Női egészség

A gyógyítás folyamata, mint a beteg és az orvos speciális, bizalmi kapcsolata

Az elmúlt évtizedben végzett kutatások feltárták a betegségek és az egészségünket, energiánkat károsító állapotok százainak molekuláris titkait. Vizsgálati módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel kimutathatók az elváltozások, és szakembereket képeztek ki, hogy gyógyítsák azokat. Nagyszámú gyógymódról és kezelésről bizonyították be, hogy képes leküzdeni vagy kezelni az életünket nehezítő egészségi problémákat. A testmozgás, az étrend, a masszázs, a relaxáció, az akupunktúra, a gyógyszerek, a műtétek mind-mind segíthetnek abban, hogy hosszabban és jobban éljünk. A következő oldalakon minden ehhez szükséges tudnivaló megtalálható.

Ha orvoshoz megyünk, hogy vizsgálja ki egy új tünet vagy probléma okát, rögzíteni fogja az előzményeket, fizikális vizsgálatot végez, majd meghatározza, milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózis felállításához. Az orvos mindezt az információt arra használja, hogy megtalálja állapotunk kezelésének legjobb módját. Akár terhesek vagyunk, akár bizonytalanok egy tünettel vagy tünetegyüttessel kapcsolatban, minden okunk megvan arra, hogy elvárjuk a lehető legjobb ellátást. Segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen vizsgálatokat végezhetnek, és milyen kérdéseket tehetünk fel az orvosnak. Ez a cikk korszerű információ-kat tartalmaz számtalan kezelési módról és diagnosztikus vizsgálatról.

Az orvossal való kapcsolat bizalmas: semmit sem adhat ki harmadik személynek abból, amit megosztottunk vele, hacsak ez nem része a folyamatos kezelésnek.

Jogunk van hozzáférni az adatokhoz, amelyeket az orvos rögzített velünk kapcsolatban. Ezek az adatok más egészségügyi szervekkel is megoszthatók, ha a kezelés során szükséges. Az adatokat sokszor orvosi szaknyelven rögzítik, amelyet nehéz megérteni. Ha valamit nem értünk, kérjük, hogy magyarázzák el. Vigyünk magunkkal egy családtagot az orvoshoz: ez segíthet, ha a szakember által elmondott kezelési terv bonyolult,és sokféle vizsgálat szerepel benne – ketten jobban meg tudjuk jegyezni a sok apró részletet. A legtöbben szeretnék tudni a javasolt kezelés lehetséges kockázatait és előnyeit.

Az orvos elmagyarázza a feltételezett diagnózist, és megbeszéli velünk az ehhez szükséges vizsgálatokat, kezelési módokat és gyógyszerelést. Sok betegség esetében számos különböző kiegészítő szakorvosi vizsgálatra lehet szükség.

Mielőtt bármit aláírnánk, kérjük meg az orvost, hogy világosan magyarázza el az abban foglaltakat. A beleegyező nyi-latkozatokban szerepelnie kell a pontos diagnózisnak és a gyógyszeres vagy műtéti kezelés nevének (magyarul), amibe beleegyezünk, különösen, ha érzéstelenítés alatt végzik. Családunknak, partnerünknek vagy a rólunk gondoskodó személynek adjunk instrukciókat arra az esetre, ha mi nem lennénk döntésképes állapotban.

KI TUD SEGÍTENI?

SZAKORVOS
AudiológusSzakterülete a hallászavarok vizsgálata.
BelgyógyászA belszervek rendellenességeit diagnosztizáló és kezelő orvos. A különböző szervrend­szerek speciális kezelésére tovább szakosodva lesz pl. a belgyógyászból kardiológus.
BőrgyógyászA bőr rendellenességeihez és betegségeihez értő orvos.
EmbriológusAz egyedfejlődés embrionális fázisával foglalkozó szakember.
EndokrinológusA hormontermelő belső elválasztású mirigyek rendellenességei és betegségei terén jártas orvos.
Fül-orr-gégészA fül, az orr és a torok rendellenességeinek vizsgálatával foglalkozó orvos.
GasztroenterológusA gyomor és a bélrendszer rendellenességeivel és betegségeivel foglalkozó orvos.
GenetikusEgyes betegségek előfordulását befolyásoló genetikai tényezőkkel foglalkozó szakember.
GyermekorvosGyermekek betegségeivel és fejlődésével foglalkozó orvos; ezen belül specializálódhat gyermekendokrinológiára, immunológiára vagy neonatológiára.
HáziorvosFolyamatos alapellátást nyújtó és betegségmegelőzéssel foglalkozó orvos.
ImmunológusImmunrendszeri betegségekkel, köztük allergiával és hiperérzékenységgel foglalkozó specialista.
Intenzív terápiás orvosA súlyos, életveszélyes állapotú betegek kezelését, szükség esetén az újraélesztést végzi.
KardiológusA szívbetegségek diagnózisával és kezelésével foglalkozó orvos.
NefrológusA vese rendellenességeivel és betegségeivel foglalkozó szakember.
NeurológusAz agyat és az idegrendszer más részeit érintő betegségek és rendellenességek vizsgálatával foglalkozó orvos.
OnkológusA daganatos betegségek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó orvos.
PszichiáterLelki és érzelmi zavarok diagnózisával és kezelésével foglalkozó szakember; a neuro-pszichiáter a neurológia és a pszichiátria kombinált alkalmazásával foglalkozik.
PulmonológusA tüdő és a mellkas rendellenességeivel és betegségeivel foglalkozó orvos.
RadiológusRöntgen-, ultrahang-, MRI- és CT-vizsgálatok, mammografia és más diagnosztikai képalkotó eljárások eredményeinek interpretálásával foglalkozó szakember.
ReumatológusAz ízületek rendellenességeivel és betegségeivel, különösen reumás betegségekkel foglalkozó orvos.
SzemészA szem rendellenességeinek és betegségeinek vizsgálatával foglalkozó szakember.
Szülész-nőgyógyászTerhes nők gondozásával és kezelésével, szülések levezetésével és a nőgyógyászati betegségek kezelésével foglalkozó szakember.
UrológusA húgyhólyag, a húgyutak és a vese rendellenességeinek és betegségeinek vizsgálatával, kezelésével foglalkozó orvos.
MŰTÉTES SZAKMÁK
Általános sebészA hasüregi szervek operálásával foglalkozó sebész.
AneszteziológusÁltalános (altatás) és vezetéses érzéstelenítéssel foglalkozó orvos, biztosítja a beteg érzéstelenítését műtét során, monitorozza a beteg állapotát a beavatkozás alatt.
ÉrsebészA nagyerek rendellenességei és betegségei, például a visszerek, érszűkületek, értágulatok műtéti kezelésével foglalkozó sebész.
Fül-orr-gégészA fül, az orr, a torok és az arcüregek operálására szakosodott sebész.
GyermeksebészCsecsemők és gyermekek operálásával foglalkozó sebész.
IdegsebészAz agyat, a gerincvelőt és az idegrendszer más részeit érintő betegség vagy trauma műtéti kezelésével foglalkozó sebész.
MellkassebészA tüdő, a mellkasdeformitás, a nyelőcső operálásában járatos sebész.
Ortopéd sebészKrónikus csontrendellenességek és ízületi betegségek műtéti kezelésével foglalkozó sebész.
Plasztikai sebészRekonstruktív sebészettel foglalkozó sebész a test, a bőr vagy az arc felépítésének és megjelenésének korrigálására vagy javítására.
SzájsebészA szájat, fogakat és állkapcsot érintő betegségek és problémák műtéti kezelésével fog­lalkozó sebész; a szájsebészek mind orvosi, mind fogorvosi diplomával rendelkezhetnek.
SzívsebészA szív és a szívet körülvevő nagyerek és a szívkoszorúér-betegség műtéti kezelésére szakosodott sebész.
Traumatológus: baleseti sebészA baleset során keletkező akut csonttörések, belszervi sérülések műtéti beavatkozását végző orvos.
SportsebészA lágy részek és a csontos-porcos sérülések ellátását végző szakorvos. Elsősorban a térdízület, valamint a váll- és könyökízület sportsérüléseivel és túlterheléses sportártalmaival foglalkozik.

Számos betegség kezeléséhez több szakterületet felölelő megközelítésre van szükség. Segít, ha tudjuk, mivel foglalkoznak a különböző specialisták, és milyen módszereket alkalmaznak. A hagyományos orvosi kezelés része lehet egy vagy több az alábbiak közül: fizikoterápiák, oszteopátia és csontkovácsolás, gyógyszerek, kemoterápia, sugárterápia és műtét.

