Babaápolás

Kimerültség érzése szülés után több hónappal?

“Arra számítottam, hogy szülés után az első néhány hét fárasztó lesz, de most már több hónap is eltelt, és még mindig kimerült vagyok”

A vajúdás és a szülés fárasztó procedúrája után, egy olyan újszülöttel megáldva, aki még nem tudja megkülönböztetni a nap­palt az éjszakától, az anyaság huszon­négy órás szolgálatának felvétele köze­pette szinte minden kismama úgy érzi magát, mint egy alvajáró (és alva pelenkázó, szoptató) zombi. Bár a gyerekágyas időszak hivatalosan hat hét, a kimerült­ség tovább is tarthat.

Ritka az olyan nő (vagy férfi, főleg ha otthon marad a gye­rekkel), aki az első évben megússza a kis­mamafáradtság tünetcsoportját. Nem is csoda: nincs még egy hivatás, amely annyi érzelmi és fizikai odaadást köve­telne, mint az anyaság első éve. A készen­lét nem korlátozódik napi 8 órára és heti 5 napra, nincs lazítási alkalmat kí­náló ebéd- és kávészünet.

Első gyerekes anyák az új munkakör óhatatlan velejá­róitól is szenvednek

Félnek, hogy hibáz­hatnak, nem sikerül megoldaniuk a prob­lémákat, még nem tudnak eleget. Ha mindez nem volna elég kimerítő, egy újdonsült anya erejének elszívására ott van még a szoptatás, a gyorsan gyarapo­dó baba hurcolászása (kellékestül), az éj­szakai pihenés gyakori megszakítása.

Ha a kismama visszamegy dolgozni házon kívüli munkahelyre, olyasfajta fá­radtsággal is számolhat, mint aki egyszer­re két lovat akar megülni. Hajnalban kel, hogy indulás előtt végezhessen anyai teendőivel – sokszor a szoptatást is bele­értve. Ha hazaért, következik a gyerek ellátása, és rendszerint még a főzés, a ta­karítás, a mosás is rá vár. Mindennek a tetejébe reggel akkor is ébernek, vidám­nak, munkaképesnek kell lennie, ha a fél éjszakát ébren töltötte a baba mellett. Nincs olyan szuperanya, aki sose fárad el.

Természetesen nem árthat megbe­szélni az orvossal, nincs-e valami más oka is a fáradtságának (például szülés utáni pajzsmirigygyulladás). Ha az egész­sége rendben van, biztos lehet benne, hogy megfelelő idő és tapasztalat után a rutinszerű feladatok rutinossá válnak, s ha a baba már átalussza az éjszakát, az állandó fáradtság is enyhülni fog (bár teljesen kipihenni talán csak akkor fogja magát, ha már mindegyik gyereke iskolába jár). Ha a szervezete hozzászo­kott az új terheléshez, az energiaszintje is egy kicsit magasabbra fog állni.

Ad­dig is van néhány módszer a félholt köz­érzet enyhítésére:

  • Segítség minden mennyiségben. Ve­gyen igénybe minden – pénzért vagy in­gyen – kapható segítséget, hogy ne kell­jen olyasmivel fáradnia, amit másra is rá lehet bízni (pl. Házimunka, bevásárlás).
  • Be- és kiosztás. Állítsa össze a gyerek­kel és a háztartással kapcsolatos tenni­valók listáját, majd ossza el egyenlete­sen önmaga és a férje között. A felada­tokat időrend (pl. Ha a férj dolgozik, nyilván csak reggel és este ér rá), hajlan­dóság és képesség szerint célszerű kiad­ni (valamint annak tudatában, hogy ismétlés a tudás anyja, és ez minden feladatra, pl. A pelenkázásra, fürdetésre is érvényes).
  • Ha a gyerek tápszert kap, az éjszakai etetést felváltva is be lehet osztani, hogy ne kelljen minden éjjel önnek felébrednie. Ha szopik, apuka valamilyen más feladatot vállalhat, pél­dául szoptatás előtt ő pelenkázhatja. Vagy tartsa a babát maga mellett egy bölcsőben (vagy az ágyban, ha önökkel alszik), hogy csak a karját kelljen ki­nyújtani érte. Ha a szoptatás már be-gyakorlódott, az éjszakai adagot le lehet fejni, hogy ha a gyerek az éjszaka kellős közepén enni kér, apuka üvegből oda­adhassa neki.
  • Szülői esélyegyenlőség. A szoptatáson kívül nincs olyan feladat, amit egy apa ne tudna ugyanolyan jól vagy még job­ban ellátni. Mégis sok az olyan kisma­ma, aki nem hajlandó elfogadni a férje segítségét, vagy a válla fölött árgus szem­mel figyeli, és addig kritizálja, míg az be nem dobja a pelenkát. Szóval ha ön is úgy vélekedne, hogy inkább mindent maga csinál, haladéktalanul térjen jobb belátásra.
  • Korai lefekvés. Mondani se kellene, de minél korábban lefekszik, annál köny-nyebb lesz fölkelni. Ne maradjon fönn sokáig, hogy megnézze a híradót vagy az e-mailjeit. Feküdjön le minél koráb­ban, hogy többet alhasson (még ha nem is egyfolytában).
  • Szundítson együtt a babával. Bármily nevetségesen hangzik (hiszen ott áll a mosás, a főzés és még millió dolog), és

Szülés után

Bármily lehetetlennek tűnik (főleg ha to­tyogó van a háznál, vagy nagyobb gyerek­nek kell segíteni a leckében), próbáljon meg pihenni, amikor a baba szundikál, az se baj, ha csak feleannyi ideig, mint ő. Egy negyedórás “intenzív pihenés” bá­mulatosan frissítő tud lenni.

  • Ne feledkezzen meg a saját táplálkozá­sáról. Azért, mert elfoglalja a baba ete­tése (ha szoptat, mintha minden idejét az foglalná le), a saját szervezete tápanyag­igényéről sem szabad megfeledkeznie (még kevésbé, ha szoptat). A majszolással nincs baj (hisz kinek van ilyenkor ideje rendesen leülni enni?), amennyiben tápláló dolgokat majszol.
  • Tartson kéznél könnyen bekapható dolgokat, pl. sajtos rudat, kemény tojást, egy-egy adag jog­hurtot, túrót, darabolt gyümölcsöt, zöld­séget mártással, müzlit (a kedvenceibe keverjen diót és mazsolát, majd töltse egyadagos nejlonzacskókba), szójás stb. Falatokat, teljes kiőrlésű gabonából ké­szült péksüteményt, ropit, fagyasztott gyümölcshabot stb.
  • Mozgás. Annak ellenére, hogy a szü­lés utáni fáradtságot a pihenés hiánya okozza, a testmozgás és a friss levegő hiánya is rosszabbítja a helyzetet. Úgy­hogy lehetőleg naponta (főleg a tétlen délutáni órákban) sétáljon egyet a ba­bával. Ha az időjárás nem gyereknek való, bevásárlóközpontban, múzeumban is lehet járkálni. Szervezett vagy otthoni kismamatorna is meghozhatja a kívánt felfrissülést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.