Gyermekbetegségek

Éjszakai felriadás (pavor nocturnus) okai

Minden második gyermeknél élete során legalább egyszer előfordul. Változó gya­korisággal 2-12 éves korban jelentkezik, leggyakrabban 4 éves kor után. Ha a prob­léma hosszasan fennáll, a szülők általában orvoshoz fordulnak.

Okai

Időnként hang- vagy fényhatások (külső körülmények) keltik, de okai többnyire ismeretlenek. Az erős érzelmek, a nappal átélt események okozhatják az éjszakai felriadásokat. Nincsenek klinikai jelei, és az elektroenkefalográf nem mutat ki semmit, ami az epilepsziához köthetné. Ezenkívül nem is rémálom ébreszti fel a gyereket, hiszen a pavor nocturnus nem hagy maga után emlékeket. A rémálom ugyanis többnyire az alvás utolsó szakaszában történik, és utána emlékszik rá a gyerek, olyannyira, hogy később nem mer egyedül lefeküdni.

Tünetek

Az éjszaka első felében jelent­kezik, hirtelen ébredéssel jár; a gyerek felül az ágyban, sír, összefüggéstelen mondatokat kiabál, szeme tágra nyílik, rémült, pupillái tágak, és habár alszik, a szíve gyorsan ver, légzése szapora, verejtékezik, védekező és agresszív mozdulatokat tesz, és sokszor lehetetlen megnyugtatni. A roham 10-15 percig tart, majd a gyerek megnyugszik, visszafekszik, és mély álomba merül. Reggelig nyugodtan alszik, és amikor felébred, semmire nem emlékszik abból, ami történt.

Általában a bizonytalan, szorongó gyer­mekeknél jelentkezik ez a probléma, néha hányás, hasfájás és ájulás társul hozzá. Az éjszakai felriadás teljesen egészséges gyermekeknél is előfordul. Néhány pszi­chológus szerint elsősorban a neurotikus betegek kórtörténetében szerepel a pavor nocturnus, de az esetek nagyobb részében nem áll a hátterében pszichés zavar.

Terápia

Amennyiben a roham maxi­mum hetente egyszer jelentkezik, a gyereket nem kell felébresztenünk, csak felügyeljük őt, várjuk meg a végét, illetve amíg a gyerek újra nyugodtan elalszik. Ha gyakrabban jelentkezik, próbáljuk meg a gyermeket a roham jelentkezése előtt felébreszteni. Természetesen ezt csakis akkor tudjuk megtenni, ha a roham mindig ugyanabban az időpontban következik be. Ilyenkor 5-15 perccel korábban ébresszük fel a kicsit. Néhány esetben a gyerekorvos javasol­hatja, hogy adjunk kedélyjavító gyógyszert a gyermeknek (benzodiazepin, imipramin).

Homeopátia

Csak a gyerekorvos által felállított pontos diagnózis után adhatóak: a Stramonium 30CH, ha a gyerek nem tud elaludni, fél egyedül a sötétben, és amint elalszik, álmában rögtön félelmetes állatok jelennek meg, felkel az ágyában, nyitott szemmel néz, anélkül, hogy látna; nem ébred fel, nem ismeri fel maga körül az embereket, menekülni akar, viszont a fényre, simogatásra, és édesanyja hangjára megnyugszik.

A Hyoscyamus niger 30CH a neurotikus gyermekeknek javasolt, akik­nek hallucinációs víziói vannak, váltakozik az élénk hangulat a hirtelen depresszióval vagy izgatottsággal, ezen kívül túl sokat nézik a tévét és sokat videojátékoznak; mindez h i perérzékenységet idéz bennük elő, éjszaka rettegnek. Ezekben az esetekben a gyerek nem koherens módon beszél, azt hiszi, hogy állatokat lát a saját szobájában, egereket, kutyákat.

A Tarentula hispánica 30CH olyan gyerekeknek való, akik nem tudnak nyugton maradni, akik túl érzéke­nyek a zajokra, hangokra, szagokra, akik rémálomra panaszkodnak, állatokat, ször­nyeket látnak, félnek elaludni, de kedvenc zenéjük megnyugtatja őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.