A fizikoterapeuták különböző orvosokkal és specialistákkal dolgozhatnak együtt, hogy segítsék a károsodott ízületek vagy izmok gyógyulását.

Egy gyógytornász biztonságos, aerob jellegű gyakorlatokból álló programot javasolhat számunkra. Emellett a különböző masszázstechnikákhoz értő terapeuták serkenthetik a keringést és fokozhatják az izomtónust.

Egy képzett fizikoterapeuta helyrehoz vagy megelőz olyan problémákat, amelyek a testet érő megterhelés hatására alakulnak ki. Sportsérülések, terhesség és stroke esetén éppúgy segíthet egy fizikoterapeuta, mint cisztás fibrózisban vagy mozgászavarokban szenvedő gyermekeknek és stresszinkontinenciában szenvedő nőknek.

A fizikoterapeuta tudja, hogyan kell működnie az egyes szervrendszereknek, és különböző módszerei vannak arra, hogy megelőzze vagy kezelje az ismert betegségeket. Egy terhes nőt, újdonsült anyát vagy menopauzán éppen áteső nőt az orvos fizikoterapeutához is beutalhat, hogy az javasoljon számára a medence-fenéid izmok feszességét fokozó gyakorlatokat, amelyek megszüntetik a vizelet-csepegést.

A fizikoterapeuták manipulációt (pasz-szív testmozgást) alkalmaznak, és otthon is végezhető gyakorlatokat tanítanak a betegnek. A cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek szüleinek megtanítja a terapeuta, hogyan tisztíthatják meg gyermekük tüdejét a felgyülemlő váladéktól, éppen úgy, mint a légzőszervi problémákban, például krónikus hörghurutban vagy tüdőtágulásban szenvedő betegeknek. A stroke kezelésében és csípő- vagy térdprotézis beültetése után rendkívül lényeges a fizikoterapeuta korai segítsé-ge, mivel ez a terápia hozzájárul a normális testi funkciók operáció utáni visszaállításához.

További kezelési mód a hő- vagy ultrahang alkalmazása károsodott szövetek, például meghúzódott szalagok gyógyítására; a hűtőpakolás a gyulladás csökkentésére; a hidroterápia, melynek során a hát- vagy végtagproblémákban szenvedő betegek meleg vízben alámerülve mozognak vagy mozgatják őket. Az ilyen terápia nem terheli meg ízületeiket, és megtartja súlyukat, ami könnyebbé teszi a mozgást és a manipulációt.

A gyógytornász célja, hogy biztonságos, aerob jellegű gyakorlatok előírásával megelőzze ezek előfordulását.

A gyógytornász edzésprogramokat dolgoz ki és felügyeli ezek megvalósítását a beteg szükségleteinek megfelelően: ez lehet fogyás, az izmok feszességének erősítése, az állóképesség növelése. Bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat is tanít, hogy felkészítse a testet a különböző mozgásformákra, és megakadályozza, hogy a tejsav felhalmozódjon az izmokban.

A hagyományos orvosi módszerek kiegészítéseként alkalmazott masszázsnak megannyi kedvező hatása lehet.

A masz-százzsal foglalkozó terapeuták anatómiát és élettant is tanulnak képzésük során, és különféle kézmozdulatokat használnak, hogy serkentsék a vér és a nyirok keringését. Speciális technikáik segíthetik az immunrendszer működését, feszesebbé teszik az izmokat, kisimítják a kö-tőszövetes csomókat. A fő cél a terápia, az öngyógyítás elősegítése. A masszázs ellazít, javítja a közérzetet, és csökkenti a feszültséget. Különböző típusait a fenti keretes szövegrész foglalja össze.

Az oszteopátia és a csontkovácsolás elsősorban a vázizomrendszerrel foglalkozik, de különböző módszereket használ a gerinc-, ízületi és izomproblémák kezelésére.

Az oszteopaták és csontkovácsok szerint a csontok helytelen használat vagy sérülés következtében kimozdulhatnak a helyükről. Az öregedés során, vagy mert testünket nem használjuk eleget, az izmok és kötőszövetek (ízületi szalagok és inak) gyengévé vagy merevvé válhatnak, kárt okozva a vázrendszerben. A legközvetlenebb hatás a fájdalom, ahogy az izmok megpróbálják kompen-zálni a károsodást, és irritálják az idegeket. Mivel azonban testünk megfelelő működése a csontok által biztosított védőrendszertől függ, ezeknek a problémáknak a hatásai sokkal nagyobb területet is érinthetnek.

Bár mindkét terápia segíthet a vázizomrendszertől látszólag független rendellenességek esetén, a legtöbb ember hát- és nyakfájás enyhítésére választja ezeket.

Az oszteopátiás kezelést az USA-ban fejlesztették ki a 19. század végén. A kezelők számos módszert alkalmaznak, amelyek közül a legfontosabb a mély szövetek masszírozása. Ezt kombinálhatják manipulációval és „lökésekkel”, vagyis hirtelen mozdulatokkal, amelyek visszaugrasztják az ízületeket a helyükre. Ez általában nem fájdalmas, bár a kezelés után egy ideig merevnek érezhetjük magunkat. Másik kíméletes módszer a cranialis oszteopátia, amelyet gyermekek vagy legyengült állapotú emberek kezelésére alkalmaznak.

Az oszteopaták kezelni tudják az enyhébb fájdalmat és a merevséget, akárcsak a súlyos fájdalmat akut és krónikus esetben egyaránt. Az oszteopatához rendszeres ellenőrző vizsgálatokra is kell járni. Ha az oszteopata nem tud is meggyógyítani egy betegséget (például a rheuma-toid arthritist, amely immunológiai hátterű betegség), az oszteopátiás kezelés enyhítheti a fájdalmat, és idővel növelheti mozgékonyságunkat.

A háton és a nyakon kívül az oszteopaták más testrészeket is kezelnek, például a lábfejet, a térdet, a csípőt, a kezet és a kart. Megpróbálják enyhíteni például a teniszkönyökkel vagy a repetitív megerőltetés miatt kialakuló sérüléssel járó fájdalmat, és tanácsot adnak arra nézve, hogyan kerülhetjük el ezek kiúju-lását. Akut sérüléseket is kezelnek, például sportolás vagy autóbaleset során elszenvedett sérüléseket. Segíthetnek a fejfájáson is, különösen, ha az izomfeszülés és rossz testtartás következtében alakul ki. A terhesség, a gyermekszülés és a baba vagy kisgyermek hordozása nagy terhet ró a hátra és az ízületekre: az oszteopátia ilyen esetben is hasznos lehet. Az oszteopaták szerint számos más probléma is kezelhető oszteopátiával: a premenstruációs szindróma, a szédülés, a visszatérő arcüreggyulladás, az asztma és az emésztési zavarok.

A csontkovácsok hagyományos diagnosztikai módszereket alkalmaznak, így szükségük van röntgenfelvételeinkre.

A terapeutával való találkozások általában rövidek (az első alkalom negyvenöt perc, a továbbiak húszpercesek), és a kezelés sokszor csak a második alkalommal kezdődik el. A kezelés alapvető kelléke a csontkovácságy, amelyet különböző szögekben lehet állítani, hogy fokozzák a kezelés hatékonyságát.

Az első látogatáskor kikérdeznek a tüneteinkről és orvosi előzményeinkről, valamint mindennapi életünk részleteiről. A csontkovács megfigyeli, hogyan állunk és mozgunk, és megvizsgálhatja reflexeinket.

A diagnózis fontos része az érintéssel való vizsgálat: izmaink, ízületi szalagjaink és mozgásképességünk vizsgálata. Javasolhatnak röntgen-, vér- vagy vizeletvizsgálatot. A kezelés után enyhe fájdalmat vagy merevséget érezhetünk, mivel egyes testrészeinket visszaállítják a megfelelő helyzetbe; az is előfordul, hogy a fájdalom egy-két napon át egyre erősödik. Akut esetekben néhány hetenkénti kezelésre lehet szükségünk, és javasolhatnak számunkra gyakorlatokat, amelyeket a kezelések közt ajánlott végeznünk.

Gyógyszerszedés- mire figyeljünk?

Három dolgot érdemes megjegyezni. Először is feltétlenül kérdezzük meg az orvost bármilyen szerről, amelyet fölír; emellett olvassunk el minden információt, amelyet a gyógyszergyártó cég feltüntet. Másodszor, szedjük a gyógyszereket pontosan előírás szerint, és bármilyen mellékhatásról azonnal számoljunk be az orvosnak. Végül: mindig olvassuk el és értsük meg a készítményekhez mellékelt tájékoztató szövegeket.

A VÁZRENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Antireumatikumok: klorokin, arany, meszalamin, metotrexát, nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID)Rheumatoid arthritis, fiatalkori arthritis, szisztémás lupus erythematosusMódosítja a betegség lefolyását, csökkenti a gyulladást.Hányinger, hányás, hasmenés, kiütések, laborelváltozások, szájüregi fekélyek, szemkárosodásVese- és májbetegségek, terhesség
Hormonterápia: ösztrogének, szelektív ösztrogénreceptor- modulátorok (raloxifen)Csontritkulás, amely más gyógyszerek hatására nem javul, rövid távú alkalmazás menopauza-tünetek kezeléséreFenntartja az ösztrogénszintet.Hányinger, testsúlyváltozás, ödéma, depresszió, fejfájás, kiütés, emlőrák, méhrák, trombózishajlamTerhesség, ösztrogénfüggő rák, trombózisok (mélyvénás trombózis)
Immunszuppreszszánsok: azatioprin, metilprednizolon, szulfaszalazinRheumatoid arthritis, psoriasisos arthritis, szisztémás lupus erythematosus, colitis ulcerosaCsökkenti az immunrendszer aktivitását, csökkenti a gyulladást.Vesekárosodás, vérnyomásváltozások, hányinger, fertőzésekre való fogékonyságVesebetegség, terhesség, magas vérnyomás, fertőző betegség
Izomlazítók: baklofen, tizanidin, tolperizon, diazepám, klórzoxazonGerincbántalmak, izomgörcsökCsökkenti az izomtónust szisztémásán, centrálisán vagy helyileg.Álmosság, hányinger, letargia, szájszárazság, homályos látásGyomorfekély, májkárosodás, agyérbetegség, pszichiátriai problémák
Biszfoszfonátok: klodronsav, tiludronsav, alendronsav stb.CsontritkulásGátolja az osteoclastok (a csontállományt lebontó sejtek) aktivitását.Hányinger, hasmenésVesebetegség, terhesség, szoptatás

IDEGRENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatás Mellékhatások Ellenjavallatok
Izomlazítók: baklofen, diazepám, tizanidinSclerosis multiplexCsökkenti az izomtónust szisztémásán, centrálisán vagy helyileg.Álmosság, hányinger, letargia, szájszárazság, homályos látásGyomorfekély, májkárosodás, agyérbetegség, pszichiátriai problémák
Antikonvulzívumok: karbamazepin, fenitoin, nátriumvalproát, klonazepám, levetiracetamEpilepszia, egyes hangulatzavarok, például mániás depresszióCsökkenti az agy ingerelhetőségét.Álmosság, májkárosodásMájbetegségek, csontvelői diszfunkció, porphyria
Triciklusos antidepresszánsok: amitriptilin, dezipramin, imipramin, klomipramin, trimipramin stb.Depresszió (egyes triciklusos antidepresszánsoknak nyugtató hatásuk is van)Feltehetőleg növeli az adrenalin, a noradrenalin és a hangulatjavító szerotonin agyi koncentrációját.Szájszárazság, székrekedés, homályos látás, álmosság, vérnyomáscsökkenés helyzetváltoztatáskorKözelmúltban történt szívroham, rendszertelen szívverés, súlyos májbetegség, öngyilkosságra való hajlam
Szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók: fluoxetin, Paroxetin, Citalopram stb.Depresszió (ha nincs szükség nyugtató hatásra)Növeli a szerotonin koncentrációját.Hányinger, hányás, hasmenés, fogyás, fejfájás, öngyilkossági hajlamMánia, epilepszia, máj- és veseproblémák
Monoaminoxidáz-gátlók: moklobemidDepresszió, különösen, ha hisztériával és hipochondriával társul, illetve ha más gyógyszerek nem hatnakNöveli egyes agyi ingerületátvivő anyagok koncentrációját.Kiugró vérnyomás, szédülés, fejfájás, fáradtság, szájszárazság, székrekedés, hízásMájbetegség, agyérbetegség, vérnyomás-növekedés (étrend miatt)
Lítium-karbonátBipoláris betegség, visszatérő depresszióHangulatstabilizálóHányinger, hasmenés, hízás, pajzsmirigybetegségVese- és szívbetegségek
Antikolinergikumok: biperiden, metixen, prociklidin stb.Parkinson-kórCsökkenti a Parkinson-kórral járó remegést.Szájszárazság, látászavarok, vizelési nehézségZöld hályog
Antipszichotikumok: flupentixol, klórprotixén, ziprazidon, szulpirid, olanzapin, kvetiapin, riszperidonSkizofrénia, bipoláris betegség, kiábrándultságCsökkenti egyes agyi idegpályák ingerelhetőségét.Álmosság, szájszárazság, Parkinson-kórra emlékeztető tünetek, hízás, szédülésCsontvelői rendellenességek, májbetegség, Parkinson-kór, szív- és érrendszeri betegségek, epilepszia, terhesség
Hipnotikumok: diazepam, nitrazepam, medazepám stb.Álmatlanság, stressz, szorongás, időskori demenciaAz éberséget szabályozó agyterületre hat.Álmosság, zavartság, függőségLégzőszervi, máj-és pszichiátriai problémák
Donepezil, rivasztigminAlzheimer-kór, demenciaGátolja az acetil-kolin-észteráz enzimet, amely fokozza az agy éberségét.Hasmenés, hányinger, fáradtság, görcsök, gyomorfekélyTerhesség, szoptatás

AZ ENDOKRIN RENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Hormonterápia: ösztrogének, progesztogénekMenopauzatünetekFenntartja az ösztrogénszintet.Hányinger, testsúlyváltozások, ödéma, depresszió, fejfájás, kiütés, emlőrákTerhesség, ösztrogénfüggő rák, trombózisok (mélyvénás trombózis)
Hormon: inzulinCukorbetegségElősegíti, hogy a cukor bejusson a sej­tekbe, és helyreállítja a zsír- és szénhidrát­anyagcserét.Hypoglykaemia: túl sok inzulin, hyperglikaemia: túl kevés inzulinNincs
Pajzsmirigygátló szer: tiamazol, propiltiouracilPajzsmirigy-túlműködés, thyreotoxicosis, golyva, a szem kidülledése (Basedow-kór)Csökkenti a pajzs­mirigy tiroxin­termelését.Pajzsmirigy-megna­gyobbodás, fejfájás, hányinger, hajhullás, csökkent immunitás, elégtelen tiroxintermelésAlacsony fehér­vérsejtszám, fertőző betegség
Hormon: levotiroxinPajzsmirigy alulműködés (myxödéma),kretenizmus, pajzsmirigyrákPajzsmirigy hormon, pótolja a pajzsmirigy csökkent tiroxintermelését.Fogyás, angina, ritmuszavarok, gör­csök, fejfájás, nyug­talanság, izzadásSzív- és érrendszeri betegségek, mellékvesevelő­rendellenességek
Kortikoszteroidok: beklometazon, betametazon, dexametazon, metilprednizolon, hidrokortizon, prednizolonAddison-kór, mellék­vese-eltávolítás, súlyos gyulladásos betegségek, autoimmun betegsé­gek, asztma, ekcémaGátolja a szervezet reakcióját károsodás vagy betegség ese­tén, ezáltal csökkenti a gyulladást.Hosszú távon: folya­dék-visszatartás, magas vérnyomás, Cushing-kór, csont­ritkulás, depresszió, cukorbetegség; a kezelés hirtelen abbahagyása: gyors vérnyomásesés; helyi alkalmazás (bőrön): a bőr elvékonyodása, a fertőzés romlásaSzisztémás szteroi­dok (gondos moni­torozást igényel): bárányhimlő­fertőzés veszélye; helyi és belélegzett szteroidok: akné, rosacea, psoriasis, bőrfertőzések, tuberkulózis

