Betegségek és megelőzésük

Szembetegségek

Mik lehetnek a szembetegségek?

A leggyakoribb szembetegségek: a szem, illetve a kötőhártya gyulladása, az árpa, a szürke hályog és a zöld hályog.

Kötőhártya-gyulladásnál a szemben vérbőség keletkezik. Reggelre váladék jelenik meg benne, és a szem akár be is ragadhat. Többféle oka lehet: baktérium, vírus, idegen test, allergia, krónikussá vált orrmelléküreg-gyulladás vagy valamilyen góc a szervezetben de huzattól is kialakulhat.

A szürke hályog időskorban gyakoribb, de a betegség nem szükségképpen korfüggő. Lényege az, hogy a szemlencse homályossá válik.

A szürke hályog tünetei: a látás fokozatos és fájdalommal együtt nem járó elmosódása, elhomályosodása; megnövekedett érzékenység a napfényre és az éjszakai reflektorfényre; fényudvar észlelése a fényforrás körül; a színérzékelés megváltozása.

A zöld hályog a szemnyomás fokozódása miatt alakul ki. Fejfájással, általában féloldali erős migrénnel, hányingerrel és hirtelen látásromlással jár együtt. Idült formája a látás lassú romlásához vezet.

A szemgolyó két és fél centiméter átmérőjű, a szemüregben helyezkedik el. Védelmét a szemhéj, a kötőhártyák és a szemüregben lévő zsírszövetek látják el. A szempillák megvédik a portól, a könnymirigyek pedig a fertőzéstől, hiszen folyamatosan nedvesen tartják a szemet.

A szemben három réteg található:

  • a szemfehérje
  • az érhártya
  • és az ideghártya (retina).

Az érhártya ugyancsak három részből áll: a valódi érhártyából, amelyet az erek sűrűn behálóznak, a szemlencsét rugalmasan felfüggesztő sugártestből, valamint a szivárványhártyából (írisz). Az utóbbi közepén lévő nyílás a pupilla, amely erősebb fény hatására beszűkül, kevés fényben pedig kitágul.

Az ideghártya fontos része a vakfolt, ahol az erek és az idegek lépnek be, ettől oldalra található az éleslátásért felelős sárgafolt. Ott van a legtöbb fényérzékelő idegsejt (csapocska). A sárgafolt felel a nappali fénylátásért és a színlátásért.

Szürke hályognál lényeges, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjék, korai szakaszában ugyanis visszafordítható. Jelentős látásromlásnál azonban az egyetlen megoldást a szürke hályog eltávolítása és a lencsebeültetés jelenti.

Zöld hályognál a kezelés és a megelőzés egyaránt arra épül, hogy csökkentsék a szemnyomást, illetve javítsák a kollagén anyagcserét. Természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valaki a zöld hályog heveny tüneteit észleli: éles fájdalmat érez, látása elhomályosul, a szemek kivörösödnek, pupillája fényre merevvé (fixálttá) válik és kitágul. Ha egy ilyen beteget azonnal (12-48 órán belül) nem kezelnek megfelelően, akkor néhány nap alatt végleg megvakulhat.

Hályogbetegségeknél, rövidlátásnál többnyire jól működik a bioenergia-, illetve a pránakezelés, amelynek az elsődleges hatása azonban csupán 2-3 napig tart. Ezért javasolt a kezelést hetente 2-3 alkalommal végezni, így néhány hónap alatt komoly javulást lehet elérni.

Életmód

Kerüljük a szabadgyök-forrásként számba jövő táplálékot: az olajban sült és avas ételeket. Egy tudományos kutatás kimutatta, hogy a megnövekedett só-, illetve zsírfogyasztás fokozza a szürke hályog kialakulásának veszélyét. Fogyasszunk zöldségféléket, mert gazdagok kéntartalmú aminosavakban, különösen pedig narancssárga színű zöldségeket, mert azokban sok a béta-karotin és más karotinoidok. Emellett együnk sok friss gyümölcsöt, hogy minél több C- és E-vitamint vigyünk be természetes úton a szervezetbe.

Zöld hályog esetén ugyancsak ajánlott a sok C-vitamint és bioflavonoidokat tartalmazó friss gyümölcs és zöldség fogyasztása. Magas omega-3 zsírsav tartalmuk miatt előnyösek lehetnek az étrendben a tengeri halak (lazac, makréla, hering, tőkehal).

Bizonyított tény, hogy idős emberek, illetve szürke hályogban szenvedő személyek szemlencséjében többféle nehézfém magasabb koncentrációban fordul elő. A kadmium koncentrációja például két-háromszor nagyobb a normális értéknél. Tudjuk azt is, hogy a kadmium gátolja a cink beépülését egyes antioxidáns hatású, enzimszerűen működő fehérjékbe, így gyengíti a szervezet szabad gyökök ellen védő mechanizmusának működését. Az elsődleges környezeti kadmiumforrás a cigarettafüst, akinek tehát szürke hályogja van, se aktívan, se passzívan ne dohányozzék.

Szürke hályogban szenvedők ne szedjenek antihisztamin tartalmú gyógyszert. Zöld hályognál ugyancsak kerülendők az antihisztaminok, valamint a nyugtató hatású gyógyszerek. Jó tudni azt is, hogy az édesgyökér és a nagy mennyiségben bevitt niacin ugyancsak káros lehet.

A hályogos beteg kerülje az erős fényt, különösen a közvetlen napsütést. Ha a szabadban tartózkodik, hordjon olyan napszemüveget, amely védelmet nyújt az ultraibolya (UV) sugarak ellen.

Gyógynövények

A cickafark tea belsőleg történő fogyasztása szúró szemfájdalmakra, váladékozással és könnyezéssel együtt járó szembántalmakra is jó. A kamilla külsőleg – borogatás formájában – gyulladt szemre, kötőhártya-gyulladásra és árpára ajánlott.

A vérehulló fecskefüvet ugyancsak sokoldalúan lehet alkalmazni Maria Treben szerint. Mossunk meg egy levelet, és a lágy szárát morzsoljuk szét megnedvesített hüvelyk- és mutatóujjunk között. Az így nyert nedves anyagot a mutató-ujjunkkal óvatosan kenjük a szemzugba, miközben a szemet csukva tartjuk. Vigyázat: magába a szembe nem szabad bekerülnie, mert súlyosan károsíthatja! Hatása átterjed az egész szemre, és segít szürke hályognál, az ideghártya bevérzése és leválása esetén, gyengén látóknak, és egészséges, de megerőltetett szemnél is. Említésre érdemes, hogy a fecskefüből homeopátiás szert is készítenek.

Zöld hályog ellen javasolt a következő teakeverék: csalán, orvosi veronika, körömvirág és zsurló – azonos mennyiségben. A teából naponta 2-3 csészével fogyasszunk el, adjunk hozzá egy-egy teáskanálnyi svédkeserűt.

Ülőfiirdő, borogatás, gőzölés

Zöld hályog kezelésében hasznos lehet a zsurlóból készült ülőfiirdő. Maria Treben véleménye szerint a zöld hályog nem pusztán a szem betegsége, sokkal inkább a vese működési zavarából ered, és a legtöbb esetben reumás és ízületi fájdalmakkal jár együtt. A vese gyengébb működése következtében – írja – nyomás jelentkezik a szemben, amit gyorsan meg lehet szüntetni zsurló ülőfürdővel, és a hatás gyakran már a fürdés alatt érvényesül.

Elkészítése: éjszakára hideg vízben áztassunk be 100 g szárított vagy 2,5 liter (kb. fél vödörnyi) friss növényt. A növényt lepje el a víz. Másnap felmelegítjük, leszűrjük, és hozzáöntjük a megfelelő hőfokú vízhez. A fürdés 20 percig tartson. Időnként töltsünk a fürdővízbe forró vizet, hogy egyenletesen meleg maradjon. A víz lepje el a veséket, de a szívtájék ne kerüljön víz alá. Természetesen a fürdőszobában is legyen kellemes meleg. Fürdés után ne törülközzünk meg, hanem vizesen bújjunk fürdőköpenybe, és további egy órát gőzöljük magunkat az előmelegített ágyban.

Szemgyulladás borogatására alkalmas a következő teakeverék: kamillavirág (5 g), búzavirág (5 g), szemvidítófű (5 g), keskenyútifű-levél (5 g), cickafarkfű (5 g), papsajtlevél (5g>

Érdemes kipróbálni a svédkeserűs szemborogatást is. Feküdjünk a hátunkra, és helyezzünk két, előzőleg tiszta svédkeserű-kivonattal átitatott vattacsomót a lezárt szemekre. Gyengéden nyomjuk rá, és hagyjuk 10 percig hatni. A borogatás frissítő hatása már 5 perc múlva érezhető. Fájdalmas és vörös, valamint gyulladt szemnél és szürke hályognál egyaránt segíthet.

Akupresszúra, szemmasszázs

Testen kezelendő pontok: H-l, Eh-20, Eh-37 (szürke hályognál), H-l, Vab-4, Eh-20 (zöld hályognál). Egyéb szem-panaszokra: H-l, Gy-2, Eh-20, Eh-37, Vab-4, Vab-11.

Kínában gyerekek milliói végzik mindennap a szem körüli akupresszúrás pontok gyengéd nyomásán és masszírozásán alapuló szemtornát, amely a szem egészségének megőrzésével feleslegessé teheti a szemüvegviselést, söt különféle szempanaszok és betegségek esetén is jótékony hatású.

Négy lépésből áll:

  • A szemzug masszírozása ujjbeggyel 32-szer.
  • Az ormyereg könnyű nyomása és masszírozása 32-szer úgy, hogy a mutató- és a hüvelykujjunk közé csippentjük a bőrt az orr felső részén, majd függőleges irányban húzogatjuk az orrcsonton fel-le.
  • Mindkét orrnyílástól kifelé egy-egy ujjnyira körkörösen és finoman nyomjuk, masszírozzuk az arcbőrt a mu-tatóuijunkkal 32-szer.
  • A hüvelykujjunkat a halántékon megtámasztva, behajlítjuk a másik négy ujjúnkat. A mutatóujj külső felén így keletkező párnás résszel végigmasszírozzuk a szemöldökcsontot a szemzugtól kifelé 8-szor, majd a hüvelykujjunkat nem elmozdítva, ugyanígy járunk el a szem alatti csontos résznél is 8-szor. Ismételjük meg a mozdulatsort felül is, alul is, összesen tehát 32-szer masszírozzuk végig ezeket a csontokat egyszerre mindkét kézzel.

Kötőhártya-gyulladásnál a következő szemtoma ajánlott (dr. Csikai Erzsébet):

  • Masszírozzuk meg a fulkagyló mögötti pontot a csontos rész alatti mélyedésben (a trapézizom és a csecsnyúlvány között).
  • Nyomkodjuk a hüvelykujj és a mutatóujj közötti legmagasabb pontot.
  • Masszírozzuk az alkaron a behajlított könyöktől két-ujjnyira lévő pontot.

Táplálékkiegészítők

Kiemelt figyelmet érdemel mindenfajta szemprobléma enyhítésében, a gyógyítás gyorsításában az A-vitamin, illetve annak elő vitaminja, a béta-karotin. A dózisra azonban vigyázni kell, mert az A-vitamin, zsírban oldódó lévén, könnyen túladagolható. Ez azonban nem fordulhat elő béta-karotin szedése esetén, mert abból a máj csupán annyit alakít át A-vitaminná, amennyire a szervezetnek szüksége van.

Szemfertőzéseknél érdemes emelt dózisban C-vitamint szedni; segíti a gyógyulást csakúgy, mint a cink adagolása. Javasolt ezeket egy hónapig szedni az immunrendszer erősítésére, a fertőzés kiújulásának megakadályozására. A C-vitamin adagolását lehetőleg egészítsük ki bioflavonoidok szedésével.

Szürke hályognál ugyancsak hasznos a C-vitamin adagolása, emellett azonban érdemes még antioxidáns hatású E-vitamint és szelént, fekete áfonya, illetve páfrányfenyő (ginkgo) kivonatot szedni. A ginkgo fokozza a vérkeringést az agyban, így a szem vérellátását is javítja. Hasznos a telítetlen zsírsavakat tartalmazó tengerihal-olaj, illetve lenmagolaj adagolása.

A szakirodalom szerint előnyös lehet még zöld hályognál a szemnyomást csökkentő magnézium, valamint a króm szedése is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.