Babaápolás

Néma csöndben aludjon a baba?

„A barátnőm kikapcsolja a tele­font, amikor a fia alszik, az ajtón egy cédula figyelmezteti a látoga­tókat, hogy csengetés helyett kopogjanak, és alvásidőben láb­ujjhegyen közlekedik a lakásban, jó ez így?”

Nem feltétlenül!

Amikor a barátnő megpróbál minden zajt kiszűrni gyermeke életéből, volta­képpen arra szoktatja, hogy csak meghatározott körülmények között tudjon aludni. Ezzel a jó szándékú intézkedés­sel az a gond, hogy a gyermek később valószínűleg nehezen fog tudni elaludni abban a világban, ahol folyton telefonok és ajtócsengők szólnak.

Mi több, az igyekezete ellentétes irányban hat!

Bár egy hirtelen, hangos zaj egyes kisbabákat felriaszt, mások viszont nyugodtan alszanak tűzijáték, vijjogó sziréna és ugató kutyák mellett is. A háttérzaj állandó zümmögése – té­véből vagy rádióból, ventilátorból vagy légkondicionálóból, zenés játékszerből vagy olyan eszközből, amely nyugtató hatású frekvencián sugároz vagy a mag­zati hangokat utánozza – sokkal inkább vezet nyugodt alváshoz, mint a teljes csend, főleg ha a gyermek ilyen békés hangok ritmusára aludt el.

A zajban alvás képességének mérté­ke részben attól függ, hogy a baba milyen hangokhoz szokott hozzá a születése előtt, részben pedig az egyedi vérmér­séklettől (egyesek sokkal érzékenyebbek az ingerekre, mint mások).

A baba viselkedését vegyük alapul!

A szülőknek tehát a baba viselkedéséből kell kikövet­keztetniük, hogy mennyire kell védeni a gyereküket a zajoktól alvásidőben és éj­szaka. Ha kiderül, hogy álmában a baba különösen érzékeny a hangokra, érde­mes a telefon csengőjét halkra állítani, kicserélni az ajtócsengőt kevésbé éles han­gúra, lejjebb csavarni a tévét vagy a rá­diót. Ilyen taktikák azonban feleslegesek, ha a baba mindent átalszik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.