A VÉR EÉS A KERINGÉSI RENDSZER

GyógyszerAlkalmazás
Hatás
Mellékhatások
Ellenjavallatok
ACE (angiotenzin-konvertálóenzim)-gátlók: kaptopril, enalapril, lizinopril, perindopril stb.Szívelégtelenség, magas vérnyomásTágítja az artériákat és vénákat, valamint csökkenti a keringés­ben lévő folyadék mennyiségét.Szédülés, alacsony vérnyomás, bőrkiütés, elégtelen veseműködés, köhögésTerhesség, vese­problémák, aortastenosis (szűkület)
Ritmuszavar elleni szerek: adenozin, lidokain, verapamilHelyreállítja a rend­szertelen szívritmust.Lelassítja az elektro­mos impulzusok továbbítását a szívbenSzédülés, zavartság, székrekedés, légzési nehézségekSzív- vagy légzőszervi elégte­lenség, porphyria
Antikoagulánsok: heparin, warfarin, acenokumarolVérrögök: mélyvénás trombózis, tüdőembólia, agyi vagy szívkoszorúér­infarktusGátolja a véralvadási faktorok hatását a vérben.Vérzés a tápcsator­nában és a vesék­ben, a bőr sérüléseVérzékenység, magas vérnyomás, agyvérzés, gyomor­fekély, vese-vagy májelégtelenség
Vérnyomás­csökkentők: hidralazin, metildopa, prazozin, doxazozin, moxonidin, rilmenidinMagas vérnyomásTágítja a vérereket; részlegesen gátolja az adrenalint és a noradrenalint.Fokozott szívdobo­gás, ödéma, szédü­lés, fejfájásSzapora szívverés, pangásos szívelégte­lenség, aneurizma, depresszió
Béta-blokkolók: metoprolol, propra-nolol, szotalol, atenolol, bizoprolol, nebivololMagas vérnyomás, angina, szívrohamok, ritmuszavarokLassítja a szívritmust és csökkenti a vér­nyomást az adrena­lin hatásának gátlása révénHideg végtagok, általános rossz köz­érzet, alvászavarok, rémálmokAsztma, krónikus hörghurut, tüdő­tágulás, cukorbeteg­ség, előrehaladott terhesség
Kalciumcsatorna­blokkolók: amlodipin, felodipin, lacidipin, diltiazem, nifedipin, nimodipin, verapamilMagas vérnyomás, ritmuszavarok,angina, subarachnoidealis vérzésEllazítja a szívizmok­ban és az artériák falában lévő izom­rostokat.Fejfájás, ödéma, fáradtság, hányinger, hőhullámok, szédü­lés, székrekedésSzívelégtelenség, májelégtelenség, terhesség, szívro­ham, béta-blokkolók szedése
Diuretikumok: furoszemid, spironolakton, tiazid, klopamid, indapamidMagas vérnyomás, pangásos szívelégte­lenség, agyi ödémaSerkenti a vesékben a víz- és sókiválasztástKöszvény, impotencia, káliumhiányVeseelégtelenség, terhesség, szoptatás, cukorbetegség, Addison-kór
Nitrátok: izoszorbid mononitrát, nitroglicerinAngina, bal kamrai elégtelenségTágítja a koszorúereket, és csökkenti a szívbe áramló vér mennyiségétFejfájás, hőhullámok, szédülésAlacsony vérnyomás, aortaszűkület, agyvérzés, fejsérülés, zöld hályog
Sztatinok: atorvasz-tatin, fluvasztatin, szimvasztatin, rozuvasztatin, pravastatinMagas koleszterin­szint, lassítja a szív­koszorúér-él mesze-sedést, csökkenti a stroke kockázatátGátolja a koleszterin­termelést és a keringő koleszterin felhasználásátHányinger, álmatlan­ság, gyomorfájás, izomfájdalom, fej­fájásMájbetegség, terhes­ség, szoptatás
Szívglikozidok: digoxin, digitoxinPangásos szívelég­telenség, pitvari fibrillációFokozza a szívverés erejét, helyreállítja a normális szívveréstLátászavarok, gyen­geség, fejfájás, depresszióTeljes szívblokád, ritmuszavarok
AszpirinA vérrögképződés megakadályozásaA vérlemezkék össze­tapadása csökkenGyomorvérzésGyomorfekély, aszpirinallergia
A LÉGZŐRENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK
GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Orrdugulás elleni szerek, köhögés­csillapítók: dextro-metorfán, pentoxiverin stbKöhögés, légúti hurutFelszárítja a váladé­kot, csökkenti a köhögést.Álmatlanság, tachycardia (rend­szertelen szívverés), nyugtalanság, szorongásMagas vérnyomás, cukorbetegség
Antikolinerg szerek: ipratropium, tiotropiumAsztmaLazítja a hörgők izmait.Szájszárazság, szék­rekedés, vizelési nehézségZöld hályog
Antihisztaminok: cetirizin, levocetirizin, loratidin, prometazin, mizolasztin, fexofenadin, dezloratadinAllergiák: széna­náthaCsökkenti a hiszta-min hatását a szer­vezetben, amely tágítja a kisebb ereket és szűkíti a hörgőcskéketÁlmosság, kiütések, szájszárazság, homályos látás, fokozott szív­dobogásEpilepszia, máj- és vese-rendellenessé­gek, zöld hályog, porphyria
Hörgőtágítók: fenoterol, szalbu-tamol, szalmeterol, terbutalin, formoterolKrónikus obstruktiv tüdőbetegség, asztmaEllazítja a hörgőcskék izmait.Kézremegés, fejfájás, idegfeszültség, hőhullámok, fokozott szívdobogásPajzsmirigytúlműködés, magas vérnyomás, ritmuszavar
Kortikoszteroidok: beklometazon, budezonid, flutikazon, ciklezonid, hidrokortizon, prednizolon, metilprednizolonKrónikus légzőszervi betegség, asztmaGátolja a szervezet károsodásra, betegségre adott reakcióját, ezáltal csökkenti a gyulladást.Hosszú távon: folyadék-visszatartás, magas vérnyomás, csontritkulás, depresszió, cukorbetegségSzisztémás szteroidok (gondos monitorozást igényelnek): bárányhimlős beteg kerülése; belélegzett szteroidok: szájüregi gombás fertőzés
Montelukast, zafirlukastAsztmaGátolja a leukotrién-receptorokatGastrointestinalis kiütésMájelégtelenség
Orrdugulás elleni szerek: efedrin, tramazolin, xilometazolin, nafazolinSzénanátha, közönséges megfázásCsökkenti az orrjáratok gyulladását és a nyálkatermelést.Az orrnyálkahártya kiszáradása és irritá-ciójaMagas vérnyomás
AZ EMÉSZTŐRENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK
GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Savlekötők: magnéziumvegyületek, alumíniumvegyületekGyomor- és bél-fekély, rekeszizomsérvSemlegesíti a savat a gyomorban és a bélben, ezáltal csökkenti a gyulladást.Ritka, de a túlzott használat megzavarhatja a szervezet folyadékegyensúlyát.A savlekötők semlegesíthetnek más gyógyszereket, vagy reakcióba léphetnek velük.
Antikolinergikum: hioszcinIrritábilisbél-szindróma, gyomor-és bélfekélyekEllazítja a bél izomzatát; csökkenti a gyomornedv-elválasztást.Szájszárazság, látásproblémák, vizelési nehézségZöld hályog
Hasmenés elleni szerek: bizmut-szubszalicilát, loperamid, difenoxilát, orvosi aktív szénHasmenésLelassítja a széklet továbbítását; csökkenti a hasmenés miatt fellépő víz- és sóveszteséget.Székrekedés, bélelzáródásBélfertőzések, gyulladásos bélbetegség, vese- és májproblémák
Antiemetikumok: metoklopramid, pro-metazin, domperidon, difenhidramidHányás, súlyos hányinger, tengeribetegségGátolja a hányási reflex agyi központját.Álmosság, szájszárazság, önkéntelen rángásokVese- és májproblémák, kiszáradás, zöld hályog
Étvágycsökkentők, elhízás elleni szerek: orlisztát, szibutraminKóros elhízásTeltségérzetet ad; gátolja az étvágyért felelős központot az agyban; megakadályozza a zsírok felszívódását.Székrekedés, fokozott bélgáztermelés, hasmenés, álmosság, szédülés, szorongás, depresszióPszichiátriai rendellenességek, kábítószerhasználat, terhesség, szoptatás, epilepszia, zöld hályog
Immunszuppresz-szánsok: szulfaszalazin, meszalazinFekélyes vastagbélgyulladásElnyomja az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladást.Fejfájás, kiütés, hányinger, láz, túlérzékenységVérsejtdyscrasia, suulfonamid- érzékenység
Hashajtók: korpa, biszakodil, laktulóz, metil-cellulóz, útifű, szenna, fenolftalein, sodium picosulfat, nátrium-pikoszulfátSzékrekedés, paraziták kihajtásaNöveli a széklet víztartalmát; serkenti a vastagbél izmainak összehúzódásátHasmenés, fokozott bélgáztermelés, felfúvódás, kólikaBélelzáródás
Ásványianyag-pótló szerek: glükóz, kálium-klorid, nátrium-kloridFolyadék- és ásványianyag-pótlás hasmenés eseténPótolja a só- és folyadékveszteséget.ÖdémaVese-, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás
Kortikoszteroidok: budeszonid, dexametazon, hidrokortizon, prednizolon, metilprednizolonCrohn-betegségGátolja a szervezet reakcióját károsodás vagy betegség esetén, csökkenti a gyulladást.Folyadék-visszatartás, magas vérnyomás, csontritkulás, depresszió, cukorbetegség; a kezelés hirtelen abbahagyása: vérnyomásesés, sokkSzisztémás szteroidok (gondos monitorozást igényelnek): bárányhimlős beteg kerülése
H2-receptor-gátlók: Cimetidin, nizatidin, ranitidin, famotidinGyomor- és bélfekélyek, a gyomor védelme a nemszteroid gyulladásgátlók hatásától, refluxCsökkenti a gyomorsavtermelést a H2 típusú hisztaminreceptor gátlása révén.Hasmenés, kiütés, szédülésMás gyógyszerekkel való kölcsönhatás
Protonpumpagátlók (PPI); lanzoprazol, Omeprazol, pantoprazolGyomor- és bélfekélyek, véd a nemszteroid gyulladásgátlók hatásátólGátolja a gyomorsavtermelést.Hasmenés, hányinger, kiütés, székrekedés, fejfájásBélelzáródás

A KIVÁLASZTÓ RENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Vízhajtók: furoszemid, spironolakton, tiazidokVízvisszatartás, cirrózis, vesebetegségekSerkenti a vesék víz-és sókiválasztását.Köszvény, impotencia, káliumhiányVeseelégtelenség, terhesség, cukorbetegség, Addison-kór
Lúgosítószerek: kálium-citrátHólyaghurutCsökkenti a vizelet savasságát.Gyomorirritáció, hasmenésBélfekély, veseproblémák, előrehaladott terhesség

A REPRODUKTÍV RENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Béta-2-agonisták: szalbutamol, terbutalinKoraszülésEllazítja a méh izmait.Kézremegés, fejfájás, idegfeszültség, hőhullámok, fokozott szívdobogásPajzsmirigy-túlműködés, magas vérnyomás, ritmuszavarok
Gomba elleni szerek: flukonazol, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, nisztatin, kaszpofunginGombás fertőzés (candidiasis)Elpusztítja a gombasejteket.Hányinger, hányás, másodlagos bakteriális fertőzések; a ketokonazol okozhat súlyos májproblémákat.Szájon át szedve: májbetegség
Gonadotropinok és gonadotropin-serkentő hormon analógok: buserelin, goserelin, triptorelinEndometriosis, meddőség, erős menstruációs vérzés, premenstruációs szindrómaSerkenti a gonadotropin felszabadulását.A petefészkek túlzott serkentése, többszörös terhesség lehetősége, allergiás reakciókTerhesség, petefészekciszta, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés
Hormonpótló terápia: ösztrogének, progesztogénekMenopauzaFenntartja az ösztrogénszintet.Hányinger, testsúlyváltozások, ödéma, depresszió, fejfájás, kiütésTerhesség, ösztrogénfüggő rák, mélyvénás trombózisok
Hormon: progesztogénekFájdalmas vagy erős menstruáció, endometriosis, emlőrákNöveli a progeszteronszintet a szervezetben.Hányinger, folyadékvisszatartás, hízásTerhesség, májbetegségek, artériabetegség, porfíria
IMMUNRENDSZERRE VALÓ GYÓGYSZEREK
GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Antihisztaminok: cetirizin, levocetirizin, loratidin, pro-metazin, mizolasztin, fexofemodin, dezloratadinAllergiák: szénanátha, csalánkiütés, rovarcsípések, gyógyszerallergiaCsökkenti a hisztamin szervezetre gyakorolt hatását: a kisebb erek tágulását és a hörgőcskék szűkülését.Álmosság, kiütések, szájszárazság, homályos látás, fokozott szívdobogásEpilepszia, máj- és vesebetegségek, zöld hályog, porfíria
Immunsszánsok: azatioprin, ciklosporin, takrolimusz, basziiliximab, etanerceptSzervátültetésElnyomja az immunrendszert, csökkenti a beültetett szövet kilökődésének veszélyét.Vesekárosodás, hirsutismus, vérnyomásproblémák, fertőzésekre való érzékenységVesebetegség (ciklosporin), terhesség, magas vérnyomás, fertőző betegség

A BŐR ÉS AZ ÉRZÉKSZERVEKRE VALÓ GYÓGYSZEREK

GyógyszerAlkalmazásHatásMellékhatásokEllenjavallatok
Gomba elleni szerek: ekonazol, ketokonazol, klotrimazol, bifonazol, nisztatin, terblnafin, amorolfin, ciklopirox stb.tinea, lábgomásodás, a körmök gombás fertőzéseElpusztítja a gombasejteket.A ketokonazol súlyos májproblémákat okozhat; szájon át szedve: hányinger, hányás, másodlagos bakteriális fertőzésekSzájon át szedve: májbetegség
Kortikoszteroidok: betametazon, hidrokortizon, triamkinolon stb.Allergiák, ekcéma jelegű rendellenességekGátolja a szervezet reakcióját betegség esetén, csökkenti a gyulladást.A bőr elvékonyodása, a fertőzés rosszabbodásaRosacea, akné, bőrfertőzések, psoriasis
Orrdugulás-elhárító szerek: efedrin, pszeudoefedrin, xilometazolinKözépfülfertőzésFelszárítja a váladékot.Az orrnyálkahártya szárazsága és irritációjaMagas vérnyomás

GYÓGYSZEREK TÖBBFÉLE CÉLRA

Bizonyos gyógyszereket nem egy-egy meghatározott betegség vagy rendellenesség kezelésére fejlesztettek ki, hanem számos különböző betegség kezelésére alkalmazzák őket. E kategória leggyakrabban használt gyógyszerei a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok és az antivirális szerek.
FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK
Egyszerű fájdalomcsillapítók: paracetamol, metamizol, acetilszalicilsav stb.Enyhe vagy mérsékelt fájdalom, lázCsökkenti a szervezte fájdalomérző képességét; nem gyulladás csökkentő szerEnyhe bőrkiütés; túladagolás esetén súlyos máj- és vesekárosodásMáj- és vesebetegségek
Opiát fájdalomcsillapítók: kodein, meperidin, morfin, hidromorfon, oxikodon, petidin, fentanil, tramadolSúlyos, akut és krónikus fájdalom: szívroham, szülés, rák, vesekő, epekő;Csökkenti a fájdalomérzetet, és eufóriát, álmosságot vált ki.Székrekedés, a légzés lassulása, hányinger, vérnyomáscsökkentés, függőségMegnőtt koponyaűri nyomás, fejsérülések
Nemszteroid gyulladásgátlók: ibuprofen, indometacin, naproxen, diklofenác, piroxikám, meloxikám, nimeszulidMérsékelt fájdalomGátolja a gyulladást, amely az idegvégződések irritálása révén fájdalmat okozna.Emésztőszervi zavarok, hányinger, máj- és vesekárosodás, fejfájás, gyomor- és bélfekélyGyomor- és bélfekély, asztma, véralvadási zavarok, terhesség, szoptatás
Lázcsillapítók: metamizol, acetilszalicilsav, paracetamol, aminofenazonMagas testhőmérsékletCsökkenti a testhőmérsékletet, a prosztaglandinok gyulladáskeltő hatásának gátlásával.Hányinger, gyomorrontás, gyomor- és bélfekély; az aszpirin Reye-szindrómát okozhat, ne adjuk 12 év alatti gyermeknekAszpirinallergia, máj- és vesebetegség, gyomor- és bélfekély, terhesség
ANTIBIOTIKUMOK
Aminoglikozidok, makrolidok, cefalosporinok, metronidazol, penicillinek, szulfonamidok, tetraciklinek, kinolonok, glikopeptidekBakteriális fertőzésekBizonyos baktérium fajtákat elpusztít.Hányinger, hányás, hasmenés, allergiás válasz, bőrkiütés, a fogak elszineződéseVeseproblémák, alkoholizmus, allergiás reakció egy specifikus antibiotikummal szemben, terhesség (aminoglikozidok, szulfonamidok, tetraciklinek)
MALÁRIA ELLENI SZEREK
Klorokin, meflokinA malária megelőzése és kezeléseMegakadályozza, hogy a maláriát hordozó parazita szaporodni tudjon.Fejfájás, szemkárosodás, fülcsengés; meflokin; ritkán fejfájás, vizuális, pszichiátriai és neurológiai zavarokEpilepszia, korai terhesség, szoptatás, máj- és vesebetegségek
ANTIVIRÁLIS SZEREK
Aciklovir, ribavidin, amatdin, zidovudin, oszeltamivirin, ganciklovir, famciclovir, valganciklovir stb.Ajakherpesz, genitális herpesz, övsömör, bárányhimlő, HIV, AIDS, influenza AMegakadályozza a vírus szaporodását.Bőrön: enyhe kiszáradás, égő érzet; szájon át: hányinger, fejfájás, vérszegénység, álmatlanságVérszegénység, vese- és májproblémák, epilepszia, gyomor- és vesebetegségek
KEMOTERÁPIA
Ciklofoszfamid, doxorubicin, etopozid, fluorouracil, ifoszfamid, vinkrisztinRák, rosszindulatú elváltozásokElpusztítja a ráksejteket és gátolja az osztódásukat; az ép sejtekre is hat.Hányinger, hányás, hajhullás, gyenge immunitás, csontvelői rendellenesség, meddőség, életveszélyes toxicitásTerhesség: ha a rák súlyos, a toxikus hatások nem hissszabbítják meg az életet vagy javítják az életminőséget.

Kemoterápia a daganatos megbetegedések kezelésére, gyógyítására

A ráksejtek gyorsan osztódnak, és képesek eljutni a test különböző részeibe a véráram vagy a nyirokrendszer útján. A kemoterápia célja, hogy ezt megelőzze citotoxikus – a sejtek számára mérgező -gyógyszerek alkalmazásával, amelyek károsítják vagy elpusztítják a rákos sejteket. A kemoterápia eredményezhet teljes gyógyulást vagy hatására a daganat visszafejlődhet. Mivel zonban a citotoxikus gyógyszerek nem specifikusak a ráksejtekre, hatással lehetnek az egészséges sejtekre is.

A ráksejt nem az egyetlen gyorsan osztódó sejttípus a szervezetben. A csontvelő vérképző szöveteiben, a szőrtüszőkben, a tápcsatornában és a reproduktív rendszerben egyaránt vannak gyorsan osztódó sejtek. A kemoterápia legtöbb mellékhatását e területek sejtjeinek károsodása okozza. Egyéb, kevésbé gyakori mellékhatás lehet a hányás, a hasmenés, a székrekedés, a neuropátia, a vese- és húgyhólyagproblémák.

Mivel a kemoterápiát gondosan meg kell tervezni, a gyógyszereket kúraszer űen ciklusokban adják, időnként szünetet tartva.

A választott gyógyszertől vagy gyógyszerektől függően a kezelést részekre osztják: ezek néhány órától néhány napig tarthatnak. Időnként szükség van egy- vagy többnapos kórházi benn-tartózkodásra is.

Ez alatt a hosszú időszak alatt fontos, hogy megpróbáljuk minimálisra csökkenteni az életvitelünkben bekövetkező változásokat. Hogy megbirkózzunk a fáradtsággal és a letargia, a gyengeség érzésével – amelyek mind gyakori mellékhatások -, ügyeljünk arra, hogy éjjel sokat pihenjünk, napközben iktassunk be rövid szunyókálásokat, és rendszeresen sétáljunk abban a napszakban, amikor energiaszintünk a legmagasabb. Szervezzünk segítséget a háztartás és a gyermekek körüli teendők ellátására, és csökkentsük a kimerítő tevékenységeket.

A kemoterápia során bágyadtnak és gyengének érezhetjük magunkat, mivel a kezelés csökkenti a csontvelőben keletkező vörösvértestek számát, amelyek az oxigént szállítják.

Ezeknek a sejteknek a hiánya vérszegénységet és alacsony vérnyomást okoz. Ügyeljünk arra, hogy a fürdővíz vagy a zuhany ne legyen túl forró. Ne változtassunk hirtelen testhelyzetet, mert elszédülhetünk.

A hányinger és a hányás a kemoterápia leggyakoribb mellékhatása; az orvos hányinger elleni gyógyszert írhat fel, hogy csökkentse ezek jelentkezését. Bár lehet, hogy nincs kedvünk enni, szervezetünknek szüksége van a kiegyensúlyozott, friss gyümölcsben, zöldségben és vasban gazdag tápanyagokra. Nagy étkezések helyett együnk többször kis meny-nyiséget; kerüljük a gyorsételeket és a fűszeres vagy zsíros ételeket. Igyunk sok folyadékot, de ne étkezés közben. Kezelés előtt ne együnk.

Ha hányunk a kezelés után, ne együnk néhány óráig, hanem apránként igyunk sok folyadékot. Kerüljük az olyan helyeket, ahol erős szagokat lehet érezni – például az éttermeket és a parfümériákat -, és alkalmazzunk relaxációs technikákat, hogy csökkentsük a kezelés szervezetünkre gyakorolt kellemetlen hatását.

A kemoterápiás szerek befolyásolják a szervezet fertőzések elleni védelmét biztosító fehérvérsejtek keletkezését.

A kezelés során monitorozzák vérképünket, és ha a fehérvérsejtszám túlságosan lecsökken, a kemoterápiát felfüggeszthetik, vagy csökkenthetik a dózist egy időre, hogy a csontvelő működése helyreállhasson.

Segítsük immunrendszerünket azzal, hogy szigorú higiéniai szabályokat vezetünk be; kerüljük az állatokat, a tömeget, a náthás vagy influenzás, illetve a közelmúltban beoltott embereket. A fertőzés bármilyen jeléről – láz, verejtékezés, bőrgyulladás, torokfájás, köhögés, hüvelyfolyás vagy viszketés – azonnal számoljunk be orvosunknak. A vágások és horzsolások is elfertőződhetnek, ezért ha piszkos munkával járó feladatokat, például házimunkát vagy kerti munkát végzünk, viseljünk védőkesztyűt, hogy óvjuk bőrünket. A gyógyszerek érzékenyebbé tehetik bőrünket a napfényre,

Egyes rák elleni gyógyszerek átmenetileg károsíthatják a szőrtüszőket, aminek hatására egész testünkön kihullik a szőr és a haj.

Megváltozhat a haj színe és szerkezete is. Mielőtt elkezdődne a kezelés, vágassuk rövidre a hajunkat, hogy köny-nyebb legyen bánni vele. Használjunk puha kefét és kímélő sampont, hogy ne sértsük föl a fejbőrt; kerüljük a forró haj sütő vas használatát, a hajszárítót pedig a legalacsonyabb fokozatra állítsuk. A hajunk végül ki fog nőni, de addig is elrejthetjük a hiányát parókával, kalappal vagy sállal.

Egyes kemoterápiás szerek befolyásolják a véralvadásban szerepet játszó vérlemezkék keletkezését a csontvelőben. Azonnal szóljunk az orvosnak, ha például elállíthatatlan orrvérzés, feketére színeződött széklet, véres vizelet vagy bőr alatti vörös pöttyök jelentkeznek. Ha a vérlemezkék száma túlságosan lecsökken, vérátömlesztésre lehet szükség. Ne szedjünk semmilyen vény nélkül kapható gyógyszert az orvossal való konzultáció nélkül.

Sok kemoterápiás gyógyszer meddőséget okozhat férfiak és nők esetében egyaránt.

A termékenység újra normális lehet a kezelés vége után, de nem minden esetben. Mielőtt elkezdődik a kezelés, járjunk utána a lehetőségeknek: például a petesejtek tárolásának, ha gyógyulásunk után szeretnénk gyermeket. Ha meddőségi kezelésben részesülünk, ezt el kell halasztani, míg véget nem ér a kemoterápiás kezelés. A gyógyszerek menopauza jellegű tüneteket is okozhatnak, például hőhullámokat és hüvelyszárazságot.

A rák elleni szerek veszélyeztethetik a fejlődő magzatot is. Ügyeljünk arra, hogy mindig használjunk fogamzásgátlót a kemoterápia során. Ha a beteg terhes, amikor felállítják a diagnózist, a kezelés előtt meg kell tudnia, milyen hatásai lehetnek a kemoterápiának, és mivel járhat a kezelés elhalasztása.

 A kemoterápia során citotoxikus gyógyszereket adnak a ráksejtek felgyorsult növekedésének vagy szaporodásának gátlására.

A gyógyszereket különböző módokon alkalmazzák: intravénás injekcióval, közvetlenül az érintett területre, rögzített katéteren keresztül vagy szájon át (tabletta formájában), ez utóbbi azonban nem minden gyógyszer esetében lehetséges.

A választott módszer számos faktortól függ, többek között a rák típusától és súlyosságától, az alkalmazott gyógyszertől, életkorunktól és általános egészségi állapotunktól. Ha intenzív kezelésre van szükség, általában speciális rendelőbe vagy kórházba kell mennünk. Legtöbbször kisebb adagokban adják a kezelést, hogy csökkentsék a mellékhatásokat. Mivel a normális sejtek gyorsabban helyrejönnek, mint a ráksejtek, meghatározott időközönként adagolt citotoxikus szerek lehetővé teszik a normális sejtek regenerációját.

A sugárterápia során nagy energiájú (radioaktív) sugárzást használnak, amely megtámadja és elpusztítja a rosszindulatú daganatokat. Az egész testre ható, gyógyszeres kezeléstől (kemoterápiától) eltérően a sugárterápia célzott kezelési mód, amelyet magára a daganatra lehet irányítani. A ma már egyre specializáltabb sugárterápiába az elektronsugár-terápia és a neutronterápia is beletartozik.

A kóros elváltozásra összpontosított besugárzás elpusztítja a ráksejteket, miközben a lehető legkisebb károsodást okozza a szomszédos, normális sejtekben.

A ráksejtek különösen érzékenyek a sugárzásra, mivel gyorsan osztódnak és nőnek, és bár a sugárzás a normális sejtekre is hat, ezeknek jobb a regenerációs képességük, így nagy részük helyrejön a kezelések között. A normális sejtekben okozott károsodások ennek ellenére mellékhatásokhoz vezetnek, jóllehet a kezelés teljesen fájdalommentes.

A sugárterápiát gyakran kemoterápiával vagy műtéttel együtt alkalmazzák. Sor kerülhet rá műtét vagy kemoterápia előtt, hogy a daganat mérete csökkenjen

De a sebészi beavatkozás vagy a kemoterápia után is alkalmazhatják; ekkor az a cél, hogy elpusztítsák az kemoterápia közben kap besugárzást. Sugárterápiát adhatnak az előrehaladott rák tüneteinek, például a fájdalomnak az enyhítésére is.

Mire számíthatunk a sugárterápiás kezelés során?

Radiológus vagy sugárterápiával foglalkozó onkológus eldönti a besugárzás típusát, dózisát, és pontosan meghatározza a kezelendő terület helyét és kiterjedését. A legtöbb beteg külső besugárzást kap: a sugárzás áthatol a bőrön, eljutva a daganat helyszínére. Egyes esetekben radioaktív anyagot ültetnek be a daganat helyére, de az is előfordul, hogy a külső besugárzást követően kapunk beültetést.

Az első fázis az előkezelés, amely harminc perctől három óráig terjedhet. Általában járóbeteg-ellátás keretében kapjuk a kezelést, hétköznaponként hat-nyolc héten át.

A kezelőorvosok pontosan meghatározzák, hogy mely ponton, milyen mélyen és mennyi ideig kell behatolnia a sugárnyalábnak a szervezetbe. Speciális filctollal megjelölik a behatolási pontokat a bőrünkön.

A közelmúltban rövidebb, intenzívebb kezelésekkel is kísérleteztek, és azt találták, hogy egyes tumorok esetében ezek éppen olyan hatékonyak. Testünket védőköpennyel fedhetik le, hogy megvédjék az egészséges sejteket a károsodástól. A kezelés legfeljebb egy órán át tart, bár a sugárnyalábot csak néhány percre kapcsolják be.

A belső besugárzás egyik típusa az implantátu-mos kezelés, mely lehetővé teszi, hogy rövid időn át állandó besugárzást adjanak egy behatárolt területre.

A sugárforrást általános érzéstelenítés mellett a testüregben, ritkábban a szövetek közé szúrt tűben helyezik el (például méhnyakrák, nyelőcső-, orrgarat- és más daganatok esetében). A belső sugárkezelés másik típusa a vénás injekcióval a testbe juttatott radioaktív izotóp.

A sugárzás kibocsátása során egyágyas szobában kell feküdnünk a kórházban, hogy másokat ne érjen sugárzás. A benntartózkodás időtartama csak néhány nap, mivel az izotóp fokozatosan elveszti hatását. A radioaktív implantátum néhány percen vagy néhány napon át is alkalmazható. Kisebb implantátumokat a helyükön is hagyhatnak a kórházból való távozás után.

A sugárterápia mellékhatásai egyénenként változók; attól is függnek, hogy melyik területet kezelik

A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az étvágytalanság, a bőr irritációja a kezelt területen és az érzelmi stressz. Előfordulhatnak helyi mellékhatások is: például a fej besugárzása okozhat hajhullást, de a testszőrzetet nem károsítja, az emlőrák kezelése okozhatja a váll merevségét, az emlő és a mellbimbó fájdalmát, a mellméret növekedését vagy csökkenését.

A legtöbb, sugárterápiával kezelt beteg fáradtságot és energiahiányt tapasztal.

 • A rák tünetei, például a fájdalom, az étvágycsökkenés és a stressz csak súlyosbítja a problémát. A kimerültség azonban jobbára eltűnik a kezelés végeztével.
 • Pihenjünk sokat éjjel és nappal is, végezzünk kevesebb házimunkát. Kérjünk és fogadjunk el segítséget barátainktól és családunktól. Mérsékelt intenzitással mozoghatunk is, de csak olyan társas eseményekben vegyünk részt, amelyekhez kedvet érzünk.
 • Bánjunk kíméletesen a bőrünkkel
 • A külső besugárzás hatására a bőr vörössé és érzékennyé válhat, mintha leégett volna a napon. Néhány kezelés után száraznak és viszketegnek érezhetjük. Bármilyen nedvesség megjelenéséről szóljunk a kezelőorvosnak, mivel kezelés nélkül nyílt sebek alakulhatnak ki. Útmutatást fogunk kapni a bőrünk ápolásával kapcsolatban, és fontos, hogy ezeket be is tartsuk, mivel bőrünk érzékennyé és sérülékennyé válik a károsodásokkal és a fertőzésekkel szemben.
 • Kérdezzük meg orvosunkat, hogy milyen termékeket – púdert, krémeket, napkrémet stb. – szabad használni. Kerüljük a merev, szoros ruházatot is.

A sugárterápiával kezelt embereknek gyakran csökken az étvágyuk, ami jelentős fogyáshoz vezet.

A tápcsatornában kialakult rákok megnehezíthetik a rágást, a nyelést vagy az emésztést, súlyosbítva a problémát. A kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni fogják testsúlyunkat, s ha bármilyen, evéssel kapcsolatos probléma vagy hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés lép fel, arról késedelem nélkül be kell számolni a kezelőorvosoknak. A következők segíthetnek.

 • Együnk kis mennyiségeket napjában többször, ne csak főétkezéskor.
 • Tartsunk kiegyensúlyozott, változatos étrendet; a dietetikus el fogja mondani, ha speciális diétára van szükségünk.
 • Tejszínnel, sajttal ízesítsük az ételt.
 • Pépesítsük az ételt, ha nehezünkre esik a nyelés.
 • Fogyasszunk folyékony táplálékkiegészítőket, hogy növeljük a fehérjebevitelt.
 • Főzzük meg, majd fagyasszuk le kis adagokban az ételeket (vagy kérjünk meg erre másokat), hogy bármikor ehessünk, amikor megéhezünk.
 • Tartsunk magunknál rágcsálnivalókat.
 • Dobjuk fel az étkezéseket egy pohár borral, de csak akkor, ha az orvos megengedi.

Ha rákkal diagnosztizálnak és kezelnek bennünket, az félelemre adhat okot, hiszen szembe kell néznünk a kezelés mellékhatásaival, a rák tüneteivel és az ismeretlentől való szorongással.

Hasznos lehet a rendszeres találkozás egy pszichológussal, valamint a relaxációs technikák alkalmazása.

Csatlakozzunk a rákbetegek önsegítő csoportjainak egyikéhez, ahol olyanokkal beszélhetjük meg aggodalmainkat, akikben megbízunk, és akik jól ismerik problémáink természetét.

 Műtét előtt áll? Tegye fel kérdéseit a szakembernek! Ha többet tud, könnyebb döntenie!

Műtét előtt időt kell hagynunk egy kis kutatásra, fel kell tegyünk megválaszolandó kérdéseket, majd a tervezett beavatkozásról alaposan el kell gondolkoznunk, íme néhány kérdés, amelyre mindenképpen választ kell kapnunk, mielőtt beleegyeznénk a műtétbe.

 • Valóban szükség van a beavatkozásra?
 • Milyen egyéb kezelési lehetőségek vannak?
 • Létezik-e kevésbé invazív kezelés?
 • Mi történik akkor, ha nem kerül sor a műtétre?
 • Milyen veszélyei és milyen előnyei vannak a műtétnek?
 • Hány ilyen műtétet végzett már a sebész?
 • Mennyit végzett az elmúlt hónapban?
 • Mi a műtét kimenetele és túlélési aránya?
 • Milyen típusú érzéstelenítést fognak alkalmazni a műtét során?

Számos okból lehet szükség műtéti beavatkozásra: hogy helyreállítsanak vagy újraépítsenek valamit, ami károsodott vagy tönkrement; eltávolítsanak valamit, aminek a jelenléte nemkívánatos a szervezetben; szövetet, elektronikus vagy mechanikus eszközt ültessenek be; áthelyezzenek valamit, ami elmozdult normális helyéről; segítsék egy probléma diagnózisát; megelőzzék egy betegség terjedését; vagy enyhítsék a kellemetlenséget. Bármi is a cél, a műtétnek – mint minden más kezelési módnak – megvannak a maga kockázatai és előnyei.

SZEMPONTOK A MŰTÉT ELŐTT ÉS UTÁN

A műtét érzelmileg megterhelő, stresszes élmény. Hogy a beavatkozás a lehető legkevesebb feszültséggel és izgalommal járjon, fontos, hogy felkészültnek érezzük magunkat, és a lábadozás során alaposan tájékozódjunk az eredményről. Az orvos a műtét előtt tájékoztatni fog bennünket a kockázatokról és a várható előnyökről. Az alábbi táblázatban azokat a műtéttel kapcsolatos orvosi és praktikus szempontokat gyűjtöttük össze, amelyekre érdemes odafigyelni.
ORVOSI ELŐZMÉNYEK Ha az alábbi kérdések közül bármelyikre igen a válasz, tájékoztassuk az orvost a műtét előtt.
Van-e bármilyen gyógyszer- vagy ételallergiánk?
Van-e általános egészségi problémánk?
Van-e lázunk, náthánk vagy kiütésünk?
Szedünk-e bármilyen, vény nélkül kapható gyógyszert?
Ha igen, mit, mire és mióta?
Szedünk-e vérhígítót? Van-e esélye, hogy terhesek vagyunk?
Fogyasztunk-e rendszeresen alkoholt vagy illegális kábítószereket, illetve dohányzunk-e?
Szenvedünk-e cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy bármilyen szívbetegségben?
A Ml SZEREPÜNK A MŰTÉTRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN
Hagyjuk abba vagy mérsékeljük a dohányzást a műtét előtt.
Ha bármilyen gyógyszert szedünk, kérdezzük meg az orvost, hogy nem kell-e abbahagynunk.
Szervezzük meg, hogy kísérővel érkezzünk a kórházba, illetve onnan haza.
Fontos, hogy legalább két nappal a beavatkozás előtt már ne igyunk alkoholt.
Azonnal tájékoztassuk az orvost, ha nem érezzük jól magunkat, vagy kiütések jelentek meg rajtunk.
A MŰTÉT ELŐTTI ESTE ÉS A MŰTÉT REGGELE
Reggeli műtét előtt éjfél után már ne együnk és igyunk semmit.
Ha fogat mosunk, öblítsünk és köpjünk - ne nyeljük le a fogkrémet.
Ne rágógumizzunk.
Gyógyszert kis korty vízzel vegyünk be (az orvos beleegyezésével).
Inzulinfüggő cukorbetegség esetén az orvos cukorinfúziót rendel el, amelyhez inzulint kapunk (esetleg másfajtát, mint amit mi szedünk).
Zuhanyozzunk vagy fürödjünk az orvos utasításának megfelelően.
Viseljünk laza, kényelmes ruhát.
Távolítsuk el a sminket, a rúzst és a szájfényt.
MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL?
Az orvosi műtéti beutaló egy példányát és minden olyan iratot, amelyre az orvos utasításának megfelelően szükség lehet.
Aktuálisan szedett gyógyszereink listáját vagy dobozát.
Személyazonosításra alkalmas igazolványt, például személyi igazolványt, diákigazolványt vagy jogosítványt.
TAJ-kártyát vagy egyéb, biztosítással kapcsolatos iratokat.
Nevünkkel ellátott táskát vagy dobozt személyes tárgyaink számára.
TISZTÁZANDÓ KÉRDÉSEK A MŰTÉT UTÁN
A számunkra felírt gyógyszerek.
A varratok, kapcsok vagy vágások ápolása.
Fürdés és zuhanyozás.
Fájdalom: mire számítsunk, hogyan csillapíthatjuk?
Fizikai aktivitás, beleértve a házimunkát.
Étkezés. Autóvezetés. Mikor élhetünk újra nemi életet?
JELEK ÉS TÜNETEK A MŰTÉT UTÁN, AMELYEKRŐL SZÓLNI KELL AZ ORVOSNAK
Láz. Nem csillapodó, hosszan tartó fájdalom. Indokolatlan hányinger, hányás.Fájdalom, bőrpír, melegség vagy váladékszivárgás a varrat, kapcsok vagy vágás területén.Vizelési vagy székelési képtelenség.

Kezelőorvosunk, a sebész és az aneszteziológus együtt készítenek fel a műtétre

A sebész részletes tájékoztatást ad betegségünkről és annak műtéti megoldásáról. Beszéljük meg vele, hogy van-e más kezelési mód, vagy a műtét elkerülhetetlen. Kérdezzünk rá a beavatkozás esetleges következményeire és szövődményeire; mennyi idő szükséges a felépüléshez; kell-e valamilyen speciális utókezelés vagy diéta. Ha mindezzel tisztában vagyunk, bátrabban nézünk a beavatkozás elé, és nagyobb biztonsággal tervezzük meg a közeli jövőt.

Műtét előtt találkoznunk kell az aneszteziológussal (altatóorvos), aki kikérdez bennünket általános állapotunkról, betegségeinkről, szedett gyógyszereinkről, gyógyszerérzékenységünkről, korábbi műtéteinkről. Egy fizikális vizsgálat, a levett laborértékek és a röntgenvizsgálatok birtokában felméri az altatás kockázatát. Megbeszéli velünk az altatás vagy érzéstelenítés menetét és várható szövődményeit. Elmondja a műtét előtti teendőket, és javaslatot ad, hogy közvetlenül a műtét előtt mely gyógyszereinket vegyük be.

A kivizsgálás során találhatnak olyan elváltozást, amely azonnali – életmentő -műtétet igényel. Ekkor az ügyeletes sebész és az aneszteziológus ismerteti a kockázatokat és az előnyöket.

A sürgős műtétek gyakori típusai közé tartoznak az autóbaleset során szerzett sérülések, egyéb károsodások; az égés, az értágulat megrepedése, az agyi károsodás, a súlyos nőgyógyászati vérzések, a méhen kívüli terhesség, a bélelzáródás és a vakbélgyulladás miatt szükségessé vált beavatkozások.

Mire számíthatunk a műtét napján?

Ha a műtét kórházi tartózkodást igényel, a szükséges papírok kitöltése után a nevünkkel ellátott karszalagot kapunk, majd elküldenek minket a számunkra kijelölt szobába. Itt az utcai ruha helyett kórházi ruhát vagy saját hálóruhát húzunk; el kell távolítanunk a kontaktlencsét, a szemüveget, a hallókészüléket, a protézist és a sminket. A kórház kijelölt dolgozója ismerteti velünk a kórház házirendjét, és megmutatja, hol és hogyan tárolhatjuk személyes holminkat.

A kellő időben megkérnek, hogy ürítsük ki hólyagunkat; a műtét előtt fél-háromnegyed órával enyhe nyugtatót kapunk, mely segít ellazulni. A nővér intravénás katétert is behelyezhet valamelyik vénánkba, amelyen át szükség esetén folyadékot és gyógyszert kaphatunk.

Ha eljön a műtét ideje, hordágyon betolnak a műtőbe. Az aneszteziológus asszisztens gondosan ellenőrzi karszala-gunkat. Ezután következik az érzéstelenítés (altatás vagy valamelyik vezetéses érzéstelenítési forma); különböző monitorozó készülékeket helyeznek ránk, amelyek mérik a vér oxigéntartalmát, a vérnyomást, a pulzust, a hőmérsékletet, a légzést, a szívverést és a műtét alatti éberséget.

Ha a műtétnek vége, ébresztés után visszavisznek a saját szobánkba. Ha megfigyelésre szorulunk, kitolhatnak az „ébredőbe”, ahol állandó kontroll alatt tartanak, míg állapotunk nem javul any-nyira, hogy visszakerülhessünk az osztályra. Ha a műtét előtt már nem voltunk jó állapotban, vagy nagyon hosszú, komoly műtéten estünk át, mely az osztályos felügyeletnél szorosabb megfigyelést igényel, átmenetileg az intenzív osztályra is kerülhetünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.