Alvás javítás

Relaxációs technikák

A lelki béke a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele. Ezért a következő oldalakon sokféle módszert és techni­kát gyűjtöttünk összer amelyek segítenek ellazulni. Érdemes megismerni őketf és ki-ki válassza ki a számára legmegfelelőbbet!

Ellazulás alatt a nyugalom, a béke és a kiegyensúlyozottság állapotát értjük. Ilyenkor elégedettnek érezzük magunkat és bizakodók vagyunk. Az ellazulás mindenfajta félelem és stressz biológiai ellenprogramja. A feszültségek oldásakor szervezetünk a szó szoros értelmében felléleg-zik. A lazítás a regenerálóelás időszakát jelenti, amely lelki vagy fizikai megterhelések után elengedhetetlen, emellett a pihentető alvás alapja is egyben.

Tudatos ellazulás

Sajnos nem mindenki számára egyformán könnyű elérni az ellazulás áhított állapotát. Bár akadnak olyanok, akik időről időre tulajdonképpen spontán kerülnek ebbe a nyugalmi állapotba, mai rohanó világunkban azonban ők számítanak a kivételnek, a legtöbb embernek ezért tudato­san meg kell dolgoznia. Mint sok más dologban, e téren is különbözőek vagyunk: bizonyos személyiségjegyek megkönnyítik, mások megnehezí­tik a relaxációt.

Azok, akik nagyon intenzíven élik meg a problémákat, nehezebben lazulnak el, nehezebben tudják leállítani szünet nélkül kavargó gondolataikat és egy időre félretenni megoldatlan ügyeiket. Előfordul, hogy külső körülmények állnak a nyugalom útjába, például a szomszédból átszűrődő zajok, a munkahelyi gondok vagy a családi konfliktusok.

Egyesek tehát egyszerűbben, mások némi tudatos munka árán tud­nak kikapcsolni, ele kijelenthetjük, hogy mindenki képes az ellazulásra. Ebben számos különböző relaxációs technika segíthet, ám néha egészen banális, hétköznapi dolgok is hasonló eredményre vezetnek. A leg­könnyebb módszer, ha naponta néhány alkalommal pár percig egysze­rűen nem csinálunk semmit, csak ülünk csendesen, és hagyjuk, hogy lelkünk, gondolataink arra barangoljanak, amerre jólesik. Nagyban hozzájárul az ellazuláshoz, ha sportolunk vagy valamilyen jó kis hobbit választunk magunknak, amelyet rendszeresen és szívesen űzünk kikapcsolódásképpen.

Ne feledjük: az ellazulás lényege, hogy helyreállítsuk testi-lelki egyensúlyunkat

Ehhez azonban mindenki más-más úton juthat el: ami az egyik embert megnyugtatja, az lehet, hogy a másikat éppen feszültté teszi. Egy profi sportoló például, aki naponta hosszú órákat edz, bizto­san nem a testmozgásban fogja megtalálni a kikapcsolódást. Aki viszont egész nap az íróasztal mellett ül egy neonfényes irodában, jól teszi, ha egy szép parkban kocogva vagy egy konditeremben eclzve vezeti le a fel­gyülemlett feszültséget.

Tanuljunk meg lazítani!

Ha a „hétköznapi gyógymódok”, mint a sport, a könyvek, a lustálkodás, a különböző hobbik nem segítenek, célszerű kipróbálni a különféle relaxációs technikákat, melyek révén kis gyakorlás után tudatosan lazulhatunk el. E technikák némelyike több évszázados vagy évezredes múltra tekint vissza, mások újabb keletűek.

A következő cikkekben azokat a módszereket mutatjuk be, amelyek alvászavarok esetén is jó ered­ménnyel alkalmazhatók:

1. gyors ellazulást segítő gyakorlatok

2. légzőgyakorkatok

3. progresszív izomrelaxáció

4. autogén tréning

5. meditáció

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.