Egészségmegőrzés

Helyes étrend kismamák számára

Az újszülöttről való gondoskodás rendkívül sok energiát és nagy kitartást igényel, különösen, ha a mama szoptat is. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy étrendünk a lehető legtáplálóbb legyen.

A szülés többnyire hosszadal­mas és kimerítő. A szervezet óriási energiákat mozgósít, s mire a baba világra jön, rengeteg folyadékot veszít. Ilyenkor rend­szerint több étkezés is kimarad. A legfontosabb, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Igyunk vizet vagy gyümölcslét, és amint elég erőnk van hozzá, együnk is valamit, lehetőleg olyat, amiben sok a szénhidrát és az energia.

Az első napok

Amint a szülés után helyrejövünk és kezdünk beleszokni az anyasze­repbe, gondoskodjunk róla, hogy legyen valaki, aki rendszeresen el­lát bennünket tápláló ételekkel miközben mi magunk a baba táp­lálásáról gondoskodunk.

A tartalékok feltöltéséhez sok vasban gazdag élelmiszerre van szükség. A szülés során és azt kö­vetően elveszített vas pótlására a legalkalmasabbak a sovány húsok, a zsíros húsú halak, a tojás, az aszalt gyümölcsök, a hüvelye­sek, a dió- és mogyorófélék, vala­mint a zöld színű főzelékfélék. Gondoskodnunk kell bőséges C-vitamin-bevitelről is (pl. A citrus­félékkel), hogy a vas minél hatéko­nyabban szívódjon fel.

Munkamegosztás

Az ifjú apák sokféle módon megkönnyíthetik a szülés utáni nehéz heteket. Bátran vonjuk be őket a főzésbe, bevásárlásba, de még a pelenkázásba is.

Felkészülés a szoptatásra

Az újszülött számára az ideális táp­lálék az anyatej (ha ez nincs, a kor­szerű tápszereket kell adni, melyek a legmesszebbmenőkig figyelembe veszik a baba tápanyagszükségle­tét.

A baba megszületése utáni három nap során az anyamell táp­anyagokban gazdag, híg, sárgás folyadékot választ ki; ez a kolosztrum, más néven föcstej. A harma­dik nap végére az anyatej összeté­tele megváltozik. A szoptatások elején a tej továbbra is híg, zsírsze­gény, erősen szomjoltó hatású, majd ezt követi a sűrűbb, zsírosabb, fehérjedúsabb tej. Az előbbi az ún. Előtej; s mindkettő elenged­hetetlenül fontos a baba egészsé­ges fejlődéséhez. A kicsi eleinte gyakran felébred és szopni akar, nappal és éjszaka egyaránt. Ez a 24 órás szolgálat bizony rend­kívül kimerítő, mivel nem tudjuk magunkat kialudni, az emlő pedig a tejbelövellés miatt kellemetlenül feszül.

Anyatej

A szoptató anyáknak sok folya­dékra van szükségük ahhoz, hogy elegen­dő tejük legyen. Igyunk minél többet, lehetőleg egész nap legyen kéznél valami kortyolgatnivaló. A legjobb a víz és a tej, de ihatunk különféle hígított gyümölcsleveket is.

Etetési rend

Sok időbe telik és nagy türelmet igényel, amíg kiala­kul a baba etetésének rendje, külö­nösen az első gyermek esetében. Amikor az etetések közötti időtar­tam nő, és a tejtermelődés is foko­zatosan a baba igényeihez igazo­dik, már némi pihenésre is van mód.

Bőséges folyadékbevitel

A szoptatás első hónapjaiban na­ponta mintegy 500 ml anyatej termelődik. Ez a tejelválasztás későbbi időszakában napi 800 ml körüli mennyiségre nő. Ezért ilyen­kor a szokásosnál jóval több folya­dékot kell fogyasztani: lehetőleg naponta 2-2,5 litert.

Mit ne együnk?

Előfordul, hogy ha a kismama bizonyos élelmiszereket – például fűszereket, narancslét – fogyaszt, a baba hasmenéses lesz. Kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek­ről úgy véljük, hogy károsan hatnak a kicsire.

A szeszesital-fogyasztást min­denképp vissza kell fognunk, az alkohol ugyanis a tejjel kiválasztódhat, amitől a baba aluszékonnyá válik és nem tud rendesen szopni. A koffein ugyancsak bekerülhet az anyatej­be, nyűgössé, ingerlékennyé téve a babát. Némelyik gyógyszer, illetve élvezeti szer (köztük a nikotin) ugyancsak a baba szervezetébe kerülhet az anyatejen keresztül.

A szoptatás és a tápanyagok

A szoptatós anyáknak a folyama­tos és megfelelő tejelválasztás érde­kében jó minőségű táplálékra van szükségük. Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget, tejtermé­ket, zsíros húsú halat, sovány húst, hüvelyest, dió- és mogyorófélét és teljes kiőrlésű lisztből készült élel­miszereket – ezek a szoptatáshoz nélkülözhetetlen összes vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és energi­át biztosítják.

A hiányos étrend az anyatej minőségét rendszerint nem befolyásolja, az anya egészségi állapotára nézve viszont annál károsabb, mert ilyenkor az anya szervezete a tápanyagtartalékait használja föl. Ma azt tanácsolják a szoptató anyáknak, hogy az étrendi vita­min- és ásványianyag-bevitelt egy meghatározott „biztonsági” mennyiséggel növeljék meg Miből együnk többet?

A foko­zott tápanyagszükséglethez nem nehéz hozzájutni. A többlet fehér­je-, B12-vitamin-, cink- és foszfor­igény kielégítéséhez fogyasszunk valamivel nagyobb adag húst, több halat, hüvelyest és tejet.

A szoptató nők szervezete a szo­kásosnál kevesebb kalciumot választ ki. Ha naponta háromszor tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasz­tunk, elegendő mennyiségről gon­doskodunk. A zsíros tejben, tej­színben, tejfölben és joghurtban A- és D-vitamin is van. A B-vitami­nokból – tiaminból, riboflavinból, niacinból -, valamint a magnézi­umból és szelénből szükséges többlethez fogyasszunk naponta két szelettel több Graham-kenyeret vagy reggel dupla adag gabona-pelyhet.

Együnk sok friss gyümöl­csöt, piros és narancssárga színű zöldségféléket, valamint sötétzöld leveles főzeléket, hogy szerveze­tünk hozzájusson a kellő mennyi­ségű A- és C-vitaminhoz, valamint folátokhoz. A D-vitamin a bőrben napfény hatására keletkezik. Ha nem vagyunk eleget a napon, szedjünk D-vitamin-készítményt. D-vitaminban gazdag a margarin, a zsíros húsú halak és a tojás. A vitaminkomplex-cseppeket, amelyek A-, D- és C-vitamint tartal­maznak, kifejezetten a szoptató anyáknak és az öt éven aluli gyer­mekeknek ajánlják.

Étrend Kismamáknak

Minden kismamának rendszeres és egészséges táplálkozásra van szüksége ahhoz, hogy energiaszintjét egész nap fenntartsa. Kövessük az alábbi étrendjavaslatot és fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget.

 • Reggelire: Vassal és folsavval dúsított gabonapehely jriss vagy aszalt gyümölccsel Egy szelet Graham-kenyérből készült pirítós kevés vajjal vagy kedvenc szend­vicskrémünkkel megkenve. Folyadéknak hígított gyümölcs­lét igyunk.
 • Ebédre: Könnyen és gyorsan elkészíthető szendvics, táp­láló és ízletes hozzávalókból; megpróbálkozhatunk a lila-hagymás-rozmaringos jocacciával is. Maradék tésztából, karikára vágott piros vagy narancssárga húsú paprikából (A-vitamin előanyagl), vagy bármilyen apróra vágott, nyers zöldségféléből készít­hetünk tészta- vagy kuszkuszsalátát, amelyhez együnk fel­vágottat vagy hideg sültet (fehérjel); a salátát szórjuk meg összevagdalt dióval vagy mandulával. Desszertnek fogyasszunk gyümölcsöt és fagylaltot.
 • Vacsorára: esti étkezés álljon főként húsból, halból vagy hüvelyesekből, keményítőtartalmú körettel és zöldségekkel. Próbáljuk ki a serpenyős báránymájat narancsos balzsamecetes öntettel . A desszert lehet citromos piskótatorta vagy túrótorta egzotikus gyümölcsökkel – mindkettőben elég energia van az „éjszakai műszakhoz”.
 • Napközben: Kapjunk be egy-egy falatot az étkezések között, gyümölcsöt, dió- és mogyoróféléket, szendvicset, joghurtot.

Mit tehetünk, hogy ne le­gyünk állandóan fáradtak?

Fogadjunk el minden felajánlott segítséget, hogy minél többet pi­henhessünk. A kora reggeli szopta­tás után kérjük meg a párunkat, hogy hozzon az ágyba egy szelet lekváros kenyeret és valamilyen te­jes italt, hogy még egy keveset alhassunk. Fontos, hogy a szoptatás­nál vagy az üvegből etetésnél ne siessünk. Osszuk úgy be az időt, hogy ráérjünk a kicsivel való ben­sőséges, békés, nyugodt együttlét­re, hiszen ez az anya-gyermek kapcsolat első, alapvető eleme.

Szinte lehetetlen, hogy a kicsivel való foglalkozás mellett arra is jus­son idő, hogy magunknak főz­zünk. Akárhányszor előfordulhat, hogy mikor végre enni szeretnénk, a baba is jelentkezik, hogy éhes. A fáradtság csökkenti az étvágyat, pedig a szoptatáshoz fontos a rendszeres és kiadós táplálkozás.

Ne hagyjunk ki egyetlen étke­zést sem!

A rendszertelen és elég­telen táplálkozás csökkenti az anya tápanyag- és vércukorszintjét, ami ingerlékenységet, türelmetlen­séget, kimerültséget okoz. Ördögi kör alakulhat ki: ha nem jutunk elég tápanyaghoz, nemcsak egyre fáradtabbnak érezzük magunkat, hanem az anyatej minősége is romlik, a kicsi pedig egyre éhesebb, nyűgösebb, követelőzőbb lesz, sőt súlyt is veszíthet, ami az anyát még idegesebbé teszi.

Akcióterv

A fáradtság leküzdé­sére és a napi feladatok könnyebb elvégzése érdekében tartsunk ott­hon sokféle tápláló, gyorsan elké­szíthető ételt.

 • Ilyenek a különböző kenyérfélék és péksütemények, amelyekből pillanatok alatt finom szendvics készíthető. Próbáljunk ki olyan különlegességeket, mint a focaccia (olasz kenyérféle) vagy a ciabatta (olívás kenyér) sonkával, mozzarellával, olajbo­gyóval, paradicsommal. Együnk kétszersültet, pirítóst vagy extrudált kenyeret szendvicskrémmel, pástétommal vagy valamilyen mártogatós szósszal.
 • Tartsunk feldarabolt nyers zöld­ségeket a hűtőben. Magukban vagy mártással, öntettel egyaránt finomak.
 • Egy-egy alma, körte, banán vagy egy fürt szőlő kitűnő, egészséges táplálék az étkezések között és után.
 • Friss gyümölcsökből, például sárgabarackból készítsünk jog-
 • Gyors és tápláló. Az anyáknak is szükségük van a jó minőségű táplá­lékra. Segít az erőnlét fenntartásá­ban, ha az étkezések között eszünk egy-egy szendvicset. Próbáljuk ki az étvágygerjesztő bresaolát galamb­begysalátával és olívás kenyérrel.
 • Az aszalt gyümölcsök és a dió-és mogyorófélék tápláló, ízletes csemegék.
 • Ha rizst, tésztát vagy kuszkuszt készítünk, főzzünk meg valami­vel többet, hogy másnap hozzá­keverhessük a salátához.
 • Készítsünk olyan ételeket, ame­lyeket egy kézzel – villával vagy kanállal – is meg tudunk enni, ha közben nyugtalan kisbabán­kat a másik karunkban kell tar­tanunk. Próbáljuk ki a füstölt halpástétomot vagy a citromos-borsós rizottót.
 • A pörkölteket vagy a sütőben ké­szült egytálételt előre elkészíthet­jük, amíg a kicsi alszik.
 • Tartsunk a mélyhűtőben sokféle szószt tésztaételekhez, valamint friss tésztát is. Ezekből felengedés után pillanatok alatt ízletes fogások készíthetők.
[halvanydoboz cim=" Bőrápolás"] Hogyan nyerjük vissza bőrünk szépséget? Sok nő bőre a terhesség alatt egészségesebb, szebb Lesz, mint korábban. Ennek hormonális okai vannak. A szülés utáni hormonális változá­sokat a bőr megsínyli. Próbálkozzunk A-vita­min-tartalmú kozmetikai készítményekkel: tudvalevőleg ez a vitamin simává teszi a bőrt. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin megtalálható különféle narancssárga színű gyümölcsökben és zöldségekben, például a sárgabarackban, a mangóban, a dinnyében és a sárgarépában.

A sárgabarackolaj a száraz bőrre kitűnő, a terhességi csíkokat (striákat) azonban semmilyen krém vagy olaj nem képes eltüntet­ni. A csíkokat a bőr szerkezetében hormonok hatására bekövetkezett változások okozzák, és szülés után rendszerint eltűnnek vagy fokozato­san elhalványulnak.

Szokatlan levertség

Az első gyerek szülése után sok kismama átmenetileg lehangolttá válik, gyakran sírva fakad. Ennek az ún. Szülés utáni depressziónak a hirtelen hormonszintváltozás az oka. A levertséggel, szorongással, rosszkedvvel járó lelkiállapot egy hétnél tovább is elhúzódhat.

Súlyosabb esetben az anya apatikus lesz, nem érdekli a környeze­te, a gyermeke, sőt önmagát is utálja. Ezzel a problémával hala­déktalanul orvoshoz kell fordulni.

A tápszeres etetést választó kismamák

Különböző okok miatt előfordul, hogy szoptatás helyett üvegből kell táplálni az újszülött gyermeket. Van, akinek a szülés után hamar vissza kell menni dolgozni, más esetleg olyan gyógyszert szed, amely az anyatejbe kerülve árthat a babának.

Bár az anyatej valóban az ideális táplálék hat hónapos korig, nem kell attól tartani, hogy a tápszere­zett gyermek alultáplált lesz: a mai, korszerű tápszerek tartalmaz­zák a baba számára fontos összes vitamint és ásványi anyagot.

Energia az anya számára

Az újszülött gyermekről való gon­doskodás maximális erőnlétet és kitartást igényel minden anyától, így azoktól is, akik tápszerrel táp­lálják kisbabájukat. Étrendjüknek bőségesen kell tartalmaznia gyü­mölcsöt és zöldségféléket, zsírsze­gény tejtermékeket és zsíros húsú halat, sovány húst és hüvelyeseket, dió- és mogyoróféléket és teljes ki­őrlésű lisztből készült élelmiszere­ket. A szoptató anyáktól eltérően azonban nincs szükségük többlet­energia és -tápanyag bevitelére.

A terhesség alatt a csípő tájon és a combon zsír rakódik le. Az ebből hasznosítható energiát a szervezet a szoptatás alatt használja föl. Mi­vel ha nem szoptatunk, nem tűnik el ez a súlyfölösleg, a gyermek megszületése után fokozottan kell ügyelni az energiabevitelre. Ételeink alapját ilyenkor kemé­nyítőtartalmú összetevők alkossák, zsírt pedig minél kevesebbet fogyasszunk.

Fogyasszunk sok friss gyümöl­csöt és zöldséget: hasznos rostokat juttatnak a szervezetbe, és megelő­zik a vércukorszint ingadozását. Kerüljük az édességeket és más cukros élelmiszereket, mivel ezek akadályozzák, hogy a terhesség so­rán felszedett kilókat leadhassuk. Fogadjuk el, hogy a fölös súlytól csak fokozatosan tudunk megsza­badulni, és csak úgy, ha ügyelünk a rendszeres, tápláló étkezésre.

Így is lehet!

Az etetésbe olykor az apuka is besegíthet A cumisüvegből nemcsak tápszert, hanem lefejt anyatejet is kaphat a kicsi.

Hogyan nyerjük vissza az alakunkat?

Terhesség alatt a nők átlagosan 9-12 kilót híznak. A szüléssel ennek nagy részét természetesen leadják, de 5 kiló plusz általában így is megmarad. Hat héten belül az anyaméh jelentősen összehúzódik, s ezzel további 1,5 kilóval csökken a test­súly. A maradék a deréktájon és a combon lerakódott zsír súlya. Szoptató anyáknál egy idő után ez a zsírréteg is felszívódik, de végle­gesen többnyire csak a szoptatás abbahagyása után.

A szoptatás meghosszabbítása. Annak, aki a terhesség során jelen­tősen meghízott, vagy már eleve súlyfölöslege volt, ajánlatos minél tovább szoptatni. A fogyókúra ke­rülendő a szoptatás alatt, mert csökkentheti a tej termelődést.

A testmozgás a legjobb mód­szer

Bár az összes izmunk átmozgatása fontos, különösen azokra kell koncentrálni, amelyek a ter­hesség alatt megnyúltak és meg­gyengültek. Már a hatodik héten esedékes nőgyógyászati kontroll előtt el lehet kezdeni a gátizmok és a hasizom óvatos tornáztatását. Ehhez is jó, ha tanácsot kérünk szülészorvosunktól vagy a gyógytornásztól. Hat hét után már el le­het kezdeni az általános erőnlétet javító és a fogyást elősegítő inten­zívebb tornázást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.