Alvás javítás

Újszülöttek és kisgyerekek alvási problémái

Hat hónapos korra a gyerekek napi tizenhárom-tizennégy órát alszanak, és ennek többsége többnyire egyhuzamban, az éjszaka folyamán történik, illetve két rövidebb egy-két órás szakaszban, napközben. Alvásritmusuk nagyjából ugyanolyan, mint a felnőtteké. Amint fejlődik az agy, a REM fázis mennyisége közel annyira süllyed, mint a felnőtteké, azaz az összes alvás mintegy 25%-át teszi ki.

Sajnos nagyon nehéz időszak, amíg kialakul a helyes alvási szokás, és sok család hónapokon keresztül tapasztalja, hogy megzavarja az alvást az, hogy a gyerek éjjel újra és újra felébred és felsír. A csecsemőknek tu­lajdonképpen semmi bajuk.

Bár gyakran felébrednek és bömbölnek egész éjjel, a csecsemők maguk nem szenvednek alváshiányban – hisz addig al­szanak reggel, ameddig csak ki nem elégítették alvásigényüket. A család többi tagja viszont ingerültté, rosszkedvűvé, frusztrálttá és bűntudatossá válik. Bár a csecsemő alvása zavart, ezt a család szenvedi meg, nem a baba.

Megtanítani az alvást

Furcsa módon a csecsemő nem születik azzal a képességgel, hogy jól aludjon. A megfelelő, frissítő alvás nem jön természetes módon; bizony szükség van a nevelésre, némi odafigyelésre. Az ifjú szülők egyik fontos feladata, hogy megtanítsák gyermeküknek, hogyan kell jól aludni.

Reflex kialakítása

Pontosan úgy, mint Pavlov kutyáinál, gyakran a feltételes reflex kiala­kítása jelenti a problémák gyökerét. Nézzük csak meg a dolgot a baba szempontjából, s mindjárt világosabb képet kapunk. Lefekvés idején a babát kézben tartják, esetleg ringatják, netán énekelnek neki, puha, me­leg biztonságban van, finom meleg tejjel etették meg.

A kicsit nagyobb csecsemőt kiságyba vagy mózeskosárba fektetik és ringatják vagy pas­kolják, míg csak el nem szenderedik. Az egyévesnél fiatalabb gyerekek­nél általában nem jelent nagy nehézséget az alvás, elég gyorsan és könnyen elalszanak. Amikor a totyogó felébred, ami normális esetben hat-nyolc alkalom­mal fordul elő éjszakánként, képtelen visszaaludni, és sírása ilyenkor se­gítségkérést jelent.

Vajon miért nem tud a gyerek visszaaludni?

A válasz nagyon egyszerű: a baba megtanult egy csomó szenzoros ingert az elal­vás tényével asszociálni, s amikor felébred éjjel, akkor egyiket sem érzé­keli. Nincs simogató hang az elsötétített szobában, sincs nyugtató gügyö­gés vagy altatódal, nincs tej, ami lecsillapítsa, nincs fizikai érintés, paskolás vagy veregetés, és ezek nélkül a pavlovi „csengők” nélkül, amik az elalvást jelentenék, nem lehet csodálni, ha a gyerek nehezebben alszik el.

Tanácsok a hirtelen csecsemőhalál megelőzésére

  • Nem szabad hagyni, hogy a csecsemők hason feküdjenek. Vagy a há­tukra kell őket fektetni, vagy oldalra (vigyázva, hogy az alkarjuk jól ki­nyúljon, nehogy a hasukra forduljanak). Csecsemőhalál megelőzése.
  • Ne dohányozzon a terhesség idején (ami azt illeti, máskor se)! Feltétle­nül kerülje a dohányzást a csecsemők és kisbabák környezetében – a kicsiknek joguk van ahhoz, hogy jó eséllyel vágjanak neki az életnek. Ha a saját érdekében vagy a gyereke érdekében képtelen lemondani a do­hányzásról, akkor dohányozzon kint, a szabadban.
  • Ne hagyja, hogy a gyerek nagyon kimelegedjen vagy fázzon. Ha nem tudja eldönteni, ellenőrizze a gyerek vagy a szoba hőmérsékletét. Ez roppant fontos egy felső légúti fertőzés esetében.
  • Forduljon orvoshoz, ha a gyerek nincs jól. Vírusfertőzések és láz esetén lehet, hogy épp kevesebb takaróra és ruhára van szükség, mint egyéb­ként.

Végtelenül fontos az a tény, hogy tulajdonképpen életünk korai szakaszá­ban megtanuljuk, hogy az alváshoz a környezet bizonyos elemeit, bizo­nyos szenzoros ingereket társítsunk. Gondoljunk csak a saját alvás előtti rituáléinkra, képzettársításainkra. Anélkül, hogy a babát ölbe venné, pas­kolná valaki, anélkül, hogy énekelne, etetné vagy cumiztatná valaki, bi­zony nehéz elaludnia. Az ismétlődő ébredések, amik teljesen normálisak, tovább tartanak, mindaddig, amíg a baba megtanulja, hogy segítség nél­kül is vissza tudjon aludni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.