Babaápolás

Öröklött vesegyulladás nagyothallással – Alport-szindróma

Mennyi gyakori betegség?

Nem gyakori betegség. Jelentőségét örökletes volta, illetve a gyermek és fiatal felnőtt korosztályban való előfordulása hangsúlyozza. Férfiakban gyakoribb, súlyosabb, a legtöbb férfi 20-30 éves korára már eléri a vég-stádiumú veseelégtelenséget és művesekezelésre szorul. Nőkben 40 év előtt ritkán jelentkeznek a tünetek, illetve sokkal ritkábban alakul ki vese­elégtelenség. Sajnos a férfiak, fiatal fiúk legtöbbje munkanélküli, rokkant.

Már gyermekkorban is felismerhető!

A gyermekkortól zajló vesebetegséghez legtöbbször társuló nagyothallás, ritkán észlelhető enyhe értelmi visszamaradottság a társadalomba való beilleszkedésüket még kritikusabbá teszi.

Ez egy kötőszöveti, úgynevezett kollagén betegség, mely a vesét min­dig, a hallóideget gyakran, a szemet, vérlemezkéket, légcsövet, nyelőcsö­vet is érintheti.

Kutatási eredmények! Öröklődése 80%-ban az X nemi kromoszómához kötött, részben domináns, 20%-ban autoszomális domináns, recesszív. Genetikai eltérések az X, 2., 13. kromoszómán találhatóak.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

Gyermekkorban visszatérő, szabad szemmel, illetve mikroszkóppal észlelhető vér­vizeléssel, gennyvizeléssel. Fehérjevizelés, vizenyő (ödéma) képződés, majd idővel magas vérnyomással, salakszint-emelkedéssel, legvégül húgyvérűség fellépésével jár. A nagyothallás születéstől jelen lehet vagy fokozatosan alakul ki, de hiányozhat is. Szemészeti eltérés lehet szürkehályog, szemlencse-elmozdulás, közellátás, szem ideghártya foltozottság.

Igen ritkán a nyelőcsőben jóindulatú daganat jelentkezhet, mely vérzést, elzáródást okozhat. A vérlemezkeszám alacsonyabb lehet. Vesebiopsziás vizsgálat, valamint a vesebaj és a halláscsökkenés családi előfordulása bi­zonyító a betegség kórisméjének felállításában.

Milyen kezeléseket-szűréseket kell alkalmazni?

Az érintett családokban családfa-analízist, alapos családszűrést – vi­zeletvizsgálatot fehérjeürítésre, vérvizelésre, szükség vagy gyanú esetén hallásvizsgálatot, audiometriát – kell végezni. A családot fel kell világo­sítani a betegség öröklődő jellegéről, illetve arról, hogy enyhe, valamint tünet-, panaszmentes hordozás formában is jelen lehet a családban. Bár­milyen szintű eltérés észlelése esetén ezeket a szűréseket gyermekkortól rendszeres időközökben – évente – meg kell ismételni. Kifejezett tünetek esetén szoros nefrológiai gondozás szükséges (először általában gyermek, majd felnőtt).

Milyen kezeléseket ismerünk?

Jelenleg speciális kezelés nem létezik, fontos a magas vér­nyomás kezelése, valamint só-, enyhe fehérjemegszorítás, melyek lassít­hatják a betegség teljes kifejlődését. Végstádiumú veseelégtelenség esetén a hasi és gépi vesepótló kezelés, illetve a fiatal korra különös tekintettel a veseátültetés lehet megoldás. Munkahelyi további halláskárosodás elke­rülése érdekében fül-, hallásvédő, illetve a nagyothallás miatt hallás javító készülék használata javasolt. A jövőben genetikai tanácsadás, génhordo­zók szűrése is várható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.