Alvás javítás

Nyugtalan láb szindróma tünetei

Pár évvel ezelőtt, fiatal felnőtt korában Ágnes különös, kellemetlen érzést kezdett tapasztalni a lábában, ami mindig csak olyankor jelentkezett, ha nyugodtan ült vagy feküdt, s alig vagy egyáltalán nem mozdult. Az érzést nem lehetett fájdalmasnak nevezni, de idegesítő és hosszan tartó volt, szerencsére elmúlt, mihelyt megmozdította a lábizmait, felkelt, sétált, ug­rált vagy himbálta a lábát. Mikor azonban megint megpihent, újrakezdő­dött az érzés.

A férjének teljesen igaza volt:

Egyszerűen képtelen volt megülni. Ág­nes úgy érezte, kénytelen valamit tenni a kellemetlenség ellen.

Ideges láb szindróma

Ennek a rendellenes érzésnek, amit a mozgás szüntet meg, az „ideges láb szindróma” nevet adták. Ez egy olyan állapot, amikor a lábban azon­nal megjelenik ez a kellemetlen érzés, mihelyt megpihen, legyen az akár napközben, akár éjszaka. Természetesen a nap legnyugodtabb szaka a le­fekvés előtti időszak, már ami a mozgás mennyiségét illeti – az az idő, amikor már ágyban van az ember és arra vár, hogy álomba merüljön.

Mennyire gyakori?

A nyugtalan láb szindróma gyakori, a lakosság 5-15%-ánál fordul elő. Többnyire fiatalkorban kezdődik, és a korral egyre rosszabbá válik. Na­gyon gyakori a terhes nők körében, őket mintegy 30%-ban érinti, ám a szülés után általában megszűnik. A tapasztalatok szerint genetikai hajlam is szerepet játszhat, minthogy a feljegyzett esetek egyharmadánál fordult elő, hogy más családtag is tapasztalta a tüneteket.

Milyen tünetekkel jelentkezik?

Bár mindenki egyetért abban, hogy bosszantó, kellemetlen érzés, a be­tegek nehezen tudják megfogalmazni, hogy mit éreznek tulajdonképpen. A leírások roppant változatosak, csakúgy, mint a probléma érzékelése. Némelyek azt mondják, hogy „csiklandós” érzés vagy „zsibbadásszerű”. Mások úgy érzik, mászik valami a bőrükön, vagy mintha húznák a bőrü­ket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy az érzet nem felszíni, hanem valami kellemetlen fájdalom mélyen a csontokban. (Az egyik beteg azt mondta, „hangyák mászkálnak az izmaimban”.)

A mozgás során elmúlik az érzés

Időnként nehéznek, fá­radtnak érzi az illető a lábát, néha kifejezetten fájdalmat érez. Ezek az idegesítő érzések legkifejezettebben a lábikrában jelentkeznek, és leküzd­hetetlen mozgáskényszer kíséri őket. A betegek néha annyira az enyhü­lést jelentő mozgásra koncentrálnak, hogy úgy írják le, amit éreznek, hogy „görcsös” vagy „ugráló”, sőt egyszer az egyik betegem azt mondta, „ütögető”. A szerencsétlen szenvedő alany képtelen egy helyben tartani a lábát, de a „nyugtalanság”-érzést azonnal megszünteti a legcsekélyebb mozgás is.

Mik lehetnek az okok?

Bár a nyugtalan láb szindrómát okozhatja jó néhány betegség miatt ki­alakult idegi károsodás (például a cukorbetegség, vitaminhiány, vérsze­génység vagy veseelégtelenség), a legtöbb érintett ettől eltekintve általában tökéletesen jól van. Okozhatja a tünetet mozgáshiány, bizonyos gyógyszerek, különösen az amfetaminok, a központi idegrendszer ser­kentői, mint például a metilfenidát és a verapamil, amit szívbetegek és magas vérnyomásban szenvedők szednek. Az állapot kialakulhat vagy rosszabbodhat koffeintől vagy alkoholtól.

A jó alvást is akadályozza?

Igen, bár a nyugtalan láb szindróma elsősorban napközben okoz gondot, a kellemetlen érzés megakadályozza vagy jelentősen késlelteti az elalvást. Amikor aztán végre sikerül elaludni, a nyugtalan láb miatt a felszínes al­vásból könnyebben felébred az illető, ámbár ez nem gyakori panasz. Bár­mi oka legyen is azonban az ébredésnek, ez vagy más, néha igen nehéz visszatérni az alvás kellemes közegébe.

Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a nyugtalan láb szindróma sajnos egy életen át kíséri az embert. Teljesen érthető, ha a súlyos érzelmi megrázkódtatás, köztük a szorongás és a depresszió, gyakran társul a nyugtalan láb szindrómához. Az esetek harmadában pedig más családtag is tapasztalja a tüneteket.

Ötletek a nyugtalan láb szindróma kezelésére

  • Fontos, hogy ismerjük a szindróma részleteit. Nincs univerzális keze­lés, gyógyszer vagy trükk, ami a tünetet teljesen megszüntetné.
  • Bár a nyugtalan láb szindrómát ritkán okozza betegség vagy kóros el­térés, ha ez az állapot megrontja az alvást, orvoshoz kell fordulni, és meg kell próbálni eldönteni, hogy valami gyógyszer, esetleg valami egészségügyi probléma, például vérszegénység, veseelégtelenség, ala­csony folsav-, B12 vagy kalciumszint okozhatja-e a problémát. Egye­seknél a vérben levő ferritin (egy vas-protein vegyület) alacsony szint­jét okolják a nyugtalan láb szindrómáért, még akkor is, ha az illető nem vérszegény. Ilyen esetben a vastabletta hatásos lehet.
  • Csökkenteni kell vagy teljesen meg kell szüntetni a koffeinbevitel bár­milyen formáját.
  • A masszázs, a nyújtás, a láb hűtése hideg vízzel néha segít csökkente­ni a kellemetlen érzést. Érdemes legalább kipróbálni ezeket a módsze­reket.
  • Segíthet egy olyan tornagyakorlatsor, ami fokozatosan növeli a kitar­tást, különösen ha passzív nyújtógyakorlatokkal van összekötve.
  • A nyugtalan láb szindróma gyakori kísérőjelensége a depresszió, és amennyiben ez jelentős gondot okoz, orvoshoz kell fordulni.
  • A nyugtalan láb tüneteinek kezelésére a Parkinson-betegség gyógysze­reit szokták alkalmazni, például az L-dopát, benzodiazepines nyugtató­kat, opioid fájdalomcsillapítókat, mint például az acetaminofánt kode­innel, továbbá a görcsoldókat.

Ne feledje, hogy a nyugtalan láb szindróma nyugalomban jelentkezik. Ha rendszeresen előfordul fájdalom vagy érzékenység, különösen a görcsös vagy szorító fájdalom a lábikrában mozgás során, akkor orvoshoz kell fordulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.