Alvás javítás

Gyors ellazulást segítő gyakorlatok a jobb alvásért!

Az alábbi gyakorlatok nemcsak az elalvást segítik. Szükség esetén nap­közben is bevethetjük őket, így estére sem leszünk feszültek, és ezzel a nyu­godt éjszakai pihenést is megalapoz­zuk. Egyes gyakorlatok talán furának tűnnek, de ez ne riasszon el bennün­ket. Inkább próbáljuk ki őket, és figyel­jük meg a hatást.

Mit mond az orvos?

Alvászavarral küzdő betegeink számára összeállítottunk egy információs füzetet a különböző stresszoldó technikákról. Sok páciensemtől hallom, hogy azonnal ki is próbál néhány egyszerű módszert, például a gyors ellazulást segítő gyakorlatokat. Ezek a betegek gyakran valóban sokkal nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak tűnnek, amikor vizsgálatra jönnek.

Nyelvet kidugni!

Tátsuk ki a szánkat amekkorára csak tudjuk, öltsük ki a nyelvünket, és nyis­suk tágra a szemünket. Maradjunk így körülbelül 20 másodpercig. Ügyeljünk arra, hogy közben normálisan lélegez­zünk. Ismételjük meg háromszor a gyakorlatot. Idegnyugtató hatása mel­lett a tokanövesztés és az apró ráncok kialakulása ellen is hatásos. Nem aján­latos az irodában végezni, mert főnö­künk igencsak meglepődhet. Legjobb, ha otthon próbáljuk ki. Lefekvés előtt alkalmazva ez az egyszerű gyakorlat segít megszabadulni a nap folyamán felgyülemlett feszültségektől.

Kezeket ökölbe!

Szorítsuk ökölbe a kezünket, feszítsük meg arcunk és fenekünk izmait, nyelvünket pedig nyomjuk a szájpadlásunkhoz. Maradjunk így egy rövid ideig – számoljunk el ötig -, majd egy erőteljes kilégzéssel lazítsuk el a megfeszített izmokat. Ismételjük meg háromszor a feszítést és a lazítást. Valószínűleg meg fogunk lepődni, hogy utána milyen ellazultnak érez­zük majd magunkat. A gyakorlat az elalvást is segíti.

Repüljünk, mint a sas!

Álljunk egyenesen, lábunk legyen vállszélességű terpeszben. Fújjuk ki a levegőt, és közben felsőtestünkkel hajoljunk előre. Karunkat nyújtsuk ki oldalra, tenyerünk lefelé nézzen. Képzeljük azt, hogy a magasban köröző sasok vagyunk. Mozgassuk a karunkat lassan fel és le. Ha úgy érezzük, hogy elfogyott a levegőnk, lassan egyenesedjünk fel és lélegez­zünk mélyeket. Kilégzéskor hajoljunk megint előre. Ismételjük meg a gyakorlatot 3-4 alkalommal, majd folytassuk a munkánkat vagy ha este végezzük, bújjunk ágyba. Elalvás közben lelki szemeink előtt még egy­szer felidézhetjük a kék égen szabadon szálló sasmadarat.

Lassítsunk!

Gondolatban változzunk csigává vagy teknősbékává, és mozogjunk egé­szen lassan. Ennek megfelelően tekintetünkkel is lassítva pásztázzuk kör­nyezetünket, és fékezzük le a gondolatainkat.

Figyelem! Ezt sok munkavállaló profi szintre fejlesztette. 🙂 Főleg az állami alkalmazottak. Érdemes ezen változtatni, ha több fizetést szeretnénk. Tehát munkaidőn kívül változzunk “csigává”!

A legtöbb ember ilyenkor megnyugszik, és másként tekint az őt körülvevő világra. Ezt a gyakorlatot kis módosítással az ágyban is elvégezhetjük. Feküdjünk a hátunkra, majd egészen lassan nézzünk körül a szobában. Ezután – mint egy lassított fel­vétel – forduljunk az oldalunkra vagy a szokásos alvópozíciónkba. Komó­tosan húzzuk magunkra a takarót és hunyjuk be a szemünket.

Rázzuk le a stresszt!

Álljunk egyenesen, vállszélességű terpeszben. Rázzuk meg az egész testünket, különösen a karokat és a lábakat. Közben erőteljesen fújjuk kifelé a levegőt. így megszabadulhatunk lelki terheinktől, negatív gonolatainktól, gondjainktól, napi bosszúságainktól, a stressztől. Ezután térjünk vissza a feladatainkhoz vagy feküdjünk le – megtapasztalhatjuk, hogy mindjárt könnyebben megy akár a munka, akár az elalvás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.