Alvás javítás

Újabb, nem benzodiazepin alapú hipnotikumok

A tökéletes altató után folyó állandó hajsza során három új drog kifejlesz­tésére került sor. Bár mindegyikük a benzodiazepin működési elvén alap­szik, hatóidejük rövidebb, és a normálishoz közelebb álló alvásmintáza­tot tudnak elérni.

Zopiklon

Ez a szer gyorsan felszívódik, maximális hatását körülbelül egy óra múl­va fejti ki, és gyorsan le is bomlik, a felezési ideje öt óra. Azt az időt rö­vidíti le, amíg valaki elalszik, és javítja az alvás minőségét is. A mellékhatások között szerepel a keserű szájíz (a szer igazából a nyálban válasz­tódik ki), szájszárazság, némi kora reggeli zavartságérzés, és néha hányinger és gyötrő álmok.

Zolpidem

Ez a gyógyszer is gyorsan felszívódik és kiürül, a felezési ideje csupán egy-három óra. Azzal javítja az alvást, hogy meggyorsítja az elalvást, csökkenti az ébredések számát, és az alvás szabályossága sokkal köze­lebb kerül a normálishoz. Okozhat kora reggeli zavartságot, hányingert és egy kis szédülést.

Zaleplon

A nem benzodiazepin szerek között ez a legújabb altató. Nagyon gyorsan hat, már egy óra alatt eléri a maximumát a véráramban, de nagyon gyor­san ki is ürül; a felezési ideje mindössze egy óra. Négy óra múlva már az összes hatása elmúlik, így reggelre alig marad zavartság vagy álmosság. A mellékhatások között előfordulhat fejfájás vagy szédülés.

Gyors hatá­sa, és rövid hatóideje miatt azoknak felel meg leginkább, akiknek az el-alvással vannak gondjaik, és akik éjjel felébrednek, de képtelenek vissza­aludni. (A gyógyszer az éjszaka folyamán bármikor bevehető, feltéve, hogy a felkelésig még legalább négy óra van hátra.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.