiziológia professzora 43 olyan nőt vont be vizsgálatába, akik éppen akkor léptek a változó korba. Kiderült, hogy a gya­kori nemi érintkezés mérsékli az ösztrogénszint esését, s ezáltal a hőhullámok gyakoriságát.

Dr. McCoy szerint a magas ösztrogénszint segít megőrizni a szex iránti egészséges érdeklődést, a rendszeres nemi élet pedig közvetett módon serken­ti a már hanyatlásnak indult petefészkeket. Ez előnyösen hat a hormonháztartásra, és megakadályozza az ösztrogén­szint szélsőséges ingadozását.

Változtatások a hitvesi ágyban

Alhat klimax idején is a fér­jével egy ágyban anélkül, hogy megzavarná az álmát az éjszakai ki-be takaródzással. A dolog egyszerű, legyen az ágyon két takaró, és akkor a hőhullám ide­jén ön nyugodtan lerúghatja a sajátját.

A szexuális problémák kezelése

Szakértőink a következő tanácsokat adják azoknak, akik a klimax idején is örömteli szexuális életet akarnak élni.

Síkosítson!

Az ösztrogénhiány miatt fellépő hüvelyszárazság csök­kenti a nemi vágyat, mondja dr. Poland. Bármilyen síkosítószer, vazelin, növé­nyi olaj vagy illatanyagot nem tartalmazó kozmetikai krémek és olajok megfe­lelnek erre a célra, állítja dr. Greenwood. Irene Simpson véleménye szerint az is jó megoldás, ha feltör néhány E-vitamin-kapszulát, s a tartalmukat síkosítóként belemasszírozza a hüvely falába.

Beszélgessenek!

Beszélgessen a partnerével, tanácsolja Simpson. Az érzelmeikről és szükségleteikről folytatott őszinte beszélgetés növelheti a libidót.

Hálószobai kalandok

Előfordulhat, hogy a párok ilyenkor új po­zíciókkal kísérleteznek, amíg meg nem találják a legkényelmesebbet, hangoz­tatja dr. Greenwood. Az érintés szerepe különösen megnő. A korábbinál több ölelés, és egymás kölcsönös masszírozása fokozza az együttlét érzését és érzé­ki örömöt nyújt.

Gyakorolja a Kegel-tomát

Simpson szerint a Kegel-tornának nevezett gyakorlatokkal megerősítheti, és jobban kontrollálhatja a medencefenéki izmok működését. Ez lehetővé teszi, hogy elengedje magát, s az említett izmokat használva a nemi aktus kevesebb fájdalmat s több örömöt okozzon. A torna a vizeletvisszatartási gondokon is segít, márpedig ezek sok klimaxos nő­nél fellépnek.

A gyakorlatot a következőképpen végezze. Képzelje azt, hogy abba akar­ja hagyni a vizelést, amikor éppen a kellős közepén van. Erősen feszítse meg a hüvely környékén lévő izmait. Tartsa megfeszítve míg háromig számol. Válto­gassa egyre gyorsabban a megfeszítést és az ellazítást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.