Alvás javítás

Az antidepresszánsok mint alvást segítő szerek

Antidepresszánsok

A depressziót általában csak azt követően kezdik el gyógyszeresen kezelni, hogy a pszichoterápiás módszerek hatástalannak bizonyultak. Többnyire csak olyankor írnak fel gyógyszert, ha valakinél az enyhe depresszió már legalább két éve nem javul, vagy ha a betegnek mérsékelt, illetve súlyos depressziója van.

Típusok

A különböző típusú antidepresszánsok megváltoztatják a neurotranszmittereknek nevezett agyi átvivő vegyületek szintjét. Ilyen a szerotonin és a noradrenalin, amelyek segítenek a jó közérzet kialakulásában.

A szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) azok a szerek, amelyekkel általában elsőként próbálkoznak. Gátolják a szerotonin természetes lebomlását, így annak megnő a szintje az agyban.

A triciklusos antidepresszánsok (TCA-k) mind a szerotonin, mind a noradrenalin szintjét növelik az agyban. Az e csoportba tartozó gyógyszerek jó része kifejezetten nyugtató hatású

Javítja az alvást az amitriptilin

Az antidepresszánsok közül az amitriptilint használják leggyakrabban az alvás segítésére. Ez a „triciklikus antidepresszánsoknak” nevezett vegyü­letek közé tartozik, minthogy molekulája háromgyűrűs.

A triciklikus vegyületek elég könnyen felszívódnak, a csúcskoncentrá­cióját kettő-négy órán belül éri el, és mindenütt elterjed a szervezetben. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen elven működik, de az tény, hogy fo­kozatosan javítja a depressziós beteg kedélyét, habár ezt a hatást csak késleltetve, két-három héttel később lehet érezni. Az amitriptilin felezési ideje húsz óra, de vannak olyan triciklikus vegyületek, amelyeknek ettől jóval hosszabb a bomlási idejük. Mindegyiküket a máj bontja le, és a vi­zelettel választódnak ki.

A triciklikus vegyületek hatása az alvásra

Ezeket a gyógyszereket csak akkor alkalmazzák altatóként, ha az alvás­zavar okaként depressziót állapítottak meg, vagy ha olyan krónikus fáj­dalomszindróma okozza, mint például a fibromialgia. Ilyen esetekben a triciklikus vegyületek csökkentik az éjszakai ébredések számát, növelik a mély alvást, és elnyomják a REM alvást.

A REM alvásnak a kiiktatása na­gyon fontos, mert a depressziós betegeknél épp a REM fázis mennyisé­gének növekedését lehet látni, az éjszaka első ilyen fázisa sokkal hama­rabb következik be, mint más normális esetben. A triciklikus vegyületek tehát a depressziós betegek alvását a normális ritmus felé tolják vissza.

Mellékhatások és együtthatások

Bár a depresszió kezelésére használt triciklikus vegyületeknek nem kevés mellékhatása van, az alvás javítására szolgáló sokkal kisebb adagok, sok­kal kevesebb mellékhatáshoz vezetnek.

Előfordulhat szájszárazság, fémes íz érzete, székrekedés, finom reme­gés, szapora szívdobogás és erős szívdobogás. A gyógyszerek okozhat­nak homályos látást, súlyosbíthatják a zöldhályogot, és befolyásolhatják a vizeletürítést, különösen azoknál a férfiaknál, akiknek prosztata megnagyobbodásuk van. A gyógyszer szedése során lehet még túlzott szedálás, reggeli másnaposságérzés, gyengeség, szédülés, sőt ájulás is előfordul­hat. Furcsa módon a betegek egy másik része viszont izgatottságot, felfo­kozott idegállapotot tapasztal a szedáltság helyett, de agresszivitás és za­vartság is előfordulhat.

Hízást okozhat

Majdnem minden triciklikus szer okozhat hízást, különösen hosszú tá­von, bár inkább attól, hogy a szer jobb étvágyat csinál (ezt a mellékhatást az étkezésre való gondos odafigyeléssel kordában lehet tartani).

Műs szerekkel szedve

Amint az alvást javító sok más gyógyszernél is előfordul, a triciklikus szerekre is oda kell figyelni, ha más gyógyszerekkel együtt szedik, hatá­sukat növeli, ha mellette alkoholt, antihisztamint, idegcsillapítót és más gyógyszereket szednek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.