Alvás javítás

Vény nélkül kapható szintetikus altatók

Az enyhe, alkalmi alvászavarok rövid távon vény nélkül kapható altató hatású szerekkel is kezelhetők. Ezek két leggyakoribb hatóanyaga a difenhidramin és a doxylamin.

Alapszabály, hogy altatót csak rövid ideig szabad szedni. Ha panaszaink két hét után sem javulnak, orvoshoz kell fordulni. Tisztában kell len­nünk azzal, hogy függőség a recept nélkül kapható altatószerekkel szemben is kialakulhat, még ha az csupán pszichés jellegű is. Egy idő után sokan úgy érzik, altató nélkül nem képesek elaludni. Ez pedig végül komoly, egyre súlyosbodó alvászavarhoz vezethet.

A témában végzett felmérések eredményei szerint komoly aggoda­lomra ad okot az a tény, hogy az idős emberek körében egyre többen válnak gyógyszerfüggővé. Egyes becslések szerint a 60 és 64 év közötti lakosság körülbelül 10 százaléka gyógyszerfüggőnek nevezhető. A hét­köznapi életben a legtöbbször nem kelt feltűnést, ha valaki altatókkal él, ám a mértéktelen gyógyszerfogyasztás jelentősen befolyásolja az idős emberek egészségi állapotának alakulását. Ráadásul az életkor előre­haladtával egyre nehezebb megszabadulni a gyógyszerfüggőségtől, és a folyamat egyre hosszabb isőt vesz igénybe.

A difenhidramin és a doxylamin hatóanyagú készítmények azok, amelyekhez vény nélkül is hozzájuthatunk. Mindazonáltal ezek a szerek fő alkalmazási területüket tekintve nem altatók, hanem allergiák kezelé­sére használt antihisztaminok, amelyek álmosító hatással is bírnak. A következőkben részletesen bemutatjuk e két hatóanyag

  • alkalmazási területét,
  • hatásmechanizmusát,
  • előnyeit és hátrányait.

Difenhidramin

A clifenhiclramint korábban allergiás tünetek enyhítésére használták. A betegek azonban szinte kivétel nélkül nagymértékű fáradékonyságról panaszkodtak a kezelés ideje alatt, ezért az allergiásoknak ma már más készítményeket ajánlanak. Hányinger és hányás ellen is hatékony, ezért alkalmazzák előszeretettel tengeribetegség megelőzésére. Nyugtató hatása révén mindazonáltal el- és átalvási nehézségek esetén is segítsé­get jelenthet.

Receptorok és ingemietátvivő anyagok

A receptorok olyan sejtstruktúrák, amelyek­hez a szervezet ingerületátvivő anyagai kap­csolódni tudnak. Minden ilyen anyagnak meg­van a saját receptora – ezek úgy illeszkednek egymásba, mint kulcs a zárba. Egy ingerület­átvivő anyag csak akkor tudja kifejteni a hatá­sát, ha szabad receptort talál, amelyhez így kapcsolódhat.

Az altatók blokkolják az élénkítő hatású anyagok receptorait. Ha például a stressz-hormonok – az adrenalin vagy a dopamin -nem tudnak a receptoraikhoz kapcsolódni, nem képesek kifejteni izgató hatásukat.

Hatásmechanizmus: Ez a hatóanyag a Hl típusú antihisztaminok csoport­jába tartozik, és a szervezet által ter­melt hisztamin antagonistája. Amikor a hisztamin az agyban az úgynevezett Hl-receptorokhoz kötődik, élénkítő hatást fejt ki. Ha azonban ezeket a receptorokat a difenhidramin blok­kolja, a hisztamin nem tud hozzájuk kapcsolódni, így nem képes kifejteni a hatását. Ennek eredményeképpen fáradtnak érezzük magunkat.

Előnyök és hátrányok: Megfelelő adagolás mellett gyerekek is kaphat­nak clifenhiclramint. Nem szedhetik azonban az asztmások és az epilep­sziások, a várandós és a szoptató nők, valamint a prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiak. A szer az ilyen betegségekben szenvedőiméi asztmás, illetve epilepsziás rohamot válthat ki, prosztatamegnagyobbodás esetén vizeletpangást okozhat. A terhesség idején clifenhiclramint szedő nők újszülött gyermekeinél nagyobb gyakorisággal fordultak elő bizonyos fejlődési rendellenessé­gek, különösen a szájpadhasadék, ezért felmerült a difenhidramin mag­zatkárosító hatásának gyanúja. A hatóanyag az anyatejbe is kiválasztó­dik, továbbá csökkenti a szoptatós anyák tejelválasztását.

A difenhidramin szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, mert ez is alvászavart válthat ki. A gyógyszert fokozatosan kell elhagyni.

A difenhidramin befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, illetve meghamisíthatja az allergiatesztek eredményét. E kérdésekben az adott készítményhez mellékelt betegtájékoztató ad részletes felvilágosítást.

Doxylamin

A doxylamin nyugtató hatása révén segíti az elalvást és az éjszakai pihe­nést. Nyugtalanság, idegesség, feszültség enyhítésére napközben is alkalmazható: megnyugtat és ellazít. Hatásmechanizmusa hasonló, mint a clifenhidraminé.

Előnyök és hátrányok: Megfelelő adagban gyerekek is szedhetik. Egyes betegségekben nem szedhető. Ilyenek az asztma, az epilepszia, a vizeletpangással járó hólyagürítési nehézségek, valamint a zárt zugú zöld hályog. A doxylamin súlyosbíthatja ezen betegségek tüneteit: nehézlégzést, epilepsziás görcsöt vagy akut glaukómás rohamot (a csar­nokvíz elfolyásának heveny zavarát) okozhatja.

Más gyógyszerek egyidejű szedése mellett káros mellékhatások, illetve gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel. Ezért ne használjunk cloxylamint orvosunk megkérdezése nélkül. Alkalmazása különösen nagy körültekintést igényel szívbetegek és idősek esetében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.