Masszázs

Alvászavarok kezelése – Kéz reflexmasszázs

Meghatározás

Az alvás a test regenerációjára és tartalékképzésre szolgál. Alvás közben meg­változik a szervezet anyagcseréje, és az energiát növekedésre vagy korrekciós folyamatokra használja. Fontos szerepet játszik az alvás az idegrendszer és a psziché működésében is, rendszerezi és feldolgozza az éber állapotban kapott benyomásokat és érzelmeket. Levezetődnek a túlságosan sok inger keltette fe­szültségek, és a rövid távú emlékezet megürül az új benyomások felvételére.

Figyelem! Az altató hatású gyógyszerek nem javítják az alvás minőségét. Általában az elalvást segítik, és – mivel fennáll a függőség kialakulásának veszélye – csak rö­vid ideig ajánlatos szedni őket.

Az alvás fázisában történik meg a tudat alatti és tudatos észlelés cseréje; ez nyilvá­nul meg az álmokban, amelyekben összekeveredik a képzelet és a valóság. A kor előrehaladtával az alvásigény jelentősen csökken. A csecsemő általában napi 18 órát alszik, egy felnőtt beéri tíz órával, s ez az időtartam később hat órára csökken. Az alvás minőségét nemcsak annak hossza szabja meg; fontos tényező az alvás mélysége és meghatározott fázisainak (REM-fázis) váltakozása. Csak va­lamennyi feltétel teljesülése esetén beszélhetünk pihentető alvásról, amely után az ember frissen, tettre készen ébred.

Panaszok:

Modern korunknak általános betegsége az alvászavar. A bajt ritkábban okozzák belső tényezők, például valamilyen súlyos betegség, mint külső benyomások.

Ezek a következők lehetnek:

  • stressz (például váltott műszak, szezonális munka), a pihenés hiánya
  • távoli utak időátállással
  • egészségtelen életmód (helytelen táplálkozás, mozgáshiány)
  • szociális konfliktusok (partnerproblémák, családi ellentétek)

Az alváshiány fokozza a külső és belső zavaró tényezők hatását, és kölcsönös fel­erősítésük által az érintett ördögi körbe kerül.

A kezelés módjai

Az egészséges alvás feltétele az értelmes életmód:

  • a napirendben időt kell biztosítani a pihenésre;
  • elegendő mozgás;
  • élvezeti cikkek (nikotin, alkohol, kábítószerek) mellőzése;
  • mellőzzük a médiumok okozta ingerek halmozását (tévé, diszkó, számító­gép).
  • Gyógyszerek: a megfelelő gyógyszert az orvos írja elő. Csak ritkán és rövid ideig szedjünk altatókat!
  • Gyógynövények: macskagyökér (valeriána), komló, orbáncfű, citromfű, gol­gotavirág.

Alvászavarok reflexmasszázs

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.