Alvás javítás

Fényterápia

A fényterápia jótékony hatásait az orvosok is elismerik. Sikeresen alkalmazható többek között alvászavarok kezelésében is.

A szervezetünkben zajló természetes élettani folyamatok időbeli össze­hangolását belső biológiai óránk végzi. A belső óra számára a fényviszo­nyok változása jelenti azt a legfontosabb külső jelet, amelynek segítsé­gével szervezetünk működésének napi ritmusát alakítja. A tartós fényhiány negatívan hat az alvás-ébrenlét ciklusok alakulására, és egy idő után alvászavarok léphetnek fel.

Fényterápia az alvászavarok kezelésében

A fényterápiát főleg depressziós állapotok, különösen a fényhiányra visszavezethető téli depresszió kezelésére használják. Jó eredménnyel alkalmazható azonban el- és átalvási zavarok esetén is.

A betegeknek a terápia során naponta 20-60 percet kell eltölteniük egy tőlük 1 méterre elhelyezett fényterápiás lámpa vagy ahhoz hasonló erejű fényforrás előtt. A leghatékonyabb a 10 000 lux fényerejű, 30 perc időtartamú vagy a 2500 lux fényerejű, 2 óra időtartamú kezelés. Fontos, hogy a kezelés közben a fény a retinára essen, ám ez nem jelenti azt, hogy a betegeknek bele kellene nézniük a lámpába. A kezelés ideje alatt például olvashatnak is.

A fényterápiában részt vevőknek bizonyos időt természetes napfény­ben is el kell tölteniük. Ajánlott naponta legalább kétszer fél órát a szabadban tartózkodniuk, ami elegendő természetes fényhatást jelent akkor is, ha felhős az idő vagy esik az eső.

Mít mond az orvos?

„Az átlagos lámpák vagy fényvekkerek nem alkalmasak fényterápiás keze­lésre, ezért ne is próbálkozzunk ilyesmivel. A fényterápia orvosi eljárás, amelyet minden esetben általános orvosi és szemészeti kivizsgálásnak kell megelőznie, továbbá a betegeknek részletes útmutatást kell kapniuk a terá­pia ütemezését illetően.”

Hogyan hat?

A sötétség beálltával agyunk megkezdi az altató hatású melatonin kiválasztá­sát. A hormon termelődése hajnali 3 óra körül kezel fokozatosan csök­kenni. A melatonin amellett, hogy elal­tat, a hangulatunkat is borongóssá teszi. Az ébredés után alkal­mazott fényterápia hatására leáll a már amúgy is csökkenőfélben lévő melatonintermelés, továbbá felgyorsul a szer­vezetünkben még jelen lévő hormonok lebontása. Ettől rögtön jobb kedvünk lesz, és aktívabban kezdhetünk neki napi teendőinknek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.