Babaápolás

Hirtelen csecsemőhalál szindróma, megelőzés

A gyermek elvesztése nagyon tragikus, de ha lehet, még nehezebb elviselni a hirtelen csecse­mőhalált. Ez ugyanis minden jel, figyelmezte­tés nélkül következik be, mégpedig a legbizton­ságosabb helyen, azaz otthon. Ma sem ismere­tesek a hirtelen csecsemőhalál okai, bár néhány rizikófaktort már azonosítottak. Amióta elővigyázatossági szabályokat javasolnak a kisbabák fektetésével kapcsolatban, a hirtelen csecsemő­halál jelentős mértékben csökkent. A legna­gyobb kockázat az egy- és hat hónapos kor kö­zötti csecsemőket éri.

Melyek az okok?

Minden kutatás ellenére sajnos ma sem is­merjük a hirtelen csecsemőhalál szindró­ma okait. Bizonyos felismerések már van­nak, pl. a csecsemők szokatlan légzésmintázata. Gyakoribbnak tűnik a koraszülöttek körében, akik a 37. terhességi hét előtt szü­lettek. Statisztikai adat, hogy a hirtelen cse­csemőhalálban elhalt csecsemő testvérének is nagyobb a kockázata.

A legfőbb kockázatok

A hirtelen csecsemőhalál valószínűségét növelő rizikófaktorok:

 • Dohányos szülők;
 • drogos szülők;
 • fennálló légúti fertőzés, akár egy meg­fázás is;
 • a baba hason fektetése;
 • a baba túl meleg helyen való altatása, pl. betegségben (túlmelegedés veszélye);
 • tápszeres táplálás az emlőből való szop­tatás helyett.
Jegyezzük meg! A védőnő rendszeres látogatásai alkal­mával hasznos tanácsokat adhat a bölcső­halál megelőzésével és a kisbaba egész­ségének megőrzésével kapcsolatban.

A hirtelen csecsemőhalál megelőzése

A kutatás sokféle rizikófaktort próbált azo­nosítani – több-kevesebb sikerrel. Változa­tos módjai lehetnek a védekezésnek, a koc­kázatok csökkentésének is:

 • Alváshoz a babát hátára fektessük a kis­ágy lábánál.
 • Tegyünk a babaágyba kemény matracot.
 • Ne használjunk párnát a baba egyéves koráig.
 • Ne használjunk túl sok takarót, éppen a túlmelegedés veszélye miatt.
 • Otthon ne dohányozzunk, és vendé­geinknek se engedjük ezt meg. Kerüljünk minden olyan helyet, ahol dohányoznak.

Mindenképpen hasznosabb az emlőből való táplálás, mint a tápszerezés, mert az immunrendszert is erősíti és csökkenti a csecsemőhalál kockázatát.

Tipp! A hirtelen csecsemőhalál veszélyének csök­kentésére számos módszer, technika alkalmaz­ható; az egyik legfontosabb, hogy a babát elal­váshoz mindig a hátára fektessük.

Ma már számos édesanya használja az ún. légzésfigyelő monitort, de a vizsgálatok nem mutatták ki, hogy ettől jelentős mér­tékben csökkent volna a hirtelen csecsemő­halálok száma. (Esetleg fokozhatja viszont a szülők szorongásérzését.)

Teendők hirtelen csecsemőhalálkor:

Egyes szülők megtanulják a szív-tüdő újraélesztést, hogy vészhelyzetben beavat­kozhassanak. Nehéz bölcs tanácsot adni, de ha mégis előadódna a hirtelen csecse­mőhalál, azonnal mentőt kell hívni!

További teendők: ad­dig is a babát azonnal ki kell venni a kiságy­ból, levetkőztetni, megpaskolni, megcsipdesni. Ha nem indul be a légzés, a további lépéseket (légutak szabaddá tétele, befúvásos lélegeztetés, szükség esetén keringés új­ra indítása) célszerű szakember bemutatá­sa alapján elsajátítani.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.