Alvás javítás

Segítség horkolóknak

Alvászavarok esetében általában nincs szükség technikai segédeszközökre vagy műtéti beavatkozásra. Az egyetlen kivétel a horkolás, különösen, ha alvási apnoéval jár.

A horkolás nemcsak kellemetlen és zavaró, de súlyosan meg is betegíthet. Sajnos a horkolást és az azzal járó légzészavart, az úgynevezett alvási apnoét nem vagy csak ritkán lehet orvosságokkal vagy életmódbeli változtatásokkal tartósan megszüntetni. Ilyen ese­tekben szükség lehet mechanikus segédeszközökre vagy műtéti beavatkozásra.

Elsősegély horkolóknak

A következőkben bemutatott gyógyászati segédeszközök mind azt a célt szolgálják, hogy használatuk révén stabilizálódjon a nyelv, a nyelvcsap és a lágy szájpaci helyzete, s ezáltal a légút akadálymentessé váljon és megszűnjön a horkolás, vagy legalábbis csökkenjen annak hangereje. E segédeszközök közül a horkolás kiváltó okától függően választhatunk. Többségük az alvási apnoéval komplikált esetekben is szép sikerrel alkalmazható. Légzéskönnyítő orrtapasz

A horkolók számára készült orrtapasz megnyitja az orrot és ezáltal könnyíti a légzést, különösen megfázás vagy allergia okozta orrdugulás esetén. Az orrnyeregre felragasztott tapasz speciális kialakításának köszönhetően enyhén felfelé húzza az orrcimpákat, ezáltal megnyílnak a légutak, és könnyebbé válik az orron át történő légzés. Ha az orrlégzés nem akadályozott, halkabbá válik a horkolás, mert a lágy szájpad nem rezeg olyan erősen, mint amikor szájon át vesszük a levegőt.

Más módszerekkel összehasonlítva az orrtapasz használata igen egyszerű, de nem mindenkinek segít. Különösen az alvási apnoéban szenvedőknek lehet szükségük más megoldásra.

Horkolásgátló mellény

Azoknak, akik csak háton fekve horkolnak, az orvosok gyakran ajánla­nak olyan mellényt, amely megakadályozza a hátrafordulást. Ezeknél a betegeknél a mellény használata javítja a légzést és ezzel az alvás minőségét is. Ugyanerre a célra készülnek hasonló kialakítású pizsama­felsők és hátizsákok is. A régebbi típusú mellények kényelmetlenek vol­tak, és használóik arról panaszkodtak, hogy nagyon megizzadtak ben­nük. A gyártók ezért továbbfejlesztették termékeiket: ma már „lélegző” anyagokból készülnek, és jóval kényelmesebb bennük az alvás. A hor­kolásgátló mellények hátpanaszok esetén is alkalmazhatók.

Mit mond a beteg?

„Sajnos azok közé a nők közé tartozom, akik horkolnak. A férjem már bele­nyugodott, nemrég azonban a testvéremmel utaztam el egy hétre vakáci­ózni, és közös szobában aludtunk. Már az első nap gondot okozott a horko­lásom. A nővérem, aki a teljes éjszakai csendhez szokott, egész éjjel le sem hunyta a szemét. A gyógyszertárban orrtapaszt ajánlottak, és bár ezzel sem múlt el teljesen a horkolásom, de – ahogy a testvérem elmondta -elviselhetőbbé vált. A patikus azt is ajánlotta, hogy vizsgáltassam ki, mi okozza a horkolásomat. Hamarosan fel is keresem a háziorvosomat.”

Az övek nem jók!

A horkolásgátló mellény megakadályozza, hogy viselője a hátára forduljon. Ez hatásos megoldást jelenthet annak, aki csak háton fekve horkol.

A horkolásgátló mellények helyett kaphatók hasonló célú, ám jóval olcsóbb övek is. Ezek használata azonban, különösen hátfájósok számára, nem ajánlott. Az övek egyrészt ösz-szeszorítják a mellkast, másrészt súlyosbíthat­ják a hátpanaszokat, mivel nyomhatják a há­tat. Mindemellett nem mindig akadályozzák megbízhatóan a hátrafordulást (és ezzel a horkolást), továbbá el is csúszhatnak.

Szájba helyezhető sínek

A fogvédőkhöz hasonló, szájba helyez­hető állkapocssínek (ún. protrúziós sínek) megakadályozzák az áll­kapocs és ezzel együtt a nyelv, illetve a nyelvgyök hátracsúszását fekvő hely­zetben, így védelmet jelentenek a lég­utak alvás közbeni beszűkülése ellen. A páciensek kevésbé horkolnak és javul a légzésük, csökken az alvási apnoe kockázata. Ezáltal jelentős javu­lás érhető el az alvás minőségében.

Légsínterápia (nCPAP-légzéstámogatás)

Amennyiben a horkoláshoz egyértelműen légzéskimaradások is társul­nak, alvási apnoéról beszélünk. Ez feltétlenül kezelést igénylő alvás­zavar, mivel a légzéskimaradások következtében nem megfelelő a betegek szervezetének éjszakai oxigénellátása. A tüneti kezelés leg­hatékonyabb módja az úgynevezett légsínterápia, vagy nCPAP-légzés-támogatás (az angol „Nasal Continuous Positive Airway Pressure,azaz „orron keresztüli folyamatos pozitív légúti nyomás” kifejezésből). A

betegek éjszakára egy maszkot kap­nak, amelyen keresztül egy készülék folyamatosan levegőt fúj be az orr-járatokba. Ennek hatására a felső légutak nem tudnak beszűkülni, és megfelelő mértékű maradhat a levegő­áramlás az alsóbb légutak felé. így biztosítható a szervezet megfelelő oxigénellátása, és a horkolási hang is megszűnik. A módszer hatékonyságát egy sor tudományos vizsgálat igazolja. Hátránya azonban, hogy a maszk vise­lése sok beteg számára kényelmetlen­séget jelent, ezért – egyértelmű szük­ségessége ellenére – sokan elutasítják a használatát.

Mit mond az orvos?

„Én is gyakran hallom a betegeimtől vagy a hozzátartozóiktól, hogy egy idő után a horkolók sutba dobják a maszkot. Az orvos feladata ilyenkor, hogy kiderítse az elutasítás okát. Előfordulhat ugyanis, hogy a maszk nem jól illeszkedik, és egy másik típus jobban megfelel a betegnek. A tapasztalatok alapján az érintettek általában csak akkor fogadják el a hozzászokást igénylő maszkot és a velejáró kényelmetlenséget, ha megtapasztalják annak hatékonyságát. A hozzászokási fázisban ezért az orvosnak nem szabad magára hagyni a beteget. A kezelés megkezdésekor a páciensekkel mindig egyeztetünk egy nem túl távoli konzultációs időpontot, továbbá arra biztatjuk őket, hogy probléma esetén maguk is jelentkezzenek. Ha túljutnak az első 1-2 héten, és megtapasztalják a kezelés jótékony hatását, már jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy felhagynak a terápiával.”

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.