Egészségügyi kérdezz-felelek

Nyugtalan láb szindróma

A lábam nem nagyon mozog éjszaka, viszont sokszor jelentkezik benne valami furcsa, kellemetlen érzés. Ez is a nyugtalan láb szindróma lenne?

Nagyon valószínű, hogy az. Igaz ugyan, hogy a szindrómát „nyugtalan lábnak” nevezik, de ez a nyugtalanság a lábában jelentkező kellemetlen érzésből származik, amelyet gyakran égő, esetleg lassan terjeszkedő érzésként írnak le, vagy úgy, mintha rovarok vagy apró állatok nyüzsögnének a lábán. Ezek az érzések okozzák a késztetést a láb mozgatására. Még ha nem is mozgatja sokat a lábát, a leírása illik a tünetekre. Azt is tudnia kell a nyugtalan láb szindrómáról, hogy a furcsa érzés napközben is jelentkezhet, és rosszabbodhat, valahányszor stresszes állapotba kerül vagy lefekszik akkor is, ha nem próbál aludni.

Ne bagatellizálja el a nyugtalan láb szindrómát!

Noha többnyire csak bosszantó kellemetlenség, a vas és folsavhiány, a Parkinson-kór és a cukorbetegség miatti idegkárosodás tünete is lehet. Feltétlenül vizsgáltassa tehát ki, mi lehet az ok!

Lehet gyógyszeresen kezelni a nyugtalan láb szindrómát?

Igen. Ha vashiány okozza a szindrómáját, akkor valószínűleg vényköteles vastablettát fognak felírni önnek. Egyéb esetekben az orvosa többféle gyógyszerrel is próbálkozhat. Súlyos és közepesen súlyos esetben gyakran olyan gyógyszereket írnak fel, amelyekkel általában a Parkinson-kórt kezelik, például levodopát, pramipexolt vagy ropinirolt.

Kevésbé súlyos tünetek esetén az orvosa olyan szorongáscsökkentő gyógyszereket adhat, mint a diazepam, bár ezek nap közbeni álmosságot okozhatnak. Alkalmasak lehetnek a kezelésre az olyan görcsoldó hatású gyógyszerek is, mint a gabapentin vagy a pregabalin; ezeknek is lehetnek azonban mellékhatásaik, például a szédülés és a kimerültség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.