Magasvérnyomás kezelése

Van-e kapcsolat az alacsony vérnyomás és a fáradékonyság között?

Van: a hipotóniás egyén előbb fárad el, mint az egészséges ember.

Megkülönböztetünk akut és krónikus fáradtságot. Az akut fáradtság folyamatos izommunka végzésekor jelentkezik. Először a fáradtságérzés jelenik meg, amit rövidebb-hosszabb idő múlva követ a teljesítmény csökkenése. A hipotóniás egyén korábban kezd fáradni, s alacsonyabb a fáradást tűrő képessége is, mint az egészséges emberé. Az akut fáradtság megfelelő pihenés után elmúlik.

Krónikus fáradtság és tünetei

A krónikus fáradtság egészséges emberben nem jelentkezik. Fellépése független a munkavégzéstől, többnyire hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül, a teljes gyengeség és kimerültség érzésével kezdődik. Fejfájás, érzékeny nyirokcsomók, izom és ízületi, valamint torok és hasi fájdalmak, a koncentráló képesség csökkenése lehetnek a tünetei.

Gyakran az influen­zára emlékeztet, de nem szűnik meg néhány hét elteltével, hanem hónapokig fennáll folyamatosan, vagy rövidebb megszakításokkal. Ezt a tünetcsoportot 1988-ban krónikus fáradtság szindrómának (chronic fatigue syndrome) nevezték el. Jóllehet még nem mindenki fogadja el külön betegségként, de újabb és újabb adatokkal bizonyítják, hogy önálló tünetegyüttesként keze­lendő. Nőkön jóval gyakrabban jelentkezik, mint a férfiakon.

A hipotónián kívül az alábbi kiváltó tényezőket ismerjük:

  • vírusfertőzés (Epstein-Barr vírus, herpesvirus, enterovírusok),
  • az immunrendszer károsodása (alacsony naturális killer aktivitás),
  • az endokrin rendszer (hypothalamus-hipofizis-mellékvesekéreg tengely) működészavara,
  • pszichés zavarok.

A fentiekből következik, hogy a kórisme és a kezelés is összetett or­vosi feladatot jelent.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.