Babaápolás

Hét hónapos baba etetése: lépések a pépes ételtől a szilárd felé

A szilárd étel felé való haladás a baba számára lehetett eddig sima vagy döcö­gős, de egy fontos lépést kell most megten­nie: a pépes ételtől el kell jutnia a kissé darabosabbhoz. Lehet a baba mohó és kíváncsi ínyenc, vagy válogatós, finnyás evő, lehet gyakorlott a pépes ételek te­rén vagy újonc az etetőszékben, ezt a lépést jobb korábban, mint később meg­tenni.

Lépések a szilád ételek felé

Amint említettük már, ahogy a hónapok telnek, valószínűbb, hogy az új élményeket a baba inkább visszauta­sítja, semmint elfogadja. Ez korántsem jelenti azt, hogy elér­kezett az ideje egy szelet frissensült el­fogyasztásának. A babák még az első néhány fog kibújása után is az ínyükkel rágnak, ami nem megfelelő a húsda­rabokhoz. Ebben az időben a baba ét­lapjára jobban illenek a durván passzírozott vagy tört ételek, amelyek egy kis­sé darabosak.

Alkalmazhatunk kereskedelmi for­galomban kapható „junior” vagy 3. kor­osztályos bébiételeket, vagy készíthet­jük a baba ételét a családéval együtt pépesítéssel, amennyiben az nem tartal­maz hozzáadott sót vagy cukrot.

Kipróbálhatjuk a teljes kiőrlésű, házi készíté­sű zabpelyhet, amelyet tápszerrel vagy anyatejjel készítünk (emlékeztetünk ar­ra, hogy a babák számára készített bébi­étellel ellentétben ez rendszerint nem tartalmaz hozzáadott vasat), tört tehén­túrót (lehetőleg sótlant), reszelt almát vagy körtét (kaparjunk apró gyümölcs­darabokat egy edénybe késsel), passzírozott vagy kissé összetört, párolt gyü­mölcsöt (almát, sárgabarackot, ősziba­rackot, szilvát) és zöldséget (például répát, burgonyát és édesburgonyát, karfiolt, cukkinit).

A hetedik hónapban rend­szerint adhatunk a babának húst és szár­nyast a bőre nélkül (passzírozva, darálva vagy nagyon finomra vagdalva) és vé­kony halfilét.

Ha az orvos nem ellenzi, bevezethetjük a tojássárgáját

Valószí­nűleg azt fogja javasolni, hogy várjunk a tojásfehérjével, mivel az allergén le­het, keményre főzve és összetörve, rántottában, bundás kenyérben vagy pala­csintában. Vigyázzunk a durva növényi rostokkal a gyümölcsökben (a banánban és a mangóban például), a zöldségek­ben (a brokkoliban, a zöldbabban és a kelkáposztában) és a húsban. Vizsgáljuk meg a halat nagyon figyelmesen, nehogy szálka maradjon benne passzírozás után.

Egyes babák a hetedik hónapra ügye­sen bánnak a kenyérrel és a keksszel

Ha allergia veszélye nem fenyeget, eb­ben az időben étrendje már tartalmaz­hat búzalisztet, azonban körültekintően válasszunk, lehetőleg teljes kiőrlésűt, amely nem tartalmaz túl sok sót és cuk­rot, és a fogínyt sem sérti. Kezdetnek ideálisak a fagyasztott, teljes kiőrlésű zsemlék (ezek kemények, azonban amit a baba lerágcsál belőlük, az pépes-ra­gacsos lesz) és a sótlan, puffasztott rizs­szeletek (könnyen morzsolódnak, azon­ban szétolvadnak a szájban; a legtöbb baba imádja). Ha ezekkel ügyesen bá­nik, a baba felkészült a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztására.

A fulladás ve­szélyének elkerülésére távolítsuk el a kér­get, és a szeletelt kenyeret kockákra vágva, a zsemlét és kiflit nagyobb dara­bokban tálaljuk. Kerüljük a boltban kap­ható fehér kenyereket, amelyek raga­csossá válnak, és öklendezést, fuldoklást okozhatnak. Kenyeret és kekszet – és minden más, kézbe fogható ételt – csak akkor adjunk a babának, ha egyenesen tud ülni, és akkor is felügyelet mellett. Tanuljuk meg, mit kell tennünk, ha a baba félrenyel és fulladozik